Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι χώρες της ΕΕ καταλήγουν στη μεταρρύθμιση των κανόνων εργασίας που προωθεί ο Macron

Οι χώρες της ΕΕ καταλήγουν στη μεταρρύθμιση των κανόνων εργασίας που προωθεί ο Macron
Για τον Macron, η μεταρρύθμιση θεωρείται κρίσιμη για να πείσει τους Γάλλους για την ανάγκη για δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό
Τέσσερις γύροι συνομιλιών μεταξύ 28 υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, γεφύρωσαν το χάσμα των διαφορών όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας στο μπλοκ, κάτι που οι φτωχότερες χώρες εκτίμησαν, στηριζόμεμη στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
Το θέμα φέρνει τις πλουσιότερες χώρες ενάντια στους φτωχότερους εταίρους, που επιθυμούν να διατηρήσουν τους ισχύοντες κανόνες, επιτρέποντας στους πολίτες τους να εργάζονται σε άλλα μέρη του μπλοκ με μισθούς υψηλότερους από αυτούς που θα έπαιρναν στις πατρίδες τους, αλλά χαμηλότερους από το γηγενές εργατικό δυναμικό.
Ο Macron έχει τοποθετήσει την οδηγία για την αποκαλούμενη απόσπαση εργαζομένων ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες.
Μετά από μία ημέρα συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εργασίας στο Λουξεμβούργο, αυξανόταν η πιθανότητα ενός συμβιβασμού που θα καθόριζε την αποστολή εργαζομένων στο εξωτερικό σε 18 μήνες, ενδεχομένως με ορισμένες εξαιρέσεις, και θα καθιερώσει ένα μεταβατικό χρόνο τεσσάρων ετών μεταξύ της συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση και την έναρξη ισχύος της.
Με τις περισσότερες χώρες να παίρνουν το λόγο για το θέμα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη διατήρηση των διεθνών οδικών μεταφορών, που καλύπτονται από νέους κανόνες, όπως επιδιώκουν μεταξύ άλλων το Βερολίνο και το Παρίσι.
Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και πολλά κράτη στην ανατολική πλευρά της ΕΕ θέλουν να εξαιρεθούν και να υπόκεινται σε ξεχωριστό νόμο.
Στην τελευταία αυτή ομάδα, η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φθηνού εργατικού δυναμικού στην ΕΕ.
"Πρόκειται για μία δίκαιη θέση στην αγορά εργασίας", δήλωσε η ανώτερη αξιωματούχος της ΕΕ, Marianne Thyssen.
"Είμαστε όλοι υπέρ της ελευθερίας της μετακίνησης, αλλά πρέπει να οργανωθεί με δίκαιο τρόπο.
Η εσωτερική αγορά βασίζεται σε κανόνες, δεν είναι μια ζούγκλα".
Ενώ ένα στρατόπεδο λέει ότι η εύκολη πρόσβαση για τους φτηνούς εργαζόμενους στις χώρες τους, στοιχίζει σε μισθούς και υπονομεύει την αγορά εργασίας, η άλλη λέει ότι οι αυστηρότεροι κανόνες ισοδυναμούν με προστατευτισμό και αποδυναμώνουν τον ανταγωνισμό.
Η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία και άλλες πρώην ανατολικές χώρες, δήλωσαν ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να ανταγωνίζονται τους χαμηλότερους μισθούς για να προλάβουν την πλουσιότερη Δύση, μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής κακουχίας.
Η πρόταση των 18 μηνών φάνηκε σχεδόν να γεφυρώνει τις διαφορές όσον αφορά τη μέγιστη περίοδο αποστολής εργαζομένων στο εξωτερικό, βάσει κανόνων για την απόσπαση, προτού υπαχθούν στις εργατικές νομοθεσίες της χώρας υποδοχής.
Άλλα θέματα που εξακολουθούν να είναι ανοικτά περιλαμβάνουν ακριβείς κανόνες αμοιβής για την απόσπαση εργαζομένων, η οποία είναι κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις λόγω του υφιστάμενου μισθολογικού χάσματος στην ΕΕ.
Ενώ οι εκτιμώμενοι 2 εκατομμύρια αποσπασμένοι εργαζόμενοι αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα του εργατικού δυναμικού του μπλοκ, το ζήτημα έχει γίνει πολιτικά ευαίσθητο, ανάμεσα στα πλουσιότερα κράτη στην Κεντρική Ευρώπη και τους φτωχότερους εταίρους τους στις περιφέρειες.
Για τον Macron, η μεταρρύθμιση θεωρείται κρίσιμη για να πείσει τους Γάλλους για την ανάγκη για δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, δείχνοντας ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους στην ΕΕ.
Σε περίπτωση που η ώθηση των Παρισίων δεν φέρει πρόοδο τώρα, εκείνοι που επιδιώκουν αυστηρότερους κανόνες λένε ότι μια συμφωνία μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη από τον Ιανουάριο 2018, όταν η Βουλγαρία - βασικός δικαιούχος του ισχύοντος συστήματος - παίρνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την Εσθονία.
Δεν υπήρξε επίσημη ψηφοφορία τη Δευτέρα, όπως αν δεν ακουστούν πολλές αντιρρήσεις για μια άλλη πρόταση που αναμένεται από την Εσθονία, οι υπουργοί μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να υιοθετήσουν τη δική τους στάση επί του θέματος, μεταξύ άλλων προβλέποντας ένα όριο 24 μηνών για εργασία στο εξωτερικό βάσει κανόνων απόσπασης και εξασφαλίζοντας ότι αυτοί οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα ίδια επιδόματα με τους ντόπιους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης