Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα, με ώθηση από τον Τουρισμό... προς το παρόν - Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας κρίνει πολλά

S&P: Ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα, με ώθηση από τον Τουρισμό... προς το παρόν - Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας κρίνει πολλά
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 3,3% το 2023, με το χρέος να παραμένει σε πτωτική τροχιά στο 169,5% το 2022
Σχετικά Άρθρα

Ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 3,5%, αναμένει η Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία το 2022, με ώθηση από τον Τουρισμό.
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 3,3% το 2023, με το χρέος να παραμένει σε πτωτική τροχιά στο 169,5% το 2022 και το 162,3% το 2023.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 6,1% φέτος, στο 3,2% το 2023 και στο 2% το 2024. 

Η Ελλάδα επωφελείται από την τουριστική περίοδο, αλλά... 

Όπως λέει η Standard&Poor’s, «τον Μάιο του 2022 αναβαθμίσαμε την Ελλάδα, γεγονός το οποίο αντανακλά την εφαρμογή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, καθώς επίσης και τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυσσόμενου τουριστικού τομέα της».
Όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι προοπτικές για την Ελλάδα το 2023 παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιες, αν και το τεράστιο μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανία και τη διάρκειά του.
Η αυξανόμενη πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας αυτό το φθινόπωρο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά βάρη, ο αμερικανικός επισημαίνει πως, παρά τον αυξημένο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης, που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 6,4% του ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα αρκετά χρόνια.
Επίσης, έχει πολύ χαμηλό κόστος χρέους, καθώς το χρέος με ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ αποτελεί τα τρία τέταρτα των υποχρεώσεών της χώρας, κάτι που καθιστά τη δημοσιονομική της θέση λιγότερο ευαίσθητη σε αυξήσεις των επιτοκίων.
Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας που υπολογίζονται στο 17% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον απόθεμα ασφαλείας. 
2_337.JPG
Outlook: Σταθερό

Η σταθερή προοπτική αντανακλά την προσδοκία του οίκου S&P ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των policy makers θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της.
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αξιολογηθεί αρνητικά αν αποδυναμωθεί περισσότερο του αναμενομένου ή εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις αποκλίνουν σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Σταθερές προοπτικές, αλλά η αναταραχή έρχεται

Παρά τους εντεινόμενους αντίθετους ανέμους, η ελληνική οικονομία έχει σταθερές προοπτικές, αντανακλώντας, όπως προειπώθηκε τα σημαντικά αποθέματα ασφαλείας των ευρωπαϊκών οικονομιών έναντι των εξωτερικών κραδασμών.
Επί του παρόντος, οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, απολαμβάνουν φορολογικές εισπράξεις ρεκόρ, που εν μέρει αντικατοπτρίζουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, και υποτονική αύξηση των δαπανών καθώς λήγουν τα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία.
Ταυτόχρονα, καταγράφουν μέτρια πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο - ακόμη και μετά την αύξηση των τιμών στους υδρογονάνθρακες.
Όπως είναι προφανές από τις αυξανόμενες τουριστικές αφίξεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, υπάρχει άφθονη ζήτηση και συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη αυτή τη στιγμή.
Από την άλλη, προβληματισμό εγείρουν οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, η αυστηροποίηση –με όρους νομισματικής πολιτικής– της ΕΚΤ και οι έντονες πληθωριστικές που κατατρώγουν το διαθέσιμο εισόδημα.
Τέλος, πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και από το αν η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ. 

Ρωσία - Ουκρανία

Σύμφωνα με την S&P, οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας είναι σημαντικές, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, από την άλλη, να έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη μακρά και επίπονη διαδικασία διαφοροποίησης του ενεργειακού τους μείγματος.
Με το τέλος του πολέμου να διαφαίνεται… μακριά και τη ρωσική κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή Gazprom να τείνει μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου και να αναγκάζει τους εισαγωγείς της ΕΕ να διακανονίζουν τα τιμολόγια σε ρούβλια, ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξάνεται.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής για να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία, αυξάνοντας την πιθανότητα «μπλοκαρίσματος» δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μια οριστική διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ αυτό το φθινόπωρο θα αυξήσει τον κίνδυνο ενδεχόμενων υποχρεώσεων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Ήδη έχουμε παραδείγματα κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, συγκεκριμένα της Γαλλίας και της Γερμανίας, που παρέχουν έκτακτη υποστήριξη σε ενεργειακές εταιρείες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης