Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μαύρη προειδοποίηση από Pimco: Έρχεται ντόμινο τραπεζικής κατάρρευσης στις ΗΠΑ - Βαρίδι τα δάνεια εμπορικών ακινήτων

Μαύρη προειδοποίηση από Pimco: Έρχεται ντόμινο τραπεζικής κατάρρευσης στις ΗΠΑ - Βαρίδι τα δάνεια εμπορικών ακινήτων
Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των εμπορικών ακινήτων
Σχετικά Άρθρα
Προειδοποίηση για επικείμενες καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ απευθύνει η Pimco, λόγω της «πολύ υψηλής» συγκέντρωσης προβληματικών δανείων εμπορικών ακινήτων.
«Το πραγματικό κύμα distress μόλις αρχίζει» για τις τράπεζες σε όλα τα είδη, από εμπορικά κέντρα έως γραφεία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο John Murray από την Pimco. Το τμήμα του εντάσσεται στην επιχείρηση εναλλακτικών λύσεων της Pimco ύψους 173 δισ. δολαρίων.

Ο ρόλος της Fed

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των εμπορικών ακινήτων, όπου το υψηλό κόστος δανεισμού έχει επηρεάσει τις αποτιμήσεις και έχει προκαλέσει defaults, αφήνοντας τις τράπεζες «εγκλωβισμένες» με assets που είναι δύσκολο να πωληθούν. Σε αντίθεση με ορισμένες προσδοκίες της αγοράς, οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν διαθέσει πρώτα ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας για να αποφύγουν βαθύτερες απώλειες, σύμφωνα με τον Murray.
«Ωστόσο, καθώς τα προβληματικά δάνεια αυξάνονται λόγω λήξεων, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να πωλούν αυτά τα πιο "δύσκολα" δάνεια για να μειώσουν την έκθεση στα προβληματικά δάνεια» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ομάδα του έχει αρπάξει δάνεια CRE που ξεφορτώθηκαν ορισμένες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες τους τελευταίους 18 μήνες.
Η αναταραχή έγινε ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες αύξησαν την έκθεσή τους σε CRE, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αξίζει πλέον μόνο ένα κλάσμα της αξίας τους στην κορύφωσή τους. Οι μικρότερες τράπεζες συνεχίζουν να ανησυχούν τους επενδυτές μετά την κατάρρευση μερικών το 2023.
Νωρίτερα φέτος, η US Bancorp, η μεγαλύτερη περιφερειακή τράπεζα με βάση το ενεργητικό της, αύξησε τις προβλέψεις της για πιστωτικές ζημίες το πρώτο τρίμηνο σε 553 εκατ. δολάρια.
Οι περιφερειακές τράπεζες ήταν επίσης οι μόνες τράπεζες που δεν απαίτησαν επιπλέον προκαταβολές από τους δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αναδεικνύει την ευπάθειά τους στην πτώση των αξιών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η MSCI Real Assets τον Μάρτιο. Τα καταθετικά ιδρύματα εκτιμάται ότι φέτος θα αντιμετωπίζουν ένας χρέος συνδεδεμένο με ακίνητα που λήγει, 441 δισ. δολαρίων.

Καλύτερη η εικόνα στις μεγαλύτερες τράπεζες

Για τις μεγαλύτερες τράπεζες, τα ανοίγματα σε ακίνητα δεν αναμένεται να προκαλέσουν συστημικές αποτυχίες, καθώς ο δανεισμός τους σε CRE περιορίστηκε μετά την κρίση του 2008, δήλωσε ο Murray. Αλλά η αδυναμία αποπληρωμής των δανειοληπτών σημαίνει ότι δανείζουν ακόμη λιγότερο σε σύγκριση με το 2021 και το 2022, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, πολλές επενδυτικές εταιρείες ενυπόθηκων ακινήτων έχουν παραγκωνιστεί περισσότερο καθώς αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητά τους να αναλάβουν νέες επενδύσεις. Η Starwood Real Estate Income Trust περιόρισε τη δυνατότητα των μετόχων της να αποσύρουν χρήματα τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη ρευστότητα και να αποτρέψει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ το καταπίστευμα ακινήτων ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Blackstone Inc. είδε αύξηση των αιτήσεων απόσυρσης.
Ο όγκος δανεισμού για τα μεγάλα δημόσια ενυπόθηκα REITs έχει πέσει κατά 70% από τα επίπεδα του 2021, σύμφωνα με τον Murray.
Ενώ οι τράπεζες τείνουν να καταλαμβάνουν τα περισσότερα από τα πρωτοσέλιδα, ένας άλλος τομέας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι τα δάνεια ύψους άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν χορηγηθεί από debt funds στις ΗΠΑ και τα οποία πρόκειται να λήξουν έως το 2025, δήλωσε ο Murray. Πολλά από αυτά τα δάνεια δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της μεγάλης ανόδου του 2021, συχνά με τριετή διάρκεια και τριετή οροφή επιτοκίου.
«Ο πρώτος καταλύτης για πίεση σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις δοκιμές επέκτασης σε αυτό το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο Murray.
Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια παρακολουθεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα.
«Ο συνδυασμός των αυξανόμενων επιτοκίων και των υφεσιακών πιέσεων δημιουργεί πραγματικές προκλήσεις για τα εμπορικά ακίνητα, τόσο από την άποψη των κεφαλαιαγορών όσο και από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών», δήλωσε ο Murray.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης