Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εν ψυχρώ εκτέλεση Ιορδανού συγγραφέα έξω από δικαστήριο - Θα δικαζόταν για προσβολή του Ισλάμ

Reuters: Εν ψυχρώ εκτέλεση Ιορδανού συγγραφέα έξω από δικαστήριο - Θα δικαζόταν για προσβολή του Ισλάμ
Ο άτυχος Ηattar πλήρωσε με τη ζωή του μία γελοιογραφία που έκανε share στα social media και έδειχνε έναν άνδρα με μούσι να απαιτεί διάφορα από τον Θεό
Ένοπλος πυροβόλησε θανάσιμα τον Ιορδανό συγγραφέα Nahed Hattar την Κυριακή 25/9 έξω από το δικαστήριο, όπου επρόκειτο να παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία προσβολής της θρησκείας, επειδή έκανε share στα social media μία καρικατούρα που θεωρήθηκε προσβλητική για το Ισλάμ.
Σύμφωνα με το Reuters ο δράστης συνελήφθη και ήταν ένας 39χρονος μουσουλμάνος ιερέας σε μοναστήρι της πρωτεύουσας Αμάν.
Ο Hattar ένας χριστιανός και αντι - ισλαμιστής ακτιβιστής ήταν υποστηρικτής του προέδρου της Συρίας Bashar al - Assad και είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα, αφού μοιράστηκε στα social media μία καρικατούρα που έδειχνε έναν άνθρωπο με μούσι στον παράδεισο να καπνίζει και να ζητάει από τον Θεό να του φέρει κρασί.
Στη γελοιογραφία ο άνδρας ζητούσε επίσης από τον Θεό να πλύνει τα πιάτα, να βάλει μία πόρτα στη σκηνή του και να χτυπάει πριν μπει.
Πολλοί συντηρητικοί Ιορδανοί μουσουλμάνοι θεώρησαν την κίνηση του Hattar επιθετική και ενάντια στη θρησκεία τους.
Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι παραβίασε τον νόμο με το να κάνει share την καρικατούρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Hattar έπεσε νεκρός αφού πυροβολήθηκε τρεις φορές στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου.
Ο δολοφόνος συνελήφθη και οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, ενώ δύο μάρτυρες ανέφεραν ότι φορούσε την παραδοσιακή αραβική κελεμπία, κάτι που συνηθίζουν οι συντηρητικοί Σουνίτες - Σαλαφίτες, που αποτελούν μία πουριτανική έκδοση του Ιράν και αντιστρατεύονται ό,τι έχει να κάνει με το δυτικό lifestyle.
Αρκετοί σεκουλαριστές και φιλελεύθεροι υποστηρικτές του Hattar είπαν ότι η σύλληψή του τον περασμένο μήνα ήταν παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, αλλά άλλοι Ιορδανοί ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη καρικατούρα πέρασε τις κόκκινες γραμμές σε μία μουσουλμανική χώρα που είναι ταμπού να επιτίθεται κάποιος στον Θεό ή, στον Προφήτη.
Ο Hattar κατηγορήθηκε για περιφρόνηση της θρησκείας και για την πρόκληση θρησκευτικών εντάσεων, ενώ η μεγαλύτερη θρησκευτική αρχή της χώρας τον επέκρινε για προσβολή του Ισλάμ και των συμβόλων του.
Ο Hattar απολογήθηκε στα social media υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε να προσβάλλει τον Θεό, αλλά μοιράστηκε τη γελοιογραφία για να δείξει στους ριζοσπαστικούς Σουνίτες ότι αυτή είναι η δική τους θεώρηση για τον Θεό και τον παράδεισο.
Κατηγόρησε επίσης τους Ισλαμιστές αντιπάλους του ότι χρησιμοποίησαν τη γελοιογραφία για να στραφούν εναντίον του.
O Hattar υποστήριζε επίσης και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των προνομίων των Ιορδανών στην περιοχή της Παλαιστίνης.
Η ιορδανική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση.
"Ο νόμος θα εφαρμοστεί αυστηρά ενάντια σε αυτόν που έκανε αυτή την εγκληματική πράξη και θα χτυπήσουμε με μία ατσάλινη γροθιά όποιον προσπαθήσει να βλάψει το κράτος δικαίου" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mohammad Momani.
Η μετριοπαθής μουσουλμανική αδερφότητα προειδοποίησε για κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων εναντίον των χριστιανών Ιορδανών που είναι μειοψηφία, αλλά έχουν σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης