Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και στάση αναμονής στις αγορές - Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Fed, η πορεία του κορωνοϊού και η παραίτηση Abe στην Ιαπωνία

Νευρικότητα και στάση αναμονής στις αγορές - Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Fed, η πορεία του κορωνοϊού και η παραίτηση Abe στην Ιαπωνία
Νευρικότητα και στάση αναμονής στις αγορές
(Συνεχές Upd) Στάση αναμονής επικτράτησε σήμερα 28/8 στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τις αποφάσεις της Fed για αλλαγή στρατηγικής στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στα νεότερα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας αλλά και τις εξελίξεις από την παραίτηση του ιάπωνα πρωθυπουργού.
Οι αγορές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα από την ομιλία του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) J. Powell στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole, όπου περιέγραψε τις αλλαγές στην πολιτική της σχετικά με τον πληθωρισμό και την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης.
Σε μια κίνηση που ο πρόεδρος Jerome Powell χαρακτήρισε μια «ισχυρή αναβάθμιση» της πολιτικής της Fed, η κεντρική τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού».
Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν τον στόχο.
Την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα της Ιαπωνίας λόγω προβλημάτων υγείας ανακοίνωσε και επίσημα ο Shinzo Abe, πυροδοτώντας μια σειρά από σενάρια για το ποιος θα τον διαδεχθεί στο «τιμόνι» της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.
Ο Abe, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καθώς ήταν στην εξουσία από το 2012, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του – πάσχει από ελκώδη κολίτιδα.
Πάντως, ο Abe υπογράμμισε πως θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα, μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του.
Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του Abe θα διατηρήσει την εξουσία έως το Σεπτέμβριο του 2021, όταν και η λήγει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump διεμήνυσε ότι εάν επανεκλεγεί στο αξίωμά του την 3η Νοεμβρίου, η κυβέρνησή του θα επιβάλλει δασμούς σε οποιαδήποτε εταιρεία μεταφέρει θέσεις εργασίας από τη χώρα του σε άλλες.
«Θα επιβάλλουμε δασμούς σε οποιαδήποτε εταιρεία φεύγει από την Αμερική για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο εξωτερικό», τόνισε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της ομιλίας με την οποία αποδέχθηκε και τυπικά το χρίσμα της παράταξής του ώστε να διεκδικήσει άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο την 3η Νοεμβρίου.
«Θα σιγουρέψουμε ότι οι εταιρείες μας και οι δουλειές θα μένουν στη χώρα μας, όπως έχω κάνει ήδη», συνέχισε ο Trump, προτού επιτεθεί για ακόμη μια φορά στον Δημοκρατικό αντίπαλό του, δηλώνοντας πως «το πρόγραμμα του J. Biden είναι Made in China. Το δικό μου πρόγραμμα είναι Made in the USA».
Το 75% του CNBC Global CFO Council εκτιμά ότι ο Joe Biden θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Το CNBC Global CFO Council εκπροσωπεί μερικές από τις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, διαχειριζόμενες συλλογικά περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια σε αγοραία αξία σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 Αυγούστου και 22 Αυγούστου.
Παρά την πρόσφατη αισιοδοξία που καλλιέργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την εκτίμηση του ότι επιβραδύνεται η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο – με εξαίρεση τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου – τα νέα παραμένουν ανησυχητικά.
Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αποτελώντας την πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως, στις ΗΠΑ οι νεκροί προσεγγίζουν τους 181.000 ενώ μια σειρά από Μεσοδυτικές Πολιτείες αναφέρουν νέα ημερήσια ρεκόρ στις μολύνσεις, η Ινδία φαίνεται να χάνει κάθε έλεγχο σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας καθώς από τις 7 Αυγούστου είναι η χώρα που καθημερινά αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει και στην Ευρώπη για τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει 521 εκατομμύρια δόσεις από πέντε διαφορετικά εμβόλια εντός του 2021 προκειμένου να εμβολιάσει τον πληθυσμό της σε μια προσπάθεια να παράσχει όλες τις δέουσες εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 832.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 24,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περίπου 16 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,57% στις 28.653 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,67% στις 3.508 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 11.695 μονάδες.
Ο δείκτης - φόβου VIX υποχώρησε στις 22,87 μονάδες.
Ο δείκτης ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,48% στις 13.033 μονάδες.
Image

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfmD285.jpg?itok=umX11sfe

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 1,9% ή $267,6 δισ. αυξήθηκαν οι προσωπικές δαπάνες τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα φτάσει στο 1,5%.
Όπως μετέδωσε το CNBC, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,4% τον ίδιο μήνα, σε μηνιαία βάση, μετά την πτώση κατά 1,1% του Ιουνίου.
«Η εκτίμηση του Ιουλίου για τα προσωπικά έσοδα και τις δαπάνες επηρεάστηκε από την ανταπόκριση στην εξάπλωση της Covid-19. Οι ομοσπονδιακές πληρωμές για την οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκαν, αλλά ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, και οι κυβερνητικές εντολές για παραμονή στο σπίτι ήρθησαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας», αναφέρεται στην έκθεση.
Σημαντική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών διευρύνθηκα κατά 11,7% στα 79,3 δισ. δολάρια, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο δεν έχει ακόμη ανακάμψη από το...χτύπημα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στις εμπορικές ροές όλου του πλανήτη, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές των ΗΠΑ αλλά και των περισσότερων χωρών να έχουν υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας την επόμενη εβδομάδα.  
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Coca-Cola ανακοίνωσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης εργατικού δυναμικού, το οποίο θα περιλαμβάνει εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η εταιρεία δήλωσε ότι θα προσφέρει εθελούσιες εξόδους σε υπαλλήλους που πληρούν τις προϋποθέσεις, ξεκινώντας από περίπου 4.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2017 ή πριν.
Οι εθελούσιες αναμένεται να περιορίσουν τον αριθμό των απολύσεων που θα ακολουθήσουν.
Η Coca-Cola προβλέπει ότι το συνολικό παγκόσμιο πρόγραμμα αποχώρησης θα κοστίσει την εταιρεία μεταξύ 350 εκατ. και 550 εκατ. δολαρίων.
Τα καθαρά κέρδη της Hibbett Sports διαμορφώθηκαν στα 40,4 εκατ. δολάρια ή 2,38 δολάρια ανά μετοχή, μετά από τις ζημιές των 8,8 εκατ. δολαρίων ή 49 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,95 δολάρια, υψηλότερα των εκτιμήσεων για 1,15 δολάρια.
Οι πωλήσεις των 441,6 εκατ. δολαρίων αυξήθηκαν από τα 252,4 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, και επίσης διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 350 εκατ. δολάρια.

Ήπια πτώση τις ευρωαγορές

Με ήπια πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της αμερικανικής Federal Reserve για την αναμόρφωση της πολιτικής της προκειμένου να έχει μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ανάκαμψη παρουσίασε το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα έπειτα από την κατάρρευση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο των lockdowns που επιβλήθηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν.
Αν και παραμένει πολύ πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα και τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ο μηνιαίος δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη στην οικονομία ενισχύθηκε σε 87,7 μονάδες τον Ιούλιο, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο πάνω από τις 85 μονάδες.
Η νέα άνοδος, που επιβεβαιώνει τη σταδιακή ανάκαμψη από τον Μάιο, οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη αισιοδοξία για τον τομέα των υπηρεσιών. Ειδικότερα αν και παραμένει σε αρνητικό έδαφος, τον Αύγουστο αυξήθηκε σε -17,2% από -26,2% τον Ιούλιο.
Επίσης, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στους τομείς της βιομηχανίας και των λιανικών πωλήσεων.
Μικρή βελτίωση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη που ενισχύθηκε σε -14,7 μονάδες από -15.
Ο δείκτης για τις προσδοκίες της απασχόλησης συνέχισε να βελτιώνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η εμπιστοσύνη στον τομέα των κατασκευών παρουσίασε μικρή επιδείνωση.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία.
Επίσης, βελτιώθηκε στην Ιταλία αλλά επιδεινώθηκε στην Ισπανία.
Στα ύψη εκτοξεύθηκαν οι καταθέσεις στις γαλλικές τράπεζες, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων υποχώρηση το β' τρίμηνο του 2020 καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υπέστη ύφεση ρεκόρ λόγω του lockdown.
Ειδικότερα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,8% στο τρίμηνο αφού είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 5,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική αρχή.
Με τα περισσότερα καταστήματα, τις καφετέριες και τα ξενοδοχεία να είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου έχουν τις 11 Μαΐου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν στο 27,4% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,4%.
Εν τω μεταξύ, στον εταιρικό τομέα, οι επιχειρήσεις είδαν τα περιθώρια κέρδους τους να πέφτουν στο 26%, το χαμηλότερο από το τέλος του 1983.

Κέρδη στην Ασία μετά τις αποφάσεις της Fed

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή 28/8 μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Federal Reserve για την αναμόρφωση της στρατηγικής της όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων και τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα τροποποιήσει την στρατηγική της, επιτρέποντας στα επιτόκια να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και όταν οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση -,141% στον απόηχο της παραίτησης του Ιάπωνας πρωθυπουργού Shinzo Abe για λόγους υγείας.
Ο Abe βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 και έχει παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο +1,75%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται σε ποσοστό 1,3%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε κέρδη +0,4%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατέγραψε απώλειες -0,8%.
Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Ιούλιο, επιβραδύνοντας από άνοδο 0,6% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης