Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν καμία επίπτωση στην αγορά συναλλάγματος

tags :
HSBC: Τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν καμία επίπτωση στην αγορά συναλλάγματος
Η χρήση αρνητικών επιτοκίων έχει προσελκύσει έντονη κριτική από οικονομολόγους όπως ο Joseph Stiglitz και πολιτικούς όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble
Η οικονομική θεωρία λέει ότι τα χαμηλά επιτόκια πρέπει να μειώνουν την αξία του νομίσματος μίας χώρας.
Όμως, ένας βετεράνος στρατηγικός αναλυτής δηλώνει στο CNBC ότι η υιοθέτηση των αρνητικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν «χωρίς καμία σημασία» για τις αγορές συναλλάγματος.
Αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν θεσπίσει αρνητικά επιτόκια, στην προσπάθειά τους να τονώσουν την οικονομία και να πείσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ξοδέψουν και να επενδύσουν περισσότερα, αντί να αποταμιεύουν.
Χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον το καταθετικό της επιτόκιο στο -0,4% και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει επιτόκιο -0,1% για κάποια αποθεματικά.
Θεωρητικά, τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία του νομίσματος μίας χώρας, πιέζοντας τις πιθανές αποδόσεις και καθιστώντας το λιγότερο ελκυστικό στις ξένες επενδύσεις και για τους «παίκτες» στην αγορά συναλλάγματος.
Αλλά με την υιοθέτηση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, οι μικρές διαφορές μεταξύ των αποδόσεων των νομισμάτων μπορεί να είναι πιο σημαντικές από το γεγονός ότι μία κεντρική τράπεζα διέσπασε το όριο του 0 και υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει και μόνο στην αγορά συναλλάγματος είναι η διαφοροποίηση.
Εάν θέλει κανείς να δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι του carry trade (δανεισμός νομίσματος με χαμηλό επιτόκιο με σκοπό την επένδυση σε άλλο νόμισμα) αγοράζεις νομίσματα με χαμηλές αποδόσεις.
Αν αγοράσει κανείς νόμισμα με υψηλές αποδόσεις πληρώνεται ουσιαστικά καθημερινά για να διατηρεί τη θέση του», επεσήμανε ο επικεφαλής έρευνας για την αγορά συναλλάγματος στην HSBC, David Bloom, μιλώντας στο CNBC την Τρίτη 26 Απριλίου.
«Τα αρνητικά επιτόκια είναι πάντα και παντού στην αγορά συναλλάγματος.
Δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς», προσέθεσε αργότερα.
Η χρήση αρνητικών επιτοκίων έχει προσελκύσει έντονη κριτική από οικονομολόγους όπως ο Joseph Stiglitz και πολιτικούς όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Αυτό το μήνα ο τελευταίος κατηγόρησε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στροφή των γερμανών ψηφοφόρων προς ακραία πολιτικά κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης