Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: O Erdogan ζητά ανταλλάγματα απο την ΕΕ για βοήθεια στο προσφυγικό

Economist: O Erdogan ζητά ανταλλάγματα απο την ΕΕ για βοήθεια στο προσφυγικό
Το μεγαλύτερο αντάλλαγμα όμως που ζητά ο Tayyip Erdogan είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Τα ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ για να παρέχει βοήθεια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σχολιάζει ο Economist σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα στον Erdogan».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό όπου η ΕΕ ενέκρινε ένα κοινό σχέδιο δράσης «μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό» όπου η ΕΕ ζητά από τον Τούρκο Πρόεδρο δύο βασικά πράγματα.
Πρώτον, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα 1.7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία αλλά δεν βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων, ανοίγοντας την αγορά εργασίας ώστε να βρουν δουλεία στη χώρα και να παραμείνουν εκεί.
Επιπλέον ζητούν να γίνονται δεκτά τα προσφυγοπούλα στα τουρκικά σχολεία, διατάξεις που απαιτούν την ψήφισή τους από του τουρκικό κοινοβούλιο.
Και δεύτερον, να πραγματοποιεί περισσότερες και πιο αυστηρές περιπολίες στο Αιγαίο ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση των δουλεμπόρων που καταφέρνουν να φτάσουν τα ελληνικά παράλια.
Οι περιπολίες θα γίνονται με τη συμβολή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας οι οποίες θα κάνουν πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για την παροχή βίζας σε πολίτες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας.
«Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ ελπίζει ότι οι Συροι πρόσφυγες θα έχουν λιγότερους λόγους να «παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στις βάρκες των δουλεμπόρων με σκοπό να έρθουν στην Ευρώπη» σχολίαζει ο Economist.
Σε αντάλλαγμα, όμως ο Erdogan, όπως γινόταν και επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ζητά «ακριβά» ανταλλάγματα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οικονομική βοήθεια 3,4 δις δολαρίων.
Επιπλέον, μέσω αυτής της συνεργασίας οι Τούρκοι πολίτες ίσως καταφέρουν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς να χρειάζονται βίζα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Το μεγαλύτερο αντάλλαγμα όμως που ζητά ο Tayyip Erdogan είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία έχει αποκλείσει εδώ και χρόνια η Ευρώπη με τη γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης