Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η ισοτιμία του κινέζικου με το αμερικάνικο νόμισμα θα διαμορφωθεί στα 7 γουάν το δολάριο στο τέλος του 2015

Bloomberg: Η ισοτιμία του κινέζικου με το αμερικάνικο νόμισμα θα διαμορφωθεί στα 7 γουάν το δολάριο στο τέλος του 2015
Υπάρχει η πιθανότητα η ισοτιμία να είναι 8 γουάν το δολάριο στο τέλος του 2016
Περαιτέρω πτώση του γουάν μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν κάποιες κινέζικες υπηρεσίες που ασχολούνται με οικονομικές υποθέσεις, όπως γράφει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα γνώστες του θέματος υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία θα διαμορφωθεί σε 7 γουάν το δολάριο ως το τέλος του 2015.
Αντίστοιχα, για το 2016 αναμένουν νέα διολίσθηση με την ισοτιμία να κλειδώνει στα 8 γουάν το δολάριο.
Αυτά οι προβλέψεις υιοθετήθηκαν μετά την υποτίμηση του κινέζικου νομίσματος τον τελευταίο μήνα και πολλοί θεωρούν ότι η Κίνα μπορεί να επιτρέψει περαιτέρω πτώση του γουάν.
«Δεν θα είναι τελείως παράλογο να επιτρέψει η Κίνα μία τέτοια αποδυνάμωση του νομίσματος» λέει ο Zhou Hao, οικονομολόγος στην Commerzbank AG της Σιγκαπούρης.
«Ένα συγκεκριμένο επίπεδο υποτίμησης μπορεί να γίνει αποδεκτό σύμφωνα με τη διεθνή κατάσταση πληρωμών της Κίνας, αλλά ίσως να προκαλέσει απρόβλεπτες πιέσεις στις αποπληρωμές εξωτερικού χρέους και στη φυγή κεφαλαίων».
Καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομίσματός της, μία στρατηγική που θα εμποδίζει την αποδυνάμωση του γουάν, μπορεί να εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθεματικά, υποστήριξε ο Yu Yongding, πρώην ακαδημαϊκός της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
«Κατά την άποψή μου η Κίνα θα πρέπει να κάνει πολύ δραστικές κινήσεις στην πολιτική των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αφήνοντας χωρίς παρεμβάσεις την αγορά να αποφασίσει για το επίπεδο που θα κυμανθεί το νόμισμα, δεν πιστεύω ότι το γουάν θα υποτιμηθεί τόσο πολύ, ας πούμε -20%, άλλωστε, η Κίνα έχει ακόμα ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα».
Στις 13 Αυγούστου ο αναπληρωτής κυβερνήτης Yi Gang απέρριψε την ιδέα υποτίμησης του γουάν κατά 10% για να τονωθούν οι εξαγωγές, ως παράλογη.
Υπάρχουν 9% πιθανότητες η ισοτιμία στο τέλος του έτους να είναι 7 γουάν το δολάριο και 5% πιθανότητες να είναι 8 γουάν το δολάριο σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα την Τρίτη πρόσθεσε τα περισσότερα κεφάλαια των τελευταίων έξι μηνών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πούλησε τις περισσότερες καταθέσεις διαθεσίμων σε μία προσπάθεια να στηρίξει το γουάν με την παροχή ρευστότητας.
Οι κύριες τράπεζες πωλούν δολάρια στην εσωτερική αγορά της Σαγκάης από τότε που ανακοινώθηκε αιφνίδια η υποτίμηση του γουάν.
Η παρέμβαση με τη μεταφορά κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εγκυμονεί κινδύνους αύξησης του κόστους δανεισμού, εκτός αν οι νομισματικές αρχές διοχετεύσουν περισσότερη ρευστότητα.
Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας θα πέσουν κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα από όσους υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Οι κινέζικες μετοχές υποχωρούν φτάνοντας στα χαμηλά επίπεδα του 1996, καθώς υπάρχει ανησυχία για την επιλογή της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα μέτρα στήριξης της αγοράς.
Ο δείκτης Composite της Σαγκάης έπεσε κατά 7,6% στις 2.964,97 μονάδες στο κλείσιμο, κάτω και από τις 3.000 για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης