Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η κρίση στην Αίγυπτο φωτίζει τις αμερικανικές αδυναμίες»

«Η κρίση στην Αίγυπτο φωτίζει τις αμερικανικές αδυναμίες»
«Οι επενδυτές απομακρύνονται από τη ζώνη ασφαλείας των παραδοσιακών αμερικανικών ασφαλών… παιχνιδιών», έσπευσε να σχολιάσει ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco.
Η έλλειψη ουσιαστικής ενασχόλησης με την τύχη του δολαρίου και τα κρατικά ομόλογα, σε συνδυασμό με τον αιγυπτιακό αναβρασμό έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του El-Erian. Η αντιεξουσιαστική κίνηση κατά του Hosni Mubarak -η οποία και έληξε προς ικανοποίηση των διαδηλωτών χθες μετά την πολυπόθητη παραίτηση του- έριξε σε…λήθαργο το νόμισμα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιανουαρίου το δολάριο κατρακύλησε λίγο σε πρώτη φάση και στη συνέχεια ακολούθησε και ακολουθεί μετριοπαθείς ρυθμούς. Όσον αφορά στα κρατικά ομόλογα, αυτά πωλήθηκαν απότομα, στέλνοντας τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2010!
Είναι πιθανό ότι υπό άλλες συνθήκες αυτή η γεωπολιτική αναταραχή  θα χειραγωγούσε τους επενδυτές σε ασφαλή μονοπάτια. Ωστόσο, η περίπτωση δεν φαίνεται αν είναι αυτή….
«Πριν λίγο καιρό είχα ερωτηθεί τι θα συμβεί στο δολάριο αν οι εξελίξεις συνεχίσουν έτσι, και είχα απαντήσει ότι θα ενδυναμωθεί», σχολίασε ο El-Erian, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το δολάριο έχει αποδυναμωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι γίνεται φανερή η διαρκής επανεκτίμηση του δολαρίου». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ένας επιπλέον λόγος που η αγορά δεν ακολουθεί την πεπατημένη είναι το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν προκαλεί ισχυρή συστημική ανησυχία».
Συμβουλή του El-Erian φέρεται να είναι η θεώρηση της έλλειψης κινήσεως στα παραδοσιακά στοιχεία του ενεργητικού των ΗΠΑ ως προειδοποίηση για την παγκόσμια αστάθεια. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν η κατάσταση εξαπλωθεί, τόνισε ο ίδιος.
«Αν έχουμε γενικευμένη βία στους δρόμους το εμπόριο θα περάσει μεγάλα ρίσκα. Θα δείτε τις μετοχές να ξεπωλούνται, το πετρέλαιο να ανεβαίνει και τα ομόλογα να ακολουθούν ράλι. Ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επεκτείνουν το γεωπολιτικό κίνδυνο και να επανεξετάζουν τη Μέση Ανατολή ως σύνολο», πρόσθεσε τελειώνοντας ο El-Erian.


Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης