Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama: Το εμπάργκο στην Κούβα θα λήξει αλλά δεν ξέρω πότε – Ένταση στη συνέντευξη με τον Raul Castro

tags :
Obama: Το εμπάργκο στην Κούβα θα λήξει αλλά δεν ξέρω πότε – Ένταση στη συνέντευξη με τον Raul Castro
Ο Castro αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα
Την θέση ότι το εμπάργκο στην Κούβα θα λήξει διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama χωρίς ωστόσο να το προσδιορίσει χρονικά.
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον ηγέτη της Κούβας, Raul Castro, ο Obama πίεσε την Κούβα να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρώπινων δικαιωμάτων με τον Πρόεδρο της Κούβας Raul Castro να αντεπιτίθεται στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «υποκρισία».
Σε μια κοινή συνέντευξη Tύπου που ξεκίνησε με ανέκδοτα αλλά περιείχε και έντονες στιγμές αντιπαράθεσης, ο Obama συνεχάρη τον Castro για τον ανοιχτό διάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών αλλά πρόσθεσε ότι μια «πλήρης άνθιση» της σχέσης τους θα συνέβαινε μόνο με πρόοδο στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο Κουβανός Πρόεδρος απάντησε ότι καμία χώρα δεν πληροί όλα τα διεθνή δικαιώματα αλλά δεν ένιωθε άνετα με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Η Κούβα έχει ισχυρό παρελθόν δικαιωμάτων όπως υγεία, πρόσβαση στην παιδεία και ισότητα των γυναικών» υπογράμμισε ο Castro, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε κουβανούς δημοσιογράφους που ήθελαν να του απευθύνουν ερωτήσεις.
Ενώ προσπαθούσε να προσαρμόσει τα ακουστικά του με την μετάφραση από τα αγγλικά, ο 84χρονος Castro μάλωσε τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι είχε συμφωνήσει να απαντήσει μόνο σε μια ερώτηση.
Παρά την παρότρυνση με χιούμορ του Obama να απαντήσει σε δεύτερη ερώτηση, ο Castro απάντησε: «Πόσες χώρες εφαρμόζουν και τα 61 ανθρώπινα δικαιώματα; Ξέρετε; Εγώ ξέρω. Καμία. Καμία».
Σε μια άλλη δύσκολη στιγμή, προς το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο Castro σήκωσε το χέρι του Obama στον αέρα για να σχηματίσει το σήμα νίκης με κλειστή παλάμη, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κράτησε την παλάμη του ανοιχτή.
Σήμερα ο Obama θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην Αβάνα, ομιλία που θα καλύψουν τα κρατικά ΜΜΕ ενώ θα έχει συναντήσει και με αντιφρονούντες του καθεστώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης