Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mitsubishi UFJ Securities: Η επερχόμενη βαθειά κατάθλιψη της περιόδου 2019 - 2021 για οικονομίες και αγορές

Mitsubishi UFJ Securities: Η επερχόμενη βαθειά κατάθλιψη της περιόδου 2019 - 2021 για οικονομίες και αγορές
Στην παγκόσμια οικονομία αντηχεί μια ηχώ που όσο πιο γρήγορα καταστεί αντιληπτή τόσο πιο γρήγορα θα παρθούν μέτρα προστασίας.
Η διετία 2019 με 2021 θα μείνουν στην ιστορία ως περίοδος βαθειάς κατάθλιψης για τις οικονομίες και τις αγορές αναφέρει σε ανάλυση της η Mitsubishi UFJ Securities international.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια αγορά είναι η φύση της οικονομικής επιβράδυνσης που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς.
Αυτή η επιβράδυνση μπορεί να παρατηρηθεί τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ.
Ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για τις αγορές και τρεις πιθανές "ηχώ" αξίζουν προσοχής τους προσεχείς μήνες.
(Η ιστορία αντηχεί παρά επαναλαμβάνεται!)
Οι θεωρητικοί μας λένε ότι η ηχώ των γεγονότων γίνεται αντιληπτή όταν τελειώνει το γεγονός σε σχέση με οποιαδήποτε γεγονός σε πραγματικό χρόνο.
Η μεροληψία των ανθρώπων είναι ότι πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουμε το παρελθόν και υπαινισσόμαστε ότι κατανοούμε το μέλλον.
Στην πραγματικότητα καταλαβαίνουμε το παρελθόν λιγότερο από ότι πιστεύουμε καλλιεργούμε φανταστικά επιχειρήματα, διογκώνουμε ή υποβαθμίζουμε άλλα και έτσι πιστεύουμε ότι έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν.
 Όποια ιστορική ηχώ αποδειχθεί πιο έντονη, όπως ο Μεγάλος Νομισματικός Πληθωρισμός της περιόδου 2011-18 εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση.
Είτε κοιτάζουμε το 1927-1929, το 1930-1933, είτε το 1937-1938, η ιστορία θα φανεί προφανής εκ των υστέρων.
Μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιημένες αφηγήσεις σχετικά με αυτά τα γεγονότα ωστόσο η Αυστριακή Σχολή, οι Κεϋνσιανοί και οι μονεταριστές, αφηγούνται τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο.
Με όρους αγοράς οι κερδοσκοπικές εξάρσεις ανατροφοδοτούνται από καιρό σε καιρό χωρίς τη βοήθεια ενός δόλιων διαχειριστών. Ακόμη και αν δεν υπάρχει trader που να δημιουργεί φανταστικές ιστορίες και να εξαπατά το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, η αγορά είναι γεμάτη παραμύθια.
Παραδόξως οι κερδοσκοπικές φούσκες στην τελευταία φάση τους είναι μη χειραγωγήσημες.
Την τελευταία 10ετία στις διεθνείς αγορές κατεγράφησαν οι περισσότερες φούσκες στην ιστορία.
Από το Bitcoin, την ποσοτική χαλάρωση έως τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας Facebook, Google κ.α. το 2015 με 2018.
Τα private equity fund και τα hedge funds επίσης βίωσαν το μεγαλύτερο κύκλο στην ιστορία τους.

Η ηχώ από τις παρελθούσες κρίσεις

Πρώτον, το 2019-2021 θα μπορούσε να δώσει μια πολύ δυνατή ηχώ του 1926-1928 (που με τη σειρά του είχε αντηχήσει το 1987-1989, 1998-1999 και 2015-2017);
Το χαρακτηριστικό της δεκαετίας του 1926-1928 ήταν η παρέμβαση της FED εν μέσω μιας αρχικής κατάρρευσης του πληθωρισμού και των περιουσιακών στοιχείων (μαζί με μια επιβράδυνση του κύκλου ανάπτυξης ή ακόμα και την έναρξη της ήπιας ύφεσης), η οποία ακολουθείται από ανάκαμψη και επέκτασης / εντατικοποίηση του πληθωρισμού και των περιουσιακών στοιχείων για χρονικό διάστημα (δύο ή περισσότερα έτη).
Οι επενδυτές όταν είδαν την FED να είναι παρούσα πείστηκαν και άρχισαν ξανά να επενδύουν.
Το 1929 είναι γνωστά τα γεγονότα στην Wall της μεγάλης καταστροφής.
Προχωρούμε στη δεύτερη δυνατή ηχώ: θα μπορούσε να είναι το 1937-1938;
Υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες με το σήμερα.
Αρκετά χρόνια μαζικής ποσοτικής χαλάρωσης κάτω από τη διοίκηση του Ρούσβελτ (1934-1936) με μαζικές εισροές χρυσού προς τις ΗΠΑ κατέληξε σε άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς και φούσκα στην αγορά εμπορευμάτων το 1936, στην οποία η Fed απάντησε προβαίνοντας σε μικρή αύξηση των επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα ρευστοποίησε το QE εκείνης της περιόδου.
Κάτω από τεράστια πολιτική πίεση, η Fed αντέστρεψε αυτά τα μέτρα στις αρχές του 1937, τότε ήρθε το κτύπημα του τέλους του καλοκαιριού με αρχές του φθινοπώρου του 1937 και η επιβεβαιωμένη έναρξη της ύφεσης του Roosevelt (περίπου στα μέσα του 1937 έως τα μέσα του 1938).
Μετά το 1937 και με το τέλος της σύντομης ύφεσης υπήρξαν μόλις τρία χρόνια οικονομικής ανάκαμψης.
Οι φούσκες των πιστωτικών ιδρυμάτων και οι φούσκες των επενδύσεων δεν ήταν καθόλου εμφανείς.
Και ο νομισματικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν ανεξάρτητος και πολύ διαφορετικός από τις νομισματικές συνθήκες στην Ευρώπη, όπου στην πραγματικότητα η παράλληλη οικονομική ύφεση ήταν πολύ ήπια.
 Και φυσικά η ανάκαμψη είχε πολλά να κάνει με τη στρατιωτική προετοιμασία του β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Η Μεγάλη Ύφεση με βάση την αμερικανική προοπτική ήταν δύο υφέσεις τη σοβαρή ύφεση του φθινοπώρου του 1929 έως τα μέσα του 1931 και στη συνέχεια την άμεση έναρξη μιας ακόμα πιο καταστροφικής ύφεσης από το καλοκαίρι του 1931 έως το καλοκαίρι του 1932 και κλιμακώθηκε έως την προεδρία Roosevelt Τότε σημειώθηκε η παγκόσμια κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων που αποτέλεσε την εκτόνωση της πιστωτικής φούσκας της δεκαετίας του 1920, κυρίως όσον αφορά τη γρήγορη άνθηση του δανεισμού στη Γερμανία.
Τι μας διδάσκουν όλα αυτά σήμερα;
Οι αγορές μετοχών συνδέονται με την μείωση των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών στα επόμενα τρίμηνα.
Η Ευρώπη θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στο διάστημα 2019 με 2021.
Τα μεγάλα σοκ θα τα υποστούν οι οικονομίες που είχαν  κεντρικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία και ενδεχομένως και η Κίνα.
Στην παγκόσμια οικονομία αντηχεί μια ηχώ που όσο πιο γρήγορα καταστεί αντιληπτή τόσο πιο γρήγορα θα παρθούν μέτρα προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης