Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η Ελλάδα θα χρειαστεί στήριξη ακόμη και μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Capital Economics: Η Ελλάδα θα χρειαστεί στήριξη ακόμη και μετά την έξοδο από το μνημόνιο
Η Capital Economics εκτιμά ότι οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές έναντι της Ελλάδας
Η Ελλάδα θα χρειαστεί σημαντική οικονομική στήριξη ακόμη και μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Σε σημερινή (4/12) έκθεση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στο γ΄τρίμηνο του 2017, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι αναλυτές της Capital Economics σημειώνουν ότι η μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄τρίμηνο αντανακλά τη μεγάλη άνοδο στις εξαγωγές, την ώρα που η εγχώρια οικονομία παραμένει αδύναμη.
Ως εκ τούτου η Capital Economics εκτιμά ότι οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές έναντι της χώρας μας και είναι πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί σημαντική οικονομική στήριξη, ακόμη και μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.
Η τριμηνιαία αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ είναι η τρίτη διαδοχική και αποτελεί τη μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία από το 2006.
Ωστόσο εμφανίζεται πιο αδύναμη από το β΄τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7%.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο άλμα των εξαγωγών κατά 5%, την ώρα που οι εισαγωγές ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,4%.





Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα άλλα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανησυχητικά.
Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,3%, καθώς τα νοικοκυριά πλήττονται από την υψηλή ανεργία και τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.
Μεγάλη ήταν η πτώση στις επενδύσεις, κατά 6,1%, έναντι υποχώρησης 5,2% στο β΄τρίμηνο του 2017.
Τα στοιχεία φαίνεται πως επιβεβαιώνουν την περιορισμένη εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου 2018.
Η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδος ως προς την προσπάθειά της να εξέλθει του προγράμματος εντός χρονοδιαγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο οι αγορές είναι απίθανο να δανείσουν την Ελλάδα, η οποία είναι «φορτωμένη» με χρέος 309 δισ. ευρώ, το οποίο παραμένει στα χέρια του επίσημου τομέα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Capital Economics εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή δημοσιονομική επιτήρηση και ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα επιμείνει, εκτός και αν οι αρχές της Ευρωζώνης αλλάξουν σημαντικά τη στάση τους σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης