Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Σήμερα η απόφαση για ένταξη του γουάν στα SDR - Μικρότερη του 14% - 16% η στάθμιση - Οι ενέργειες της Κίνας

ΔΝΤ: Σήμερα η απόφαση για ένταξη του γουάν στα SDR -  Μικρότερη του 14% - 16% η στάθμιση - Οι ενέργειες της Κίνας
Η ένταξη του γουάν θα είναι παράλληλα και μία ψήφος εμπιστοσύνης στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κινεζικής κυβέρνησης
Σήμερα αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ένταξη του κινεζικού νομίσματος γουάν, στα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (SDR).
Η στάθμιση του γουάν στα SDR, μπορεί να είναι μικρότερη από 14% με 16%, αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Η ένταξη του γουάν θα είναι παράλληλα και μία ψήφος εμπιστοσύνης στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίες σκοπό είχαν την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ, προκειμένου να δεχτεί το κινεζικό νόμισμα στα SDR.
Οι προβλέψεις μιλούν για θετική εξέλιξη, καθώς η οικονομική ισχύς της Κίνας θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στην ψηφοφορία της 30ης Νοεμβρίου 2015, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της το τρέχον έτος.
Τα τεχνικά κριτήρια φαίνεται να ικανοποιούνται, δηλώνουν αξιωματούχοι του Ταμείου, ενώ, επιπλέον, οι πολύ καλές σχέσεις ΔΝΤ και Τράπεζας της Κίνας, συμβάλλουν θετικά στην απόφαση.
Η ένταξη του γουάν στα SDR θα εδραιώσει την χρήση του και περά από τα κινεζικά σύνορα, αυξάνοντας τις εξαγωγές από πλευράς Κίνας, και σημαίνοντας παράλληλα την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.
Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέτρεψε στις ξένες κεντρικές τράπεζες, τα ξένα funds και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγχώρια αγορά ομολόγων, στο πλαίσιο μιας σειρά ενεργειών για την ένταξη του γουάν στα SDR του ΔΝΤ.
Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε η απόσυρση του ορίου για τα επιτόκια καταθέσεων. 

Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κίνα σχετικά με την ένταξη του γουάν στα SDR του ΔΝΤ

Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης