Υπό αίρεση θέτουν την τάση της μείωσης των εταιρικών φόρων η οποία κατά κρατεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσωρεύθηκαν, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έσπευσαν να λάβουν μέτρα στήριξης των οικονομιών τους, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.
Η Βρετανία ενδεχομένως να αποτελέσει τη Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 την πρώτη χώρα, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών της Rishi Sunak αναμένεται να ανακοινώσει μικρή αύξηση του εταιρικού φόρου στον προϋπολογισμό του 2021, σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί μέρος της ζημίας που προκλήθηκε στη οικονομία από τη πανδημία.
Φορολογικό Dumping
Στο 19%, ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης της Βρετανίας είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των 37 πιο εύπορων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 23%.
Από τη δεκαετία του 1980, οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα έχει τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσελκύσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να εισρεύσουν στην οικονομία οι απαραίτητες επενδύσεις.
Reagan και Thatcher
Επρόκειτο για επακόλουθο της επανάστασης της «ελεύθερης αγοράς» την οποία πραγματοποίησαν τη δεκαετία του 1980 οι Reagan και Thatcher, πρόεδρος των ΗΠΑ και πρωθυπουργός της Βρετανίας τότε αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι στον πυρήνα της οικονομική κα πολιτικής θεωρίας του που έγινε γνωστή την Ελλάδα ως νεοφιλελευθερισμός, βρίσκεται η θέση του Friedrich Hayek, ότι η φορολόγηση του παραγόμενου προϊόντος αποτελεί «δήμευση» καθώς επιστρέφει στην κοινότητα κάτι που δεν τις ανήκει καθώς παρήχθη από την ελεύθερη χρήση των πότων ενός ατόμου είτε μιας οντότητας.
Μεταστροφή
Από το 2000, όταν ο ΟΟΣΑ άρχισε να συλλέγει τα στοιχεία όσον αφορά την εταιρική φορολόγηση σε εθνικό επίπεδο, το μέσο ποσοστό υποχώρησε σε πολλές χώρες κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά.
«Τώρα, μία αύξηση του φόρου επί των εταιρικών κερδών θα συνιστούσε μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την τάση των τελευταίων 35 ετών, η οποία καθοδηγήθηκε από την προσπάθεια των χωρών να προσελκύσουν επενδύσεις», λέει ο Michael P. Devereux σε μελέτη που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Center for Business Taxation στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
ΗΠΑ
Στην περίπτωση της Βρετανίας, ο Devereux εφιστά την προσοχή να μην προχωρήσει σε αύξηση του εταιρικού φόρου, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός στο μέτωπο της εταιρικής φορολόγησης παραμένει έντονος ακόμη και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αύξηση.
Η κυβέρνηση του Joe Biden εμφανίζεται αποφασισμένη να αναστρέψει την πολιτική φορολογικών μειώσεων του προκατόχου του Trump, ο οποίος κατά πρώτο έτος της θητείας του μείωσε ον φόρο των αμερικανικών επιχειρήσεων στο 21% από 35%.
Τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι η αύξηση της εταιρική φορολόγησης θα ενίσχυε τη χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων στον χώρο της βιομηχανίας.
Ιρλανδία και Βρετανία πρωταγωνίστησαν στη μείσων της εταιρικής φορολόγησης
ΟΟΣΑ
Οι συζητήσεις ήρθαν στο προσκήνιο την ώρα που 140 κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα του έτους για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φόρου, ο οποίος εκτιμάται, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ότι θα κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης της Ιρλανδίας, στο 12,5%.
Ιρλανδικός τίγρης
Η Ιρλανδία, η οποία άντλησε πέρυσι 11,8 δισ. ευρώ από εταιρικούς φόρους, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως από πολλές χώρες για αθέμιτη φορολογική πολιτική σε μία προσπάθεια να προσελκύσει πολυεθνικές.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, τότε το Δουβλίνο υπολογίζει ότι τα εν λόγω έσοδα θα μειωθούν έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως
Φορολογικοί συντελεστές στις χώρες του ΟΟΣΑ
www.bankingnews.gr
Η αύξηση των εταιρικών φόρων θα καλύψει μέρος του λογαριασμού της πανδημίας;
Η Βρετανία πρώτη αναστρέφει πρώτη την τάση μείωσης της εταιρικής φορολόγησης – Διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις παγκοσμίως
Σχόλια αναγνωστών