Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Βρετανία δεσμεύεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το Brexit έως της Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Reuters: Η Βρετανία δεσμεύεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το Brexit έως της Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου
Η Theresa May συνεχίζει να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και στο κόμμα της όπου επικρατεί διχασμός 
«Έως τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου η Βρετανία θα έχει έτοιμη μια σειρά προτάσεων για την πολιτική που ακολουθήσει το Brexit», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Sajid Javid λέγοντας ότι περιμένει θετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες.
Διέψευσε ωστόσο δημοσίευμα των Sunday Times σύμφωνα με το οποίο «η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ θα προκαλέσει άμεση έλλειψη φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων στη χώρα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο, υπάρχουν τρία επικρατέστερα σενάρια διαπραγμάτευσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Ένα από αυτά, που χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο ενδεχόμενο, περιγράφει την κατάρρευση της βρετανικής αγοράς σχεδόν αμέσως μετά το brexit, ενώ τα σούπερ μάρκετ στη Σκωτία θα είχαν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
«Δεν αναγνωρίζω καμία αλήθεια σε όλα αυτά» είπε ο Javid τονίζοντας ότι παρότι ο ίδιος βρίσκεται στο στρατόπεδο των υπέρμαχων του «no deal» με την ΕΕ παραμένει βέβαιος ότι η Βρετανία θα συμφωνήσει με την ΕΕ.
Στο μεταξύ, η Theresa May αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εσωτερικά προβλήματα τόσο στην κυβέρνηση και στο κόμμα της όπου επικρατεί διχασμός ως προς την τελωνειακή σχέση που θα διατηρήσει η Βρετανία με την ΕΕ μετά το Brexit το 2019 το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο μέχρι στιγμής στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

Η Ιρλανδία κατηγορεί τη May για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων 

Οπως σχολίαζει το Reuters, η Ιρλανδία άσκησε για μια ακόμη φορά σκληρή κριτική στο Λονδίνο για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων καθώς η όποια απόφαση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα καθώς θα είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, προειδοποίησε για ένα «αβέβαιο καλοκαίρι εάν δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τη συμφωνία για τη λεγόμενη συμφωνία "backstop" για την αποφυγή σκληρών συνόρων σε περίπτωση αποτυχίας των εμπορικών συνομιλιών»
Ο βρετανός υπουργός πάντως ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών για τη σύναψη μιας θέσης σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.
«Είμαι απολύτως βέβαιος καθώς φτάνουμε στη συνεδρίαση του Ιουνίου στο Συμβούλιο ότι ο πρωθυπουργός θα έχει μια καλή σειρά προτάσεων και οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτούς» τόνισε στο BBC.
Διευκρίνισε πως οι προτάσεις θα είναι σύμφωνες με τις προηγούμενες δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού και δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν πριν από της Σύνοδο Κορυφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης