Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Moody's διατηρεί το αρνητικό outlook για τις κινεζικές τράπεζες - Κίνδυνος από τα NPLs

H Moody's διατηρεί το αρνητικό outlook για τις κινεζικές τράπεζες - Κίνδυνος από τα NPLs
Η Moody's είχε αλλάξει το outlook για τις κινεζικές τράπεζες τον Νοέμβριο λόγω της «επιδείνωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος, της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας»
Σχετικά Άρθρα
«Αρνητικό» διατηρεί η Moody's το outlook για τις κινεζικές τράπεζες, λόγω της παρατεταμένης ανάκαμψης μετά τον τερματισμό της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων Covid.
Η οικονομία της Κίνας έχασε τον εθνικό στόχο ανάπτυξης το 2022, λόγω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού και μιας παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά ακινήτων. Ενώ το Πεκίνο τερμάτισε τους αυστηρούς ελέγχους για τον κορωνοϊό στις αρχές Δεκεμβρίου, η οικονομική ανάκαμψη μέχρι στιγμής έχει παραμείνει υποτονική.
«Η δύσκολη προσαρμογή στην έξοδο από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τις τράπεζες, θα επιβαρύνει την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία των τραπεζών κατά τους επόμενους 12-18 μήνες», αναφέρει η Moody's.
«Το outlook για τον τραπεζικό τομέα παραμένει αρνητικό», δήλωσαν ο αντιπρόεδρος Nicholas Zhu και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Chen Huang, οι συντάκτες της έκθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody's είχε αλλάξει το outlook για τις τράπεζες της Κίνας σε «αρνητικό» από «σταθερό» τον Νοέμβριο λόγω της «επιδείνωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος, της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας».

Κίνδυνοι από επισφαλή δάνεια

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody's, η ποιότητα του ενεργητικού των κινεζικών τραπεζών αντιμετωπίζει κινδύνους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
Αν και τα εν λόγω κόκκινα δάνεια δεν αυξάνονται σημαντικά, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το οικονομικό περιβάλλον καθιστά δύσκολο για τις τράπεζες και τα νοικοκυριά να βρουν νέες πηγές ανάπτυξης.
«Ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων πιθανότατα θα παραμείνει υψηλός εν μέσω της δύσκολης προσαρμογής στην έξοδο από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού», αναφέρεται στην έκθεση.
Το ενεργητικό των κινεζικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 10,8% πέρυσι, ταχύτερα από την αύξηση 8,6% το 2021, αναφέρει η έκθεση.
«Αναμένουμε ότι η αύξηση των δανείων θα επιταχυνθεί τους επόμενους 12-18 μήνες, ως απάντηση στις αρχές που ζητούν αυξημένη χρηματοδότηση καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά» σημειώνει η Moody's.
Παράλληλα, οι αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν περιορισμούς στα κέρδη των τραπεζών από τις χαμηλότερες αποδόσεις των assets. Σημείωσαν ότι η μέση απόδοση του ενεργητικού των τραπεζών μειώθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο.
Η Moody's δήλωσε ότι αναμένει ότι η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών τραπεζών θα παραμείνει σταθερή, με επαρκή ρευστότητα.
Εκτός από τις μέτριες αυξήσεις των κυβερνητικών κινήτρων, η Moody's δήλωσε ότι αναμένει ότι το Πεκίνο θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των κινδύνων του τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης