Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διχασμένη η Fitch για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Οφέλη για τις εταιρείες, αλλά υπάρχει ρίσκο

Διχασμένη η Fitch για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Οφέλη για τις εταιρείες, αλλά υπάρχει ρίσκο
Το σχόλιο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης εν μέσω φρενίτιδας για την AI
Σχετικά Άρθρα
Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τις εταιρείες για την υποστήριξη της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της αποτελεσματικότητας, είναι «πιθανώς» θετική μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σχολιάζει η Fitch Ratings.
Ωστόσο, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το απόρρητο δεδομένων, ανησυχίες για την ασφάλεια, τη δυνατότητα μεροληψίας επιλογής και αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο.
«Η ΑΙ είναι ένα αναδυόμενο στοιχείο κινδύνου στις αξιολογήσεις που μπορεί να είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές, ανάλογα με την περίπτωση χρήσης, τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνου, τον τομέα, τη ρυθμιστική εποπτεία και το ανταγωνιστικό περιβάλλον μιας εταιρείας.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία περιλαμβάνει τεχνολογίες όπως η μηχανική εκμάθηση (ML), η βαθιά εκμάθηση, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η ρομποτική, τα έμπειρα συστήματα, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και να μειώσει το κόστος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι υποτομείς που επωφελούνται περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη είναι συνήθως αυτοί με μεγάλους όγκους πελατών ή συναλλαγών, όπου μπορούν να εφαρμοστούν πιο εύκολα περιπτώσεις χρήσης όπως chat bots, εντοπισμός απάτης και αυτοματοποίηση διαδικασιών ή με σημαντικό κόστος ανάπτυξης λογισμικού.
Η ταχεία ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο που κυμαίνεται από κείμενο και εικόνες έως κώδικα και μουσική από απλές εισόδους χρηστών, έχει ενσωματώσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, η τεχνολογία AI μπορεί να στερείται διαφάνειας, με αποτέλεσμα την πιθανότητα ακούσιας διάκρισης. Αυτές οι προκλήσεις θα μειώσουν τη χρήση σε τομείς όπως ο καταναλωτικός δανεισμός που έχουν πιο αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία.
Ωστόσο, στον εντοπισμό απάτης και στη διαχείριση κινδύνου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει. Ο αυτοματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, απαιτώντας την πλήρη επαλήθευση, εξουσιοδότηση και κρυπτογράφηση του αιτήματος πρόσβασης», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ενώ υπογραμμίζει ότι οι τομείς που είναι λιγότερο ρυθμισμένοι μπορεί να έχουν υψηλότερες ταχύτητες υιοθέτησης της τεχνολογίας και, ενδεχομένως, αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα.
«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν μεταξύ άλλων να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι την τεχνητή νοημοσύνη για να επιτεθούν σε συστήματα πληροφορικής. Το εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την ευπάθεια σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα των συστημάτων ή η ευέλικτη διαχείριση κινδύνου».
Οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε υπηρεσίες τρίτων για την υποστήριξη των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης τους. Η προτεραιότητα της ισχυρής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων έναντι τρίτων παρόχων, είναι ολοένα και πιο κρίσιμη και ένας τομέας όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκληραίνουν τις απαιτήσεις για τον μετριασμό των κινδύνων σε επίπεδο επιχείρησης και τυχόν συστημικών επιπτώσεων, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης