Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η Κύπρος, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η Κύπρος, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τη DBRS Ratings
Σχετικά Άρθρα

Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η DBRS Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως τα δημοσιονομικά ισοζύγια έχουν βελτιωθεί το περασμένο έτος και η ευνοϊκή δημοσιονομική και οικονομική ανάπτυξη συνέβαλε σε σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Κοιτάζοντας μπροστά, η DBRS Morningstar αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση.
Οι αξιολογήσεις BBB υποστηρίζονται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και το ευνοϊκό προφίλ δημόσιου χρέους. Επιπλέον, αν και οι δείκτες διακυβέρνησης έχουν αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, η DBRS Morningstar συνεχίζει να θεωρεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ως σημαντική βάση για τη θεσμική ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προκλήσεις λόγω της υψηλής ακόμη επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους και του συγκριτικά χαμηλού επιπέδου παραγωγικότητας της εργασίας της οικονομίας. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις της Κύπρου συνεχίζουν να περιορίζονται από το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης παρέμεινε ισχυρή το περασμένο έτος. Το πραγματικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 5,6% το 2022 μετά από αύξηση κατά 6,6% το 2021. Επιπλέον, η Κύπρος αναμένεται να λάβει επιχορηγήσεις ΕΕ Next Generation συνολικού ποσού 790 εκατ. ευρώ (2,9 % του ονομαστικού ΑΕΠ 2022) κατά την περίοδο 2023-2026, οι οποίες θα στηρίξουν την εσωτερική επενδυτική δραστηριότητα, οδηγώντας σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,6% το 2023 και 3% το 2024.
Το δημόσιο χρέος μειώθηκε σε 86,5% του ΑΕΠ το 2022 από 101% το 2021. Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2023 προβλέπει μείωση στο 76,5% το 2024.
Σχετικά με τις τράπεζες, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα από την κρίση του 2012-2013 παραμένει πιστωτική αδυναμία. Αν και ο δείκτης NPLs μειώθηκε σημαντικά από 46,4% τον Δεκέμβριο του 2016 σε 9,5% τον Δεκέμβριο του 2022 κυρίως λόγω πωλήσεων και διαγραφών προβληματικών δανείων, εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στις περισσότερες άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης