Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος γενικευμένου πολέμου στον Καύκασο – Με πλήγματα εντός της Αρμενίας απειλεί το Αζερμπαϊτζάν, ενεργός εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις

Κίνδυνος γενικευμένου πολέμου στον Καύκασο – Με πλήγματα εντός της Αρμενίας απειλεί το Αζερμπαϊτζάν, ενεργός εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στον Καύκασο μετά την ανοιχτή απειλή του Αζερμπαϊτζάν για επιθέσεις στο έδαφος της Αρμενίας
(συνεχές upd) Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι τάσεις κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Νότιο Καύκασο και η ισχυρή πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για τον θύλακα του Nagorno Karabakh.
Πέραν των αντιμαχόμενων πλευρών στη σύγκρουση εμπλέκονται και τρίτες χώρες με πλέον προφανή την Τουρκία, που προσπαθεί να διεκδικήσει ζωτικό χώρο από τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.
Οι συγκρούσεις για 8η μέρα συνεχίζονται και συνιστά σοβαρή κλιμάκωση η ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν, πως θα πλήξει στόχους εντός της Αρμενίας, μετά τον βομβαρδισμό της αζέρικης πόλης  Γκάντζα.
Χερσαίες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν την Κυριακή (4/10/2020) νέα, μεγάλης κλίμακας, επίθεσης στην περιοχή του Nagorno Karabakh με τον στατό της Αρμενίας να απαντά αποφασιστικά.
Την Κυριακή (4/10) το πρωί, ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πρωτεύουσα του Nagorno Karabakh, το Στεπανακέρτ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.
Γύρω στις 09.30 (τοπική ώρα, 08.30 ώρα Ελλάδας) ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη, λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις.
Image
Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά τους δήλωσαν ότι προχώρησαν σε «αντίποινα» ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών από Αρμένιους αυτονομιστές από το Στεπανακέρτ.

Με πλήγματα εντός της Αρμενίας απειλεί το Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία φέρεται να εξαπέλυσε πυρά κατά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αζερμπαϊτζάν, τη Γκάντζα, με το αζέρικο υπουργείο Άμυνας να δηλώνει σήμερα (4/10) οτι η Γκάντζα «δέχεται πυρά» από δυνάμεις της Αρμενίας.
Η Αρμενία ωστόσο, αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο ηγέτης της περιοχής του Nagorno Karabakh δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Γκάντζα.
Λίγο αργότερα το Μπακού ανακοίνωσε ότι θα καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στην Αρμενία από τους οποίους εκτοξεύονται πυρά εναντίον αζερικών πόλεων.
Η Τουρκία καταδίκασε τις αρμενικές επιθέσεις όπως τις χαρακτήρισε εναντίον της αζερικής πόλης Γκάντζα και επανέλαβε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Αζερμπαϊτζάν στην αυτοάμυνα εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων του.
«Οι επιθέσεις της Αρμενίας με στόχο τους αμάχους στην Γκάντζα... είναι μια νέα εκδήλωση της παράνομης στάσης της Αρμενίας.
Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Άγκυρα υποστηρίζει το Μπακού και έχει απορρίψει εκκλήσεις άλλων χωρών για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του, την Γκάντζα, σε μια κλιμάκωση του πολέμου στον νότιο Καύκασο η οποία ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, ενώ η Αρμενία αρνήθηκε ότι κατηύθυνε πυρά «οιουδήποτε είδους» προς το Αζερμπαϊτζάν.

Την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Nagorno Karabakh ζητεί το Μπακού

Την  αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Nagorno Karabakh ζήτησε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilhan Aliyev ως όρο για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
Επίσης κάλεσε την Αρμενία να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν θέτω παρά έναν όρο» για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρόεδρος Aliyev σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος.
«Οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη μας» και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan «να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν».
«Το Αζερμπαϊτζάν περίμενε 30 χρόνια για να ανακτήσει τα εδάφη του.
Το Nagorno Karabakh είναι αζερικό έδαφος.
Πρέπει να επιστρέψουμε και θα επιστρέψουμε», είπε.

Τυφλοί βομβαρδισμοί και θύματα δεκάδες άμαχοι

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε την Κυριακή (4/10/2020) τους τυφλούς βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών στην σύγκρουση του Nagorno Karabakh κάνοντας λόγο για «δεκάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.
Αζέροι και Αρμένιοι διαψεύδουν συστηματικά τις στρατιωτικές επιτυχίες της άλλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων.
«Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει με δριμύτητα τους τυφλούς βομβαρδισμούς και άλλες παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται με εκρηκτικά όπλα (χειροβομβίδες, νάρκες) σε πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και προξενώντας τους τρομακτικά τραύματα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρασία.
«Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές.
Η υδροδότηση των αμάχων πρέπει επίσης να προστατευθεί.
Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Τις τελευταίες ημέρες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαπιστώσει αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων και εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές.
Κατά τις συγκρούσεις στην περιοχή δεκάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές της γραμμής επαφής από τις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Εκατοντάδες σπίτια και νευραλγικές υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τα πυρά βαρέων όπλων και από αεροπορικές επιδρομές, με την χρήση και πυραύλων, τονίζει η ΔΕΕΣ, η οποία αναφέρει ζημίες σε οδικές αρτηρίες, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών.
«Οικογένειες μετακινούνται αναζητώντας ασφαλή τόπο, ενώ άλλες έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια, χωρίς θέρμανση, νύκτα και μέρα, για να προστατευθούν από τις συγκρούσεις».
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, υπενθυμίζει ότι η χρήση εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα κατά στρατιωτικών στόχων σε κατοικημένες περιοχές δύναται να συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που απαγορεύει τις τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις.


Σφοδρές μάχες στον Καύκασο


Το Σάββατο (3/101/2020), τα στρατεύματα των Αζέρων προήλασαν στην περιοχή του Nagorno Karabakh, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αρμένιων αυτονομιστών, από βορρά και νότο, σύμφωνα με το πρακτορείο επικαλούμενο τον αρμενικό στρατό.
Η Αρμενία ανακοίνωσε  ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέσα» για να προστατεύσει τους Αρμένιους από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ανέφερε ότι οι δυνάμεις του κερδίζουν έδαφος σε μάχες για τον ορεινό θύλακα του Nagorno Karabakh.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 240 στις μάχες για το Nagorno Karabakh.
Κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει δεκάδες τανκς της άλλης.
Image
Η πλευρά των Αζέρων κέρδισε εδάφη και ο πρόεδρος Ilham Aliyev έστειλε συγχαρητήρια σε στρατιωτικό διοικητή για την κατάληψη ενός χωριού.
«Σήμερα ο στρατός μας σήκωσε τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν στη Madagiz.
Η Madagiz είναι δική μας », δήλωσε ο Aliyev στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση της κατάστασης στο έδαφος, σημειώνει το Reuters.
Image
Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Artsrun Hovhannisyan, δήλωσε ότι η κατάσταση μεταβάλλεται συχνά.
«Σε έναν τόσο μεγάλο πόλεμο τέτοιες αλλαγές είναι φυσικές.
Μπορούμε να πάρουμε μια θέση και μετά να την αφήσουμε σε μια ώρα », είπε στους δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας  Nikol Pashinyan είπε στους συμπατριώτες του σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οι μάχες σε όλο το μέτωπο είναι έντονες.
Image
«Από τώρα, έχουμε ήδη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, τόσο στρατιωτικών όσο και αμάχων, μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού δεν είναι πλέον χρησιμοποιήσιμες, αλλά ο αντίπαλος δεν έχει καταφέρει ακόμη να λύσει κανένα από τα στρατηγικά του ζητήματα», είπε.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας απέχουν μέχρι στιγμής από την είσοδο στον πόλεμο παράλληλα με αυτές του Nagorno Karambakh αλλά ο Pashinyan χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως εθνικό αγώνα και τη συνέκρινε με τον πόλεμο της χώρας με την Οθωμανική Τουρκία στις αρχές του 20ού αιώνα.
Image

Η Τουρκία έστειλε 1.200 Σύρους μαχητές στο Αζερμπαΐτζάν

Τουλάχιστον 64 μαχητές από τη Συρία, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν σκοτωθεί στο Nagorno Karabakh μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Αζέρους και τους Αρμένιους στον θύλακα αυτόν.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.200 Σύροι, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος του Bassar al Assad, στάλθηκαν από την Τουρκία να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από το Γερεβάν.
Ως πρότινος η ΜΚΟ αναφερόταν σε περίπου 850 μαχητές, οι οποίοι στάλθηκαν στην περιοχή εδώ και μια εβδομάδα.
Τουλάχιστον 36 από τους Σύρους αντάρτες σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις απώλειες στις τάξεις τους να φθάνουν τις 64.
Αφότου ξέσπασαν εχθροπραξίες, η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει σύρους "μισθοφόρους" στο Nagorno Karabsakh.
Επισήμως, η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές.
Image
Από την 27η Σεπτεμβρίου μαίνονται σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κατά πλειονότητα Αρμένιοι οι οποίοι αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης με τουλάχιστον 30.000 νεκρούς.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 300 "τζιχαντιστές" έφυγαν από τη Συρία και πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσουν περνώντας από την Τουρκία, κρίνοντας πως ξεπεράστηκε μια "κόκκινη γραμμή".
Σε ανακοίνωσή του χθες Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε εναντίον της "κατάφωρης τουρκικής ανάμιξης" στη σύρραξη.
Η Άγκυρα έχει σκοπό να "πυροδοτήσει" την κρίση, συνεχίζοντας "την πάγια συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος σε πολλές χώρες, όπου δημιουργεί εντάσεις και ρίχνει λάδι στη φωτιά", ανέφερε ανακοίνωση του συριακού ΥΠΕΞ που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Image

Erdogan: Στηρίζουμε τους καταπιεσμένους Αζέρους

Τη στήριξή του στους Αζέρους στις συγκρούσεις με τους Αρμένιους επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το Σάββατο (3/10/2020).
Η Τουρκία υποστηρίζει τους «καταπιεσμένους» στον Καύκασο, όπου η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στις σκληρές μάχες στον θύλακα του Nagorno Karabakh, τόνισε ο Erdogan.
«Προσπαθούμε μέρα και νύχτα για τη χώρα μας να πάρει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια τάξη.
Στεκόμαστε δίπλα στους καταπιεσμένους από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Καύκασο », είπε χαρακτηριστικά.
Με επιθέσεις μέσα στο έδαφος της Αρμενίας απειλεί τώρα το Αζερμπαϊτζάν


Η Τουρκία απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Η Τουρκία απέρριψε τις «ρηχές» εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στον Νότιο Καύκασο, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από επτά ημέρες σφοδρών μαχών με αρμενικής δυνάμεις του αποσχισθέντος θυλάκου Nagorno Karabakh.
Ενώ η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία καλούν σε τερματισμό των εχθροπραξιών, η περιφερειακή δύναμη Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά τους Αζέρους και επαναλαμβάνει πως οι Αρμένιοι «εισβολείς», όπως τους χαρακτηρίζει, πρέπει να αποσυρθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa πως η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο ενδιάμεσου σε μια κατάπαυση του πυρός «μόνο αν είναι ουδέτερη».
«Οι ρηχές εκκλήσεις για μια άμεση παύση των εχθροπραξιών και για μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι χρήσιμες αυτή τη φορά», δήλωσε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Μόσχα έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, αλλά έχει καλές σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν.   

Προειδοποίηση από το Ιράν

Το Ιράν προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει καμία «παρείσφρηση» στο έδαφός του αρμενικών και αζερικών δυνάμεων που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στο Nagorno Karabakh μετά τα πυρά όλων που έπληξαν ιρανικά χωριά κατά μήκος της μεθορίου.
«Κάθε παρείσφρηση στο έδαφος της χώρας μας από το ένα ή από το άλλο μέρος της σύγκρουσης είναι απαράδεκτη και προειδοποιούμε όλα τα μέρη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με αυτό», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Πολλά βλήματα όλμων έχουν πέσει σε ιρανικά χωριά που βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων με το Nagorno Karabakh από τη Δευτέρα (28/9), σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Ένα παιδί ηλικίας έξι ετών τραυματίστηκε την Τετάρτη όταν βλήματα όλμου έπληξαν το χωριό Παρβίζ Χάνλου, στην επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες.
Σύμφωνα με το Irna, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Αρνταμπίλ, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων «δεδομένης της έντασης των μαχών».

Γάλλοι πολιτικοί ζητούν από τον Macron να πάρει θέση

Η ουδετερότητα που τηρεί η κυβέρνηση Macron στην εμπόλεμη σύγκρουση στο Nagorno Karabakh ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν έχει ενοχλήσει 173 δημάρχους, βουλευτές και γερουσιαστές, από όλα τα κόμματα που ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Journal du dimanche, οι υπογράφοντες εκτιμούν πως η γαλλική διπλωματία, η οποία "δεν φείδεται προσπαθειών", "οφείλει, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων του έτους 2020, να επανεξετάσει εις βάθος τη στρατηγική της" και την καλούν να πάρει θέση απέναντι στην "επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων".
 Όπως αναφέρουν, "στις 12 του περασμένου Ιουλίου και επί πολλές ημέρες ο Αζέρικος στρατός επιτέθηκε όχι μόνο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και στην Αρμενία τα σύνορα της οποίας αναγνωρίζονται ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα.
Η επίθεση αυτή αποτελεί μια αβάσταχτη επίθεση εναντίον μιας χώρας φίλης της Γαλλίας, απέναντι στην οποία έχουμε μια ιστορική και οικουμενική ευθύνη σε ό,τι αφορά τη γενοκτονία της οποία θύμα υπήρξε ο λαός της το 1915".
"Μια ευθύνη που πρέπει να μας οδηγήσει να υπερβούμε αυτήν την απολύτως αφόρητη θέση ουδετερότητας όταν εδώ και μερικές ώρες άμαχοι πληθυσμοί δέχονται επίθεση: γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν και η πόλη Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Άνω Καραμπάχ, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, αποτέλεσε στόχο των βομβαρδισμών.
Η ουδετερότητα δεν πρέπει να είναι μια λευκή επιταγή σε επιθέσεις που έχουν ως μοναδικό στόχο, τον αφανισμό των αρμενικών πληθυσμών της περιοχής αυτής".
Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι οι δήμαρχος του Παρισιού (Σοσιαλιστικό Κόμμα) Anne Hidalgo, της Μασσαλίας (Οικολόγοι) Michèle Rubirola και της Νίκαιας (δεξιά), Christian Estrosi.
Στο άρθρο καταγγέλλεται επίσης ο ρόλος της Τουρκίας που "τροφοδοτεί βίαια τη σύγκρουση με πολεμοχαρείς δηλώσεις υποστήριξης στους Αζέρους" και μέσω "της αποστολής μαχητών -για να μην πούμε τζιχαντιστών- ως πρακτόρων της Τουρκίας που στέλνονται στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία όπου είχαν έρθει για να σκορπίσουν τον θάνατο ιδιαίτερα εναντίον των κουρδικών πληθυσμών".
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης