Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το γουάν και το πλήγμα στις αγορές υπογραμμίζουν το δίλημμα σταθερότητας που αντιμετωπίζει η Κίνα

Fitch: Το γουάν και το πλήγμα στις αγορές υπογραμμίζουν το δίλημμα σταθερότητας που αντιμετωπίζει η Κίνα
O οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδύνει σταδιακά στο 6,3% το 2016 από το 6,8% το 2015
Το έντονο δίλημμα που αντιμετωπίζει η Κίνα μεταξύ της ανάγκης να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, για να βοηθήσει την οικονομία να χειριστεί το βάρος του χρέους, και των πτωτικών πιέσεων στο κινεζικό γουάν και τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματά της, επισημαίνει σε ανάλυσή του με σημερινή ημερομηνία ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως σημειώνει, οι κινεζικές αρχές έχουν μειώσει σταθερά τα επιτόκια από τον Νοέμβριο του 2014 σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την οικονομία να διαχειριστεί το βάρος του χρέους, που είναι υψηλό και συνεχίζει να αυξάνει, σε μια στιγμή που η ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν στο να οδηγούν τη φυγή κεφαλαίων, αποδυναμώνοντας το γουάν.
Το γουάν έχει υποτιμηθεί μόλις κάτω του 6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τη στιγμή που αρχές άρχισαν να επιτρέπουν την αποδυνάμωσή του από τα μέσα του Αυγούστου του 2015.
Η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στις 11 Δεκεμβρίου να μετρά το γουάν έναντι ενός ευρύτερου καλαθιού νομισμάτων και όχι μόνον έναντι του δολαρίου θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στην περαιτέρω αποδυνάμωση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έχουν υποχωρήσει κατά 8,8% (321 δισ. δολ.) από τον Αύγουστο, καθώς οι κινεζικές αρχές επιδίωξαν να αμβλύνουν την υποτίμηση.
Η Fitch εκτιμά ότι η εκροή κεφαλαίων, εξαιρουμένων των άμεσων ξένων επενδύσεων, έχει φθάσει συνολικά στα 909 δισ. δολ. μεταξύ του β' τριμήνου του 2014 και του τρίτου τριμήνου του 2015 και πιθανόν να έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. μέχρι τα τέλη του 2015.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μια χώρα δεν μπορεί παράλληλα να επιτρέπει τις ελεύθερες εκροές κεφαλαίων και τον έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των εγχώριων επιτοκίων.
Αυτό αποτελεί τον πυρήνα του διλήμματος πολιτικής που αντιμετωπίζει η Κίνα, σημειώνει και προσθέτει ότι η Κίνα ακόμη διατηρεί εν ισχύι capital controls, όμως ο βαθμός των εκροών υποδηλώνει ότι αυτές έχουν καταστεί χαλαροί.
Παράλληλα, η μεταβλητότητα στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, σημειώνει η Standard and Poor's, παρουσιάζει επιπλέον αβεβαιότητα, αν και ο οίκος δεν εκτιμά ότι αυτό θα έχει ευρύτερες συστημικές προεκτάσεις.
Ειδικότερα, επισημαίνει, η κατανάλωση έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ανθεκτική στη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές από το 2015 και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει σταδιακά στο 6,3% το 2016 από το 6,8% το 2015.
Η Fitch δεν αναμένει οι κινεζικές αρχές να λύσουν το δίλημμα με μια ευρεία εμπορικά σταθμισμένη υποτίμηση του γουάν, καθώς αυτό θα ενείχε το ρίσκο της δημιουργίας επιπλέον αβεβαιότητας και θα υπονόμευε περαιτέρω την αξιοπιστία της πολιτικής.
Παράλληλα, θα λειτουργούσε ενάντια στην ευρύτερη προτεραιότητα της επαναεξισορρόπησης της οικονομίας, με την ενίσχυση της θέσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης