Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιβεβαιώνονται σε ΑΑ οι ΗΠΑ, αρνητικό παραμένει το outlook - Εκτόξευση στο χρέος

tags :
Scope: Επιβεβαιώνονται σε ΑΑ οι ΗΠΑ, αρνητικό παραμένει το outlook - Εκτόξευση στο χρέος
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Σε «ΑΑ» (σσ: χαμηλότερα από την ανώτατη, «ΑΑΑ») επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών η Scope Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι βαθμολογίες των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν τις εξαιρετικές πιστωτικές δυνάμεις του κράτους, όπως την πλούσια, ανταγωνιστική και διαφοροποιημένη οικονομία, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ονομαστικούς όρους και τη δεύτερη μεγαλύτερη με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επωφελούνται από τον συνεχιζόμενο ρόλο του δολαρίου ως το εξέχον διεθνές αποθεματικό νόμισμα, φέρνοντας απαράμιλλη ισχύ σε σχέση με την ευελιξία χρηματοδότησης του Υπουργείου Οικονομικών και μειώνοντας σημαντικά τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους. Οι αξιολογήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίζονται επιπλέον από υγιείς, διαφανείς και υπεύθυνους οικονομικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve που υποστηρίζει τη μακροοικονομική και τη σταθερότητα των τιμών, παράλληλα με μια από τις βαθύτερες κεφαλαιαγορές του κόσμου.
Το αρνητικό outlook (από τον Μάιο 2023) δείχνει ότι ο κίνδυνος για τις αξιολογήσεις παραμένει. Συγκεκριμένα, αντανακλά: i) τον επαναλαμβανόμενο κίνδυνο που σχετίζεται με το ανώτατο όριο χρέους, ii) τη μακροπρόθεσμη αύξηση της πολιτικής πόλωσης και των προκλήσεων διακυβέρνησης, iii) την επίμονη αποδυνάμωση των δημοσίων οικονομικών, δεδομένου του υψηλού και αυξανόμενου χρέους και των αυξημένων ομοσπονδιακών ελλειμμάτων που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια.
Η Scope προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,9% το 2024 και 2,6% το 2025, μετά από εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,5% πέρυσι. Μετά τη διεύρυνση σε περίπου 7,9% του ΑΕΠ το 2023, το δημοσιονομικό έλλειμμα ταναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος, πριν αυξηθεί στο 7,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει τις απαιτήσεις δαπανών από τη γήρανση του πληθυσμού παράλληλα με το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Οι καθαρές πληρωμές τόκων φαίνονται να αγγίζουν το 11,9% των εσόδων της κυβέρνησης έως το 2028, σχεδόν διπλασιάζονται από το 6,7% το 2020. Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε περίπου 122,3% πέρυσι (αύξηση 1 π.μ. από το 2022) και φαίνεται να παραμένει σε μια σταδιακά ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας έως το 2028 γύρω στο 133,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης