«Η ανάκαμψη έχει φυσικά διαφορετική δυναμική ανά περιοχή, παρατηρείται όμως σε όλη την περιφέρεια» δηλώνει η νέα πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων κ. Σίσσυ Λυγνού.
Η νέα πρόεδρος του HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Events Specialists) κ. Σίσσυ Λυγνού μιλά στο BN για την ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού, για την «εκτόξευση» τιμών που στέκεται εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου, για την πανδημία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους κλειστούς χώρους και καταθέτει την άποψή της για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να αναρριχηθεί στη διεθνή κατάταξη του παγκόσμιου συνεδριακού χάρτη.
Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου
- Από τον περασμένο Μάιο η Αθήνα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους έχει αρχίσει να βλέπει καλύτερα σημάδια ανάκαμψης του τουρισμού της. Ισχύει το ίδιο και για τα συνέδρια που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας στην πρωτεύουσα;
Σαφώς υπάρχει αντίστοιχα μία σχετική ανάκαμψη και στον επαγγελματικό & συνεδριακό τουρισμό. Η Ελλάδα έχει τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών φορέων και οργανισμών, αποτελεί ελκυστικό και «φρέσκο» προορισμό για συνέδρια και events.
Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι η αυξημένη δραστηριότητα οφείλεται κατά πολύ στη μετακίνηση/αναβολή αρκετών events από το 2020 και 2021 στα έτη 2022, 2023 λόγω της πανδημίας, αλλά και στο γεγονός ότι αρκετά events είχαν ήδη επιβεβαιωθεί στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα μας ως προορισμό MICE και αυτό αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
- Άρα αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται η κανονικότητα και για τον δικό σας κλάδο που επλήγη από την πανδημία; Βλέπετε ανάκαμψη φέτος σε σχέση με το 2019 πανελλαδικά ή κάθε περιοχή έχει τη δική της ταχύτητα;
Παρατηρείται ανάκαμψη στον τομέα μας, που η αλήθεια είναι ότι επλήγη σοβαρά από την πανδημία. Η ανάκαμψη αυτή βέβαια οφείλεται στους επαγγελματίες του κλάδου μας, που ακόμα και εν μέσω πανδημίας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργάστηκαν πολύ σκληρά για την επιβίωση, προσαρμογή στα νέα δεδομένα, μετασχηματισμό του αντικειμένου μας, εκπαίδευση των στελεχών μας σε νέα δεδομένα. Το 2019 ήταν μία πολύ καλή χρονιά, ελπίζουμε το 2022 να είναι αντίστοιχη και καλύτερη. ‘Eχουμε διανύσει μόνο το 1ο εξάμηνο με την ελπίδα να κινηθεί εξίσου δυναμικά χωρίς απρόοπτα και το επόμενο. Σίγουρα η άρση των περιορισμών και η εξομάλυνση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για συνέδρια και events διευκόλυνε πολύ την επιστροφή σε μία ενδιάμεση κανονικότητα και τη σιγουριά για τις επιστημονικές ενώσεις και οργανισμούς να προχωρήσουν στο πλάνο των συναντήσεων και συνεδρίων τους. Η ανάκαμψη έχει φυσικά διαφορετική δυναμική ανά περιοχή, παρατηρείται όμως σε όλη την περιφέρεια. ‘Έχουμε δρόμο ακόμα για να καλύψουμε το «χαμένο έδαφος» και απαιτείται τώρα περισσότερο από ποτέ συλλογική και στοχευμένη στρατηγική ενίσχυσης του κλάδου μας. Επιπλέον η ανάκαμψη έχει οδηγήσει σε μία «εκτόξευση» τιμών, που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητά μας.
- Ο συνεδριακός τουρισμός, οι επαγγελματικές συναντήσεις και οι εκδηλώσεις πόσο έχουν επηρεαστεί από τα κύματα ακρίβειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία; Έχετε εκτιμήσει τα προσδοκώμενα έσοδα;
Ο κλάδος μας, όπως θεωρώ και πολλοί κλάδοι, δέχτηκαν τους κραδασμούς 2 κρίσεων. Της πανδημίας και του πολέμου. Οι ανατιμήσεις μετά τον πόλεμο ήταν πολύ υψηλές και αυτό επηρέασε και επηρεάζει ακόμα τον προγραμματισμό αλλά και την επιτυχία των events μας. Σίγουρα το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, αλλά δεν θα πρέπει να είναι και χωρίς έλεγχο. Σε επίπεδο προορισμού είμαστε υποχρεωμένοι να το ελέγξουμε, αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να παραμείνουμε στο χάρτη των επιθυμητών προορισμών. Στη χώρα μας η διαδικασίες δυσκολεύουν και με τους επιπλέον περιορισμούς ΕΟΦ και ΣΦΕΕ για ιατρικά συνέδρια που δεν διευκολύνουν σε όλα τα επίπεδα την ομαλή επάνοδο του κλάδου μας.
- Σας ανησυχεί το έκτο κύμα πανδημίας που βλέπουμε να εξελίσσεται; Υπάρχουν κάποιοι που ακυρώνουν ή μεταθέτουν events;
Σαφώς μας ανησυχεί και προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι για εναλλακτικές λύσεις. Η πανδημία μας εκπαίδευσε όσον αφορά στην ετοιμότητα για εναλλακτικές λύσεις και χρήση της τεχνολογίας, δεν επιθυμούμε όμως να επιστρέψουμε στα 100% διαδικτυακά συνέδρια και εκδηλώσεις, που αδρανοποιούν πλήρως την αγορά μας. Το ηλεκτρονικό στοιχείο το χρησιμοποιούμε πλέον εντατικά προς όφελός μας, τίποτα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δυναμική και ενέργεια των δια ζώσης εκδηλώσεων. Προς το παρόν, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο σε μεγάλο ποσοστό τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις διατηρούν το χαρακτήρα της δια ζώσης συμμετοχής (ή και της υβριδικής μορφής). Τα διεθνή έργα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ενσωματώνουν το διαδικτυακό στοιχείο και αυτό πρόκειται να ισχύει και για το 2023. Φυσικά Ανησυχούμε αλλά είμαστε και σε εγρήγορση.
- Είστε υπέρ ή κατά του να επανέλθει η μάσκα στους κλειστούς χώρους; Και τι πρέπει να ισχύσει για τα πρωτόκολλα;
Ακόμα και τώρα ως επαγγελματίες οργανωτές συστήνουμε στους επισκέπτες μας να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Θεωρούμε πως ανεξάρτητα με την άρση των περιορισμών, είναι σημαντικό να υπάρχει μία ισορροπία τόσο στα πρωτόκολλα όσο και στην προστασία της δημόσιας υγείας.
- Οι υποδομές μας είναι επαρκείς; Μπορούν να καλύψουν όλα τα συνέδρια που προγραμματίζονται στην Αθήνα και με αξιώσεις;
Διαθέτουμε φυσικά αξιόλογες συνεδριακές υποδομές στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας, το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα που μπορούν να φιλοξενήσουν εθνικά και διεθνή συνέδρια και απαιτητικές εκδηλώσεις έως και 4.500-5.000 άτομα. Παρόλα αυτά οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται. Πολλές διεθνείς ενώσεις και οργανισμοί που επιθυμούν να αναθέσουν συνέδριά τους στην Ελλάδα, μας έχουν αποκλείσει από τη λίστα επιλογών. Η χώρα μας έχει βγει μπροστά ως προορισμός που ανταποκρίθηκε οργανωμένα στην πανδημία και έχει δείξει το σύγχρονο πρόσωπό της, είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία για περαιτέρω προβολή και οργανωμένο σχέδιο για τον Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό. Έναν τομέα που μπορεί να αποτελεί το διαμάντι του Ελληνικού Τουρισμού και να συμβάλλει αισθητά στην ανάπτυξη της χώρας. Η προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να ξεπεράσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και να ενταχθεί σε στρατηγικό πλάνο με τη συνεργασία Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων που διέπουν τον Ελληνικό Τουρισμό. Ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες αξιόλογες υποδομές, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την εθνική οικονομία και να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη αλλά και τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη (όπως έγινε στην περίπτωση του Δουβλίνου, Βαρκελώνης, Ρώμης, Βιέννης, Παρισιού, Λονδίνου, Βερολίνου κλπ.) και να προσφέρει σημαντικό επιπλέον εισόδημα στη χώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών