Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η μεταβλητότητα στο κινεζικό χρηματιστήριο τονίζει τις προκλήσεις των αρχών

Moody's: Η μεταβλητότητα στο κινεζικό χρηματιστήριο τονίζει τις προκλήσεις των αρχών
Περαιτέρω μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές είναι πιθανή, καθώς η μέθοδος και ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και πιθανά αντίμετρα παραμένουν αβέβαια
Το τελευταίο επεισόδιο αναταραχής στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, το δεύτερο από τα μέσα του 2015, υποδηλώνει κατά τον οίκο αξιολόγησης Moody's ότι είναι πολύ δύσκολο για τις κινεζικές αρχές να συμβιβάσουν τις εγγενείς εντάσεις στον σχεδιασμό και την εφαρμογή αξιόπιστων και αποτελεσματικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, διατηρώντας παράλληλα οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική σταθερότητα.
Η Moody's εκτιμά ότι, βραχυπρόθεσμα, οι κινεζικές αρχές θα δώσουν προτεραιότητα στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για την οικονομική ανάπτυξη.
Η επιβράδυνση της Κίνας όπως αντανακλάται στα στατιστικά για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, σημειώνει, έχει υπάρξει μέτρια και προκειμένου να αποφευχθεί μια εντονότερη επιβράδυνση απαιτούνται σημαντική δημοσιονομική και νομισματική υποστήριξη.
Οι πρόσφατες προβλέψεις της Moody's για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ είναι στο 6,3% το 2016, μετά την ανάπτυξη μόλις κάτω του 7% το 2015.
Μια περαιτέρω επιβράδυνση στους κλάδους εμπορευμάτων, κατασκευών και βαριάς βιομηχανίας θα αντισταθμιστεί από σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, περαιτέρω μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές είναι πιθανή καθώς η μέθοδος και ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και πιθανά αντίμετρα παραμένουν αβέβαια.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ο πιο αδύναμος καθορισμός για το γουάν από τη Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα ίως να επιθυμεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη με ένα πιο ανταγωνιστικό επιτόκιο.
Η έκταση της υποτίμησης του νομίσματος μέχρι τώρα φέτος δεν θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, σημειώνει η Moody's, για να προσθέσει ωστόσο ότι ένα πιο αδύναμο κινεζικό νόμισμα έχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες για την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Για την Κίνα, ένα αδύναμο νόμισμα ενέχει το ρίσκο να τροφοδοτήσει περαιτέρω φυγές κεφαλαίων και μείωση των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ για τις άλλες χώρες, θα επιδείνωνε τις υπάρχουσες αποπληθωριστικές πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης