Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφισβητούν 27 διεθνείς επιστήμονες το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον κορωνοιό

Αμφισβητούν 27 διεθνείς επιστήμονες το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον κορωνοιό
Ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ομάδες συμμετεχόντων είχαν αναφέρει τα ίδια επίπεδα αντισωμάτων σε διαφορετικά σημεία της μελέτης...
Μια ομάδα 27 επιστημόνων αμφισβήτησε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών σε πρώιμο στάδιο του εμβολίου για τον κορωνοιό της Ρωσίας γνωστό και ως Sputnik V αναφέρει το CNBC.
Σε ανοιχτή επιστολή προς το ιατρικό περιοδικό The Lancet, στο οποίο το Ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya δημοσίευσε τα αρχικά δοκιμαστικά αποτελέσματα του εμβολίου, μια ομάδα επιστημόνων είπε ότι τα δεδομένα ήταν ελλιπή και έδειξαν κάποια «απίθανα αποτελέσματα»
Ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ομάδες συμμετεχόντων είχαν αναφέρει τα ίδια επίπεδα αντισωμάτων σε διαφορετικά σημεία της μελέτης.
Υπάρχουν 27 υπογράφοντες την επιστολή μέχρι στιγμής - κυρίως επιστήμονες από την Ευρώπη, αλλά και αρκετοί από τις ΗΠΑ και την Ασία.
Με βάση απλές πιθανολογικές αξιολογήσεις, το γεγονός της παρατήρησης τόσων δεδομένων που διατηρούνται ανεπηρέαστα μεταξύ διαφορετικών πειραμάτων είναι πολύ απίθανη εξέλιξη»
Οι επιστήμονες ανησυχούσαν επίσης για την έλλειψη πρωτότυπων αριθμητικών δεδομένων που παρουσιάστηκαν στο The Lancet, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάζονται».
«Ενώ ενδέχεται να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, η έρευνα που περιγράφεται στο άρθρο που δημοσίευσε η Lancet ωστόσο υπάρχουν πολλά διαφορετικά σημεία που προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο Enrico Bucci, καθηγητής στο Temple University των ΗΠΑ, σε ξεχωριστή ανάρτηση.
Ο Bucci ήταν επίσης ένας από τους αρχικούς συγγραφείς και υπογράφοντες της ανοικτής επιστολής προς τον εκδότη του The Lancet.
«Ως ομάδα επιστημόνων, πιστεύουμε ότι τα δημοσιευμένα δεδομένα δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένα».
Το Ινστιτούτο Gamaleya δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει την επιστολή των 27 επιστημόνων.
Ο Denis Logunov, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου, δήλωσε ότι «τα δημοσιευμένα αποτελέσματα είναι αυθεντικά και ακριβή και εξετάστηκαν από εμπειρογνώμονες στο The Lancet».
Λέγοντας ότι ήταν ασυνήθιστο να μην παρουσιαστούν τα πλήρη δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, ο Bucci έκανε τη σύγκριση με τη δημοσίευση αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών πρώιμου σταδίου του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Σε αυτήν την περίπτωση, είπε, οι συγγραφείς της μελέτης παρείχαν 128 σελίδες συμπληρωματικού υλικού.
Αν συγκρίνεις τις δύο (μελέτες) ... μπορείς να δεις ότι λείπει κάτι στη ρωσική μελέτη.
Το εμβόλιο «Sputnik V» έλαβε εγκρίσεις από τη Μόσχα τον Αύγουστο, καθιστώντας το πρώτο στον κόσμο που έλαβε το πράσινο φως παρά τις ανησυχίες των υπαλλήλων υγείας ότι το εμβόλιο δεν είχε ακόμη υποβληθεί σε μεγάλης κλίμακας δοκιμές, φάσης ΙΙΙ.
Η Ρωσία απέρριψε την κριτική κατά του εμβολίου της, λέγοντας ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Στα τέλη Αυγούστου, ο Logunov της Gamaleya είπε ότι θα υπάρξει  περαιτέρω δοκιμή του εμβολίου με 40.000 συμμετέχοντες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης