Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ λόγω FED και υποτίμησης του κινεζικού γουάν

Goldman Sachs: Κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ λόγω FED και υποτίμησης του κινεζικού γουάν
Τους εν δυνάμει κινδύνους για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας το 2016, στους οποίους αναφέρει την πολιτική επιτοκίων της FED και την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, γουάν, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, αν και όπως επισημαίνει σίγουρα το νέο έτος θα μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.
Όσον αφορά τη FED σημειώνει ότι ο δρόμος στο 2016 είναι ακόμη πολύ αβέβαιος και επισημαίνει ότι βλέπει κινδύνους προς δύο κατευθύνσεις.
Όπως αναφέρει, «μια ασήμαντη εξομάλυνση των οικονομικών στοιχείων ή ένα σημαντικό ξεπούλημα στις αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει τη FED σε μια νωρίτερη του αναμενόμενου παύση της πολιτικής σύσφιγξης.
»Προς την αντίθετη κατεύθυνση, αν το μομέντουμ στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμείνει ισχυρό και οι μισθολογικές πιέσεις ενισχυθούν στο πρώτο ήμισυ του 2016, η FED θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κινείται με ταχύτερο ρυθμό».
Ένας ταχύτερος ρυθμός πολιτικής σύσφιγξης από τη FED, προσθέτει η Goldman Sachs, μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη ισχυροποίηση του δολαρίου και επισημαίνει ότι αναμένει η Νοτιοανατολική Ασία και ειδικότερα η Ινδονησία και η Μαλαισία και σε λιγότερο βαθμό η Ινδία να επηρεαστούν περισσότερο από τον ρυθμό της πολιτικής σύσφιγξης της FED.
Όσον αφορά το κινεζικό νόμισμα, γουάν, η Goldman Sachs σημειώνει ότι στο βασικό της σενάριο, το κινεζικό γουάν θα υποτιμηθεί μετρίως έναντι του δολαρίου μέσα στο 2016, στα 6,60 δολ.
Όπως σημειώνει, με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να συνεχίζουν να επιβραδύνουν και τη φορολογική πολιτική να παλεύει να ανακτήσει δυναμική, υπάρχει ο κίνδυνος να αποφασιστεί μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που θα επηρεάσει τα νομίσματα στην Ασία, όπως συνέβη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης