Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στην Ιταλία για την «προσωρινή διαχείριση» της Ariston Thermo Group από την Gazprom

Ανησυχία στην Ιταλία για την «προσωρινή διαχείριση» της Ariston Thermo Group από την Gazprom
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε το Σάββατο: «Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας και στον οικονομικό τομέα και έχει δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό κλίμα που είναι αυθαίρετο και εχθρικό προς τους ξένους επενδυτές»
Η Ιταλία κάλεσε το Σάββατο (27 Απριλίου) τον πρεσβευτή της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θέτει θυγατρική της ιταλικής εταιρείας θέρμανσης Ariston Thermo Group υπό την «προσωρινή διαχείριση» του κρατικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom.
«Η κυβέρνηση ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της εθνικοποίησης του ομίλου Ariston Thermo», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στο X.
Δήλωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Ρώμη «συνεργάζεται επίσης με τις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τη Γερμανία», αφού στο στόχαστρο βρέθηκε και η Bosch.
Ο Ταγιάνι είπε νωρίτερα ότι μίλησε με τα κορυφαία στελέχη της Ariston και ότι η Ρώμη «στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων, έτοιμη να τις προστατεύσει σε όλες τις διεθνείς αγορές».
Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασε το μέτρο ως «άλλη μια απόδειξη της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και των κανόνων από τη Ρωσία» και κάλεσε τη Μόσχα να ανακαλέσει το μέτρο.
Η κίνηση ανακοινώθηκε με ρωσικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή -αν και είχε ημερομηνία Πέμπτη- και υπογράφηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μεταφέρει τον έλεγχο του 100% των μετοχών των ρωσικών εταιρειών – της Ariston Thermo Rus, που ανήκει στην Ariston Holding NV, και της BSH Household Appliances, που ανήκει στην BSH Hausgerate GmbH – στην Gazprom Household Systems, θυγατρική της Gazprom.
Η BSH Hausgerate δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Gazprom Household Systems και δεν θα κάνει άλλα σχόλια προς το παρόν.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει θέσει τις ρωσικές θυγατρικές μιας σειράς δυτικών εταιρειών – κυρίως του γαλλικού γίγαντα τροφίμων Danone και της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg – υπό τον λεγόμενο «προσωρινό διαχειριστικό έλεγχο».
Έθεσε τις κινήσεις αυτές ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών εταιρειών.
Δυτικοί αξιωματούχοι και ορισμένες από τις εταιρείες έχουν καταγγείλει την «εθνικοποίηση» της ιδιωτικής περιουσίας από τη Μόσχα.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε το Σάββατο: «Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας και στον οικονομικό τομέα και έχει δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό κλίμα που είναι αυθαίρετο και εχθρικό προς τους ξένους επενδυτές».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Ρωσία να ανακαλέσει αυτά τα μέτρα και να αναζητήσει αποδεκτές λύσεις με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αποτελούν στόχο τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης