Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για Τουρκία: Η εκλογή Erdogan δυσκολεύει το τέλος των… ανορθόδοξων πολιτικών

Scope για Τουρκία: Η εκλογή Erdogan δυσκολεύει το τέλος των… ανορθόδοξων πολιτικών
Σχόλιο της Scope για την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Δυσοίωνο «βλέπει» το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας (και) η Scope μετά την επανεκλογή του Recep Tayyip Erdogan στην προεδρία της χώρας, προειδοποιώντας και με ενδεχόμενο υποβάθμισης των αξιολογήσεων («Β-» με αρνητικό outlook) πιστοληπτικής ικανότητας.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στο «δύσκολο οικονομικό σκηνικό» και την οικονομία που χαρακτηρίζεται πλέον από χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ (2,7% φέτος μετά από 5,6% το 2022), μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μείωση των διεθνών αποθεματικών και υψηλό πληθωρισμό (43,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο).
«Η προοπτική συνέχισης της επεκτατικής πολιτικής, όπως τα χαμηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, αντανακλάται στη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, η οποία έχει επεκτείνει τις απώλειες έναντι του δολαρίου, ενώ τα spreads στα ομόλογα ολοένα και διογκώνονται.
Οι έλεγχοι κεφαλαίων και τα μέτρα όπως τα όρια στις αναλήψεις μετρητών, το σύστημα προστασίας των καταθέσεων και οι καταναγκαστικές ενέργειες για την κατανομή χαρτοφυλακίου των τραπεζών, είναι πιθανό να παραμείνουν στον πυρήνα των οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας.
Είναι δυνατή μια μερική προσαρμογή του μείγματος πολιτικών, αλλά αυτό θα απαιτούσε συνεπή σχεδιασμό και εφαρμογή. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Erdogan έδωσε ελάχιστες ενδείξεις για οποιαδήποτε τέτοια στροφή», σχολιάζει η Scope, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία θα χρειαστεί περισσότερη εξωτερική υποστήριξη, με τη μορφή άμεσου δανεισμού για να αντιμετωπίσει εν μέρει οι έντονες πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών. «Ωστόσο, η εξωτερική βοήθεια θα παραμείνει πιθανότατα η έσχατη λύση, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν αυστηρούς όρους που απαιτούν οι δυτικοί πιστωτές».
«Οι νομισματικές και εξωτερικές ανισορροπίες θα συνεχίσουν να πιέζουν τα δημόσια οικονομικά. Τέτοιες ανισορροπίες θα αποτελέσουν έναν σημαντικό κίνδυνο για τον τουρκικό τραπεζικό τομέα που κατέχει σημαντικό μερίδιο των κρατικών τίτλων».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης