Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας οι μυστικές υπηρεσίες και οι αρμόδιες αρχές στο Βέλγιο

Politico: Σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας οι μυστικές υπηρεσίες και οι αρμόδιες αρχές στο Βέλγιο
Το ερώτημα πως άφησαν επί χρόνια να καλλιεργείται ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός μεταξύ Βέλγων υπηκόοων παραμένει αναπάντητο 
Οι ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας του Βελγίου, ο υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon και ο υπουργός Δικαιοσύνης Koen Geens αναγνωρίζουν ότι έγιναν λάθη στο χειρισμό της του τρομοκρατικού δικτύου του ISIS που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και προσφέρθηκαν να παραιτηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολυθεί για τη σύλληψη όλων όσων εμπλέκονται σε αυτές.
Οι δύο άνδρες είχαν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και τον Νοέμβριο, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, όπου οι περισσότεροι δράστες είχαν περάσει ή διέφυγαν προς το Βέλγιο με έναν από αυτούς, τον Salah Abdeslam, να εντοπίζεται στις Βρυξέλλες μόλις πριν λίγες ημέρες.
Επισήμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το αν υπήρχε πέμπτος δράστης ή όχι ενώ φαίνεται ότι τρεις ήταν οι δράστες στο αεροδρόμιο και ένας στο μετρό.
Επίσης εκ των δραστών του αεροδρομίου οι δύο έχουν ταυτοποιηθεί ενώ ο ένας φέρεται να διέφυγε αφήνοντας πίσω του μια τσάντα με εκρηκτικά.
Από τους τέσσερις, οι δύο είναι Βέλγοι υπήκοοι ενώ οι άλλοι δύο δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποιας υπηκοότητας είναι.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ότι είχε απελαθεί από την Τουρκία ο ένας εκ των δύο Βέλγων δραστών και ότι η απέλασή του συνοδευόταν από προειδοποίηση για σχέσεις του με το ISIS προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αναταράξεις στο Βέλγιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο ειδών λάθη στην επικοινωνία με την Τουρκία: «Τα λάθη βρίσκονται στο επίπεδο της δικαιοσύνης και στο επίπεδο της συνεννόησης με τον αξιωματικό - σύνδεσμο στην Τουρκία».
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου καθώς και η παραδοχή του Jambon υπάρχει σοβαρή περίπτωση εκτιμά σε άρθρο του το Politico μπορούν να υποσκάψουν περαιτέρω την αξιοπιστία των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας που δέχονται ήδη σκληρή κριτική γιατί επέτρεψαν εδώ και χρόνια στον ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό να τραφεί και διογκωθεί ιδιαίτερα σε συνοικίες σαν τον Μόλενμπεκ, κάτι που φαίνεται και από το ότι από το Βέλγιο προέρχονται οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που πολεμούν με το ISIS.
Το σίγουρο είναι, όπως δήλωνε ο επικεφαλής του κέντρου ανάλυσης απειλών OCAM, Paul Van Tigchelt, ότι υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που σχετίζονται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και δεν έχουν συλληφθεί, ενώ αποτελούν κίνδυνο για τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης