Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ευρωπαϊκή οικονομία μένει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ

tags :
Fitch: Η ευρωπαϊκή οικονομία μένει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ
Τί αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Η απόκλιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην οικονομική ανάπτυξη ήταν εντυπωσιακή το 2023, σχολιάζει η Fitch Ratings, καθώς το χάσμα ήταν το υψηλότερο από το 2013 -όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν σε κρίση.
Η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο 2,5% το 2023 από 1,9% το 2022, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,5% από 3,4% το 2022 -στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στο 0,1% από 4,3% το προηγούμενο έτος. «Εξαιρουμένης της ύφεσης και της ανάκαμψης από την πανδημία Covid-19 το 2020 και το 2021, το χάσμα μεταξύ της ανάπτυξης των ΗΠΑ και της ευρωζώνης το 2023 ήταν το μεγαλύτερο από την κρίση κρατικού χρέους της Ευρωζώνης το 2013».
«Τα επίσημα αποτελέσματα του ΑΕΠ του 4ου τριμήνου 2023 έδειξαν τη συνεχιζόμενη οικονομική ισχύ των ΗΠΑ σε πλήρη αντίθεση με τη στασιμότητα στην Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατέγραψαν τριμηνιαίες συρρικνώσεις καθώς η αδύναμη εγχώρια και ξένη ζήτηση είχε τον αντίκτυπό τους και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη συνολικά ήταν μηδενική το 4ο τρίμηνο.
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες το 4ο τρίμηνο 2023 και αυξήθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση (3,3% τριμηνιαία ετήσια), με την ιδιωτική κατανάλωση να είναι ο κύριος μοχλός της επέκτασης».
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η τάση να συνεχιστεί και το 2024.
«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 και οι δείκτες του κλίματος στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκαν επίσης τους τελευταίους μήνες. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι, με τον δείκτη S&P 500 να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδά του ποτέ.
Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,3% σε τρίμηνο το 4ο τρίμηνο 2023, με την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση και τις εξαγωγές να επηρεάζουν την ανάπτυξη. Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν σε τριμηνιαία βάση για πέμπτη συνεχή περίοδο. Παρόλα αυτά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερό, καθώς η Ιταλία αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και η Ισπανία κατά 0,6% τριμηνιαία».
Με άλλα λόγια, η Ευρωζώνη και η Ευρώπη, μένουν πλέον πίσω σε όλα.

www.bankingnews.gr-

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης