Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε CCC η αξιολόγηση της Αργεντινής, σταθερό το outlook

S&P: Αναβαθμίζεται σε CCC η αξιολόγηση της Αργεντινής, σταθερό το outlook
Με αφορμή την ολόκληρωση ανταλλαγής χρέους
Σχετικά Άρθρα
Σε CCC -από SD- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -σε ξένο και εγχώριο νόμισμα- της Αργεντινής η S&P Global Ratings, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η σταθερή προοπτική εξισορροπεί τους κινδύνους που ενέχουν οι έντονες οικονομικές ανισορροπίες και οι αβεβαιότητες πολιτικής με την ευνοϊκή μεταβολή στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους. «Αναμένουμε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανταλλαγές χρέους που θα θεωρούσαμε ότι είναι προβληματικές», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Θεωρήσαμε την ανταλλαγή χρέους του Μαρτίου ως προβληματική, παρά ως ευκαιριακή, λόγω της αδύναμης πρόσβασης της κυβέρνησης στην αγορά. Η αξιολόγηση CCC υποδηλώνει ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να μην εκπληρώσει τις οικονομικές του δεσμεύσεις σε περίπτωση δυσμενών επιχειρηματικών, χρηματοοικονομικών ή οικονομικών συνθηκών.
Η κυβέρνηση προσφέρθηκε να ανταλλάξει χρέος σε πέσο που έληγε στο υπόλοιπο του 2024 με τέσσερα νέα χρεόγραφα που λήγουν από τα τέλη του 2025 έως τα μέσα του 2028. Η προσφορά ανταλλαγής ήταν ανοιχτή τόσο σε πιστωτές του δημόσιου τομέα (κυρίως την κεντρική τράπεζα και το ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης) όσο και σε πιστωτές του ιδιωτικού τομέα (οι πιστωτές του δημόσιου τομέα κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που ανταλλάχθηκε).
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να ανταλλάξουν το 77% των επιλέξιμων χρεογράφων, που αντιστοιχεί σε 42,6 δισεκ. δολάρια.
Αναμένουμε ότι όλα τα μη προσφερόμενα ομόλογα θα εξοφληθούν πλήρως, όπως ακριβώς ακολουθούσαν τις πέντε προηγούμενες ανταλλαγές.
Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τη συγκρατημένα καλύτερη θέση ρευστότητας της κυβέρνησης λόγω της επίδρασης της ανταλλαγής χρέους στις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και λόγω των πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων.
Παρά τις προκλήσεις για την απόκτηση υποστήριξης για ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής από το Κογκρέσο και τους κυβερνήτες των επαρχιών, η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τη μείωση του χάσματος μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας και της ανεπίσημης και τη συσσώρευση συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ο πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αλλά παραμένει υψηλός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης