Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πιθανό Brexit θα πλήξει τις τιμές κατοικιών – Θα μειωθεί η ζήτηση για κατοικίες

Moody's: Πιθανό Brexit θα πλήξει τις τιμές κατοικιών – Θα μειωθεί η ζήτηση για κατοικίες
Οι ξένοι που ζουν στη χώρα, αν και δεν είναι απαραίτητα Ευρωπαίοι, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων κατοικιών για σπίτια άνω του 1 εκατ. λιρών στο Λονδίνο
Τις επιπτώσεις ενός Brexit στις τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας ότι θα μειωθεί και η ζήτηση για κατοικίες.
Όπως αναφέρει ο οίκος, οι ξένοι που ζουν στη χώρα, αν και δεν είναι απαραίτητα Ευρωπαίοι, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων κατοικιών για σπίτια άνω του 1 εκατ. λιρών στο Λονδίνο και σημειώνει ότι «μια πτώση του ξένου πληθυσμού θα είχε κλιμακούμενες επιπτώσεις από τη μείωση της ζήτησης για κατοικίες, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενοικίου και σε αύξηση των κενών περιόδων».
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η αύξηση του χρέους έχουν καταστήσει τον ανασφάλιστο καταναλωτικό δανεισμό στη Βρετανία πιο ευάλωτο σε περίπτωση υψηλότερης ανεργίας ή βραδύτερης ανάπτυξης των μισθών, προειδοποιεί η Moody's.
Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει ότι ο καταστροφικός αντίκτυπος ενός Brexit στην οικονομική ανάπτυξη θα είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μετρίαζε τον αντίκτυπο για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.
«Η αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος μετά ένα Brexit έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει το κλίμα στον κλάδο κατασκευής κατοικιών, που θα επηρεάσει το επίπεδο επενδύσεων για νέες κατασκευές.
»Αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί περαιτέρω ύστερα από ένα Brexit, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την προσφορά κατοικιών, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μετριαστούν οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές κατοικιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης