Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απίστευτο... φέρνει φορολογικό σοκ στους Ουκρανούς ο Zelensky για να πληρώσει τον πόλεμο - Θέλει ταμείο 5 δισ. δολ.

Απίστευτο... φέρνει φορολογικό σοκ στους Ουκρανούς ο Zelensky για να πληρώσει τον πόλεμο - Θέλει ταμείο 5 δισ. δολ.
Βαθιά το χέρι στις τσέπες των Ουκρανών για την ανοικοδόμηση της χώρας ετοιμάζονται να βάλουν το κράτος, οι ασφαλιστικές και οι Τράπεζες Επενδύσεων. Στόχος τους είναι η ‘χρυσή’ ανασυγκρότηση της χώρας από τις στάχτες.
O Ουκρανός Πρωθυπουργός Serhii Koretskyi προελαύνει ζητώντας την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2027 για να ‘ξοφλήσει επιταγές’ των ασφαλιστικών που αναγγέλλουν την προστασία της χώρας από τους πολεμικούς κινδύνους.
Η χώρα για να επανέλθει απαιτείται να ρίξει πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα με τον ρυθμό ανάπτυξης της να είναι μόλις 1,5% το 2026 και 2,5% το 2027.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας χέρι-χέρι με τις μεγάλες ασφαλιστικές σχεδιάζει να στήσει έναν ασφαλιστικό ‘κουμπαρά’ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη της χώρας, ωστόσο το σχέδιο της κυβέρνησης προσκρούει σε ένα βαρύτατο εμπόδιο.
Η κυβέρνηση για να μπορέσει να βγάλει έξτρα χρήμα και να το μοιραστεί με τις ασφαλιστικές θα πρέπει να επιβάλλει αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά 1% το 2027. Τα έσοδα που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση από την αύξηση του ΦΠΑ θα τα ρίξει στον κουμπαρά για να καλύψουν μεταξύ άλλων οι ασφαλιστικές τους κινδύνους των επιχειρήσεων από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Κυβέρνηση: Το πρόγραμμα προστατεύει από τις απειλές των Ρώσων

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας οι ρωσικές επιθέσεις προκαλούν απώλειες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, γεγονός που επιδρά αρνητικά στα φορολογικά έσοδα και ίδια την λειτουργία του κράτους. Ο ίδιος ανέφερε τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους από το κράτος και επιχορηγήσεις από διεθνείς εταίρους ως ένα από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλους πόρους

Το σχέδιο αύξησης κατά 1% του ΦΠΑ είναι ένα άλλο μέτρο που αποσκοπεί στο να χρηματοδοτηθεί η ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι των πολεμικών κινδύνων, καθώς η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει άλλους πόρους χρηματοδότησης του έργου.
Τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ θα κατευθύνονται σε ένα ειδικό Ταμείο.
Ακόμα 4 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένονται από διεθνείς εταίρους της χώρας, ανεβάζοντας το κασέ του Ταμείου στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό αυτό θα λειτουργήσει ως ένας ασφαλιστικός μηχανισμός αποζημίωσης από ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε επιχειρήσεις.

Σεπτέμβριος 2025 – η αναγγελία του μέτρου στήριξης

To σχέδιο ασφάλισης ουκρανικών επιχειρήσεων έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, όταν τον Σεπτέμβριο του 2025 η κυβέρνηση πρό-ανήγγειλε ότι δρομολογεί ένα νέο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων στην Ουκρανία που θα τις αποζημιώνει θα για πολεμικούς κινδύνους και που θα καλύπτει ζημιές από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ζημιές από αεροάμυνα και άλλες συνέπειες πολέμου.

Σημειώνεται ότι στην Ουκρανία ήδη είχαν μπει οι μεγάλοι ασφαλιστικοί κολοσσοί των ΗΠΑ: AON, Marsh.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης