Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Toronto Dominion Sec.: Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη η Κίνα – Αναμένει περαιτέρω υποτίμηση του γουάν

Toronto Dominion Sec.: Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη η Κίνα – Αναμένει περαιτέρω υποτίμηση του γουάν
Δραματική μείωση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Κίνας κατά 94 δισ. δολ. μόνον τον Αύγουστο
Πηγή κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη, με μείωση ρεκόρ των αποθεμάτων της και καχεκτικά ποσοστά ανάπτυξης, χαρακτηρίζει την Κίνα η Toronto Dominion Securities (TDS) και επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω υποτίμηση του γουάν, δεδομένων των αρνητικών προοπτικών της οικονομίας της.
Όπως σημειώνει τα νομισματικά αποθέματα τον Αύγουστο σημείωσαν μείωση 94 δισ. δολαρίων, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς για 23 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των αποθεμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία σύμφωνα με την TDS οφείλεται στις προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να υποστηρίξει το γουάν.
«Αν οι εκροές κεφαλαίων δεν περιοριστούν, η μείωση των αποθεμάτων θα συνεχιστεί, εκτός και αν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει να επιτρέψει περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος», σημειώνει και προσθέτει ότι χωρίς υποτίμηση του γουάν, «περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θα σημάνει σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής σε μια περίοδο που η ανάπτυξη επιβραδύνεται».
Οι κινεζικές αρχές, επισημαίνει η TDS, έχουν επιβάλει περιορισμούς στο short selling στις μετοχές και έχουν αρχίσει έρευνα για στοιχήματα «bearish», έχουν επιβάλει εμπόδια στη διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), που έχει καταστρέψει de facto τη μεγαλύτερη αγορά futures, με τη ρευστότητα να συρρικνώνεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ξεκίνησαν έρευνα για τις συναλλαγές υψηλής συχνότητας.
«Ο συμψηφισμός αυτός, όμως, δεν γίνεται με μηδενικό κόστος», αναφέρει η TDS, η οποία υπογραμμίζει ότι η μείωση των εισαγωγών υποδηλώνει ότι η Κίνα αφαιρεί ανάπτυξη από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά την Ασία, κατά ισοδύναμο ποσοστό.
Έτσι, προσθέτει, οι καθαρές εξαγωγές ίσως να υποστηρίξουν μια καλύτερη ανάπτυξη στην Κίνα στο μέλλον, όμως μόνο εις βάρος της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης