Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Schaeuble φεύγει, ο Lindner έρχεται (;) - Τι θα αλλάξει για την Ελλάδα

Ο Schaeuble φεύγει, ο Lindner έρχεται (;) - Τι θα αλλάξει για την Ελλάδα
Οι στιγμές είναι ιστορικές για τη Γερμανία και ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας καλείται να διατηρήσει τις ισορροπίες στην Bundestag
Είναι οριστικό, ο Wolfgang Schaeuble, ο πολιτικός ο οποίος συνδέθηκε όσο κανείς με την ελληνική κρίση και την πολιτική της λιτότητας στην Ευρωζώνη, αφήνει το νευραλγικό πόστο του στο υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία της Bundestag.
Μολονότι ο Schaeuble φάνταζε ακλόνητος στη θέση του, αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας την καταλληλότερη επιλογή για την προεδρία της Κάτω Βουλής.
Στη Γερμανία θεωρείται βέβαιο ότι ο μακροβιότερος πολιτικός της Bundestag θα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητά τη νέα πρόκληση της 45χρονης καριέρας του, που δεν είναι άλλη από την κοινοβουλευτική διαχείριση του ακροδεξιού AfD.
Οι στιγμές είναι ιστορικές για τη Γερμανία και ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας καλείται να διατηρήσει τις ισορροπίες στην Bundestag.

Θα αλλάξει η στάση του Βερολίνου;

Ο Schaeuble έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία μέχρι χθες γνώριζε ποιον είχει απέναντί της αλλά πλέον θα κληθεί να βουτήξει σε αχαρτογράφητα νερά.
Οπωσδήποτε είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα ποια θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ο διάδοχος του Schaeuble.
Το επικρατέστερο σενάριο μετά την εκλογική συντριβή του SPD και τον θρίαμβο του ακροδεξιού AfD, είναι το σχήμα "Τζαμάικα", ήτοι ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή των CDU/CSU, FDP και Πρασίνων.
Αποτελεί μακρά παράδοση ο ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού να κάνει πρώτος την επιλογή υπουργείου κατά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, ωστόσο προφανώς οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για την καυτή καρέκλα του ΥΠΟΙΚ.
Το FDP εξακολουθεί να στοιχειώνεται από την απόφαση να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών κατά τη δεύτερη θητεία της Angela Merkel.
Ο τότε ηγέτης των Φιλελευθέρων Guido Westerwelle επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών απόφαση η οποία είχε συνέπειες τόσο για τον ίδιο, όσο και για το κόμμα του.
Αν λοιπόν ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner επιμείνει στην προεκλογική του θέση και πείσει την καγκελάριο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών τι θα αλλάξει στη θέση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα;
Οπωσδήποτε δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα αλλάξει η πολιτική του Βερολίνου προς το καλύτερο.
Το FDP έχει τηρήσει προεκλογικά πολύ σκληρή θέση έναντι της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ακόμη και το προσωρινό Grexit.
Επίσης τάσσεται κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ την επομένη των εκλογών ο Lindner δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα.
Θα πρέπει λοιπόν η Αθήνα να περιμένει μια ακόμη σκληρότερη στάση απέναντί της;
Το πιθανότερο είναι πως όχι, καθώς τα πράγματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα έχουν δρομολογηθεί και δύσκολα η Angela Merkel θα επιτρέψει να ανοίξουν νέα μέτωπα, πόσο μάλλον να υιοθετηθούν ακραίες πολιτικές.
Ωστόσο στην περίπτωση που το FDP αναλάβει το ΥΠΟΙΚ, η Αθήνα μάλλον θα περάσει δύσκολες μέρες σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μολονότι οι εταίροι έχουν δεσμευθεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, οι τελικές αποφάσεις περνούν από το Βερολίνο και η αποστολή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αντίπαλο τον Lindner, όπως άλλωστε ήταν και με τον Schaeuble "απέναντι".
Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η θέση του υπέρ του ελληνικού προγράμματος μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την ώρα που το Ταμείο εντείνει τις πιέσεις του για νέους ελέγχους και ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης