Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αγορές: "Ζορίζει" το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον - Άγνωστη η επόμενη μεγάλη κίνηση

Αγορές:
* Του Πέτρου Στεριώτη, μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).
"Ζορίζει" το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον λόγω γεωπολιτικών (βλ. Μέση Ανατολή) και "ξεθωριάσματος" των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Πράγματι, στα μάκρο των ΗΠΑ η τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνεται από την πρόταση "good is bad", καθώς οι εκεί δυνατές αγορές εργασίας και ακινήτων δυσκολεύουν την επιθυμία της Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) να μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια.
Διαφορετική η εικόνα στην Ευρωζώνη, με το ένα "μάτι" στην αναιμική ανάπτυξη και το άλλο στο σκαρφάλωμα των τιμών της Ενέργειας. Όπως φαίνεται, η ΕΚΤ θα προηγηθεί της Fed στο λεγόμενο pivot, δηλαδή στη μείωση του κόστους δανεισμού για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Εν τω μεταξύ, ο Χρυσός "πρωταγωνιστεί" με τα αλλεπάλληλα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του, τα οποία καταδεικνύουν ότι η καταπολέμηση του Πληθωρισμού συνεχίζει να είναι δύσκολη υπόθεση.
Προς επίρρωσιν αυτού, η εχθές δημοσιευθείσα μηνιαία μέτρηση τιμαρίθμου των ΗΠΑ υπερέβη τις εκτιμήσεις, σκορπίζοντας... αμηχανία στους long Μετοχές και Ομόλογα, αλλά και στα "περιστέρια" στις τάξεις των Οικονομολόγων, που ευαγγελίζονταν την συνέχιση της αποπληθωριστικής διαδικασίας στις μεγάλες Οικονομίες.
Στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης (παρά τις σχεδιαστικές του ατέλειες στις οποίες έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν) δείχνει "να μην καταλαβαίνει" από τις αναταράξεις των τελευταίων συνεδριάσεων σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη.
Άξια προσοχής σε κάθε περίπτωση η ανθεκτικότητα του ελληνικού Δείκτη, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις bearish αποκλίσεις (divergences) του διαγράμματος σε εβδομαδιαίο πλαίσιο.
Στα ημερήσια "κηροπήγια" (candlesticks), ο ΓΔ παραμένει σχετικά "άνετα" πάνω από όλους τους κινητούς μέσους όρους 50 έως και 200 ημερών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της γενικευμένης ανοδικής τάσης.
Αντίστοιχη ανάλυση συστήνουμε στους Επενδυτές επιμέρους τίτλων.
Συντασσόμεθα με την εκτίμηση πως η εν εξελίξει "συσσώρευση τιμών" (consolidation) των τελευταίων 10 εβδομάδων στον ΓΔ αρχίζει να "παλιώνει" και ότι η γενική Αγορά μας καλείται να αποφασίσει "πάνω ή κάτω" από το εύρος 1.360-1.440.
Άγνωστη, ασφαλώς, η επόμενη μεγάλη κίνηση, αλλά δεδομένων των διεθνών γεω-οικονομικών συνθηκών και των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων (Ευρωεκλογές κλπ.), οι Επενδυτές του ΧΑ θα πρέπει να προεπιλέξουν μεταξύ των ενδεδειγμένων τρόπων αντιμετώπισης της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης