Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δυνατότητα μεταβίβασης του επιδόματος μητρότητας για 7 μήνες και στον άντρα - Ποια τα κριτήρια

Δυνατότητα μεταβίβασης του επιδόματος μητρότητας για 7 μήνες και στον άντρα - Ποια τα κριτήρια
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της χορήγησή του σε επαγγελματίες και αγρότισσες
Δυνατότητα μεταβίβασης του επιδόματος μητρότητας στον σύζυγο θα έχουν οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που τεκνοποίησαν από τις 24 Σεπτέμβρη 2023 και μπορούν να λάβουν για 9 μήνες συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ.
Την δυνατότητα αυτή, μαζί με άλλες τρείς, δίνει η υπουργική απόφαση με αφορμή την πλατφόρμα, https://parentalbenefits.dypa.gov.gr, που άνοιξε χθες για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, οι οποίες πλέον θα λαμβάνουν μηνιαίως 830 ευρώ.
Η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΥΠΑ και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr εντός δύο μηνών, από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ. ή εντός δύο μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια, ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης αν πρόκειται για υιοθεσία.
Διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό.
Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Εργασία και Ασφάλιση/ Αποζημιώσεις και Παροχές/Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες.
Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα μόνο κατόπιν της εξόφλησής τους.
Μετά τους δύο πρώτους μήνες της παροχής οι δικαιούχοι μπορούν να μεταβιβάσουν έως 7 μήνες αυτής στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα, με έμμισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Οι αιτήσεις εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης και η καταβολή της παροχής ξεκινά από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης.

Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις

• Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
• Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μητέρων με μισθωτή εργασία.
• Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σε μισθωτή σχέση εργασίας, η μητέρα αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μπορεί να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
• Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.
Και σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαιούχος γονέας έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης