Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία, η πρώτη δυτική χώρα που θα δανειστεί σε γουάν – Σταδιακή καθιέρωση και ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος διεθνώς

Η Βρετανία, η πρώτη δυτική χώρα που θα δανειστεί σε γουάν – Σταδιακή καθιέρωση και ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος διεθνώς
Σε έκδοση ομολόγων, τα οποία θα πουλήσει σε γουάν προβαίνει η βρετανική κυβέρνηση, η οποία για αυτό τον σκοπό έχει διορίσει την Τράπεζα της Κίνας, την HSBC και την Standard Chartered
Τις προσπάθειες της Κίνας να μετατρέψει το τοπικό νόμισμα γουάν σε παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών έρχεται να ενισχύσει η Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα γίνει η πρώτη δυτική χώρα, που θα προσφέρει κρατικά ομόλογα σε γουάν.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη χώρα εκ δυσμάς που δανείζεται σε γουάν, με τα έσοδα από τις πωλήσεις των ομολόγων να προστίθενται στα επίσημα αποθεματικά, που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε ξένο νόμισμα.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες επιλέγουν είτε το ευρώ, είτε το αμερικανικό δολάριο για τα αποθεματικά τους, με το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο κατέχει και μικρότερο μέρους αυτού σε γιεν Ιαπωνίας και δολάρια Καναδά.
Η αξία των εν λόγω ομολόγων, πάντως, δεν αναμένεται μεγάλη, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 1,84 δισ. γουάν, ήτοι 300 εκατ. δολάρια, ωστόσο αποτελεί μια κίνηση, που αν ακολουθήσουν και άλλες χώρες, θα δώσει νέα δυναμική στο κινεζικό νόμισμα, στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος.
Μετά τη χαλάρωση του νομικού πλαισίου για το γουάν, που επέτρεψε και την άμεση συναλλαγή του με την στερλίνα, το γιεν και τα δολάρια ΗΠΑ και Αυστραλίας, οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους να «κερδίσουν» από την κινεζική αγορά, που προσδοκούν να γίνει μια τεράστια υπεράκτια χρηματοπιστωτική αγορά.
Η Βρετανία ελπίζει ότι η ενίσχυση των διαπραγματεύσεων σε γουάν, θα ενισχύσει τη δική της θέση ως κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο για την συναλλαγματική αγορά, με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν ότι οι συναλλαγές σε γουάν ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 25 δισ. δολάρια ανά ημέρα το 2013, σημειώνοντας αύξηση 50% από το 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης