Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tesla και BMW συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό project παραγωγής μπαταριών ύψους 2,9 δισ. ευρώ

Tesla και BMW συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό project παραγωγής μπαταριών ύψους 2,9 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι συνολικές επενδύσεις που θα ενεργοποιηθούν στον τομέα κατασκευής μπαταριών θα ανέλθουν στα 9 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το «πράσινο φως σε εταιρείες όπως η Tesla. και η BMW να λάβουν περίπου 2,9 δισ. ευρώ κρατικής ενίσχυσης με στόχο την παραγωγή μπαταριών προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της ΕΕ στον πλέον ανταγωνιστικό τομέα της ηλεκτροκίνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg και του Reuters την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Το project, που φέρει την ονομασία European Battery Innovation, χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες εννέα χώρες της ΕΕ

Οι 42 εταιρείες

.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η υποστήριξη θα «μοχλέυσει» περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις τριπλάσιας αξίας, αυξάνοντας το συνολικό ποσό σε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ενίσχυση θα διατεθεί σε 42 εταιρείες σε δώδεκα χώρες, με δικαιούχους, μετάξύ άλλων, τη Fiat Chrysler Stellantis NV και η νεοσύστατη εταιρεία Northvolt.
Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας στις εκπομπές αερίων ρύπων έως το 2050.
Επιπλέον, επιθυμεί να μειώσει την εξάρτησή της από μπαταρίες EV (που χρησιμεύουν στην ηλεκτροκίνηση) από ασιατικούς παραγωγούς.
Η αγορά των μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση - Κομισίον

relates to Tesla, BMW Approved for Slice of $3.5 Billion EU Battery Aid
Στα 250 δισ. 

Η αξία της αγοράς μπαταριών στην Ευρώπη θα φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 και θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με την επιτροπή.
«Η Ευρώπη θα σταθεροποιήσει κατ 'αυτόν τον τρόπο τη θέση της ως παγκόσμιος προορισμός στις επενδύσεις για μπαταρίες», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic.
Οι ενισχύσεις για τα έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2028, θα εκταμιευθούν από χώρες όπως η Φινλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πολωνία και το συντονισμό ανέλαβε η Γερμανία.

Οι φιλοδοξίες της Tesla

Ο CEO της Tesla Elon Musk δήλωσε ότι ο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εγκατάσταση παραγωγής κυψελών μπαταριών στο εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων που κτίζει κοντά στο Βερολίνο.
«Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στον κόσμο», δήλωσε ο Musk σε συνέδριο τον Νοέμβριο.
Δεν έδωσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πότε αναμένει ότι η εγκατάσταση θα φτάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα.
Το εργοστάσιο που κατασκευάζει η Tesla στη μικρή πόλη Gruenheide θα είναι το πρώτο της εταιρείας στην Ευρώπη.
Πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζει οχήματα στα μέσα του τρέχοντος έτους και τελικά να παραγάγει έως και 500.000 αυτοκίνητα ετησίως.
Η εταιρεία αναμένει ακόμη την τελική έγκριση του έργου από τις τοπικές αρχές.
Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που επενδύουν στην ευρωπαϊκή παραγωγή μπαταριών περιλαμβάνουν τον Όμιλο PSA, ο οποίος συγχωνεύτηκε με τη Fiat Chrysler για να σχηματίσει τη Stellantis.
Ίδρυσε μια κοινοπραξία που ονομάζεται Automotive Cells Company με τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total SA's Saft το Σεπτέμβριο
Η σουηδική Northvolt θα λειτουργήσει ένα εργοστάσιο από κοινού με τη Volkswagen στη Γερμανία, με τη BMW να συμμετέχει επίσης στο έργο και να παραγγέλλει μπαταρίες αξίας δισεκατομμυρίων από την εκκίνηση της λειτουργίας του.
 electo_bat.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης