Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Η Ευρώπη να στηρίξει τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να μην ασκεί πιέσεις

Rouhani (Ιράν): Η Ευρώπη να στηρίξει τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να μην ασκεί πιέσεις
Για να επιλυθούν τα προβλήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει οι διαπραγματεύσεις να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό
Σχετικά Άρθρα

Να μην ασκήσουν πιέσεις και απειλές προς την Τεχεράνη κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani.
Ο Ιρανός πρόεδρος στη διάρκεια συνάντησης του με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Simon Coveny ζήτησε τη στήριξη της Ευρώπης για τη διάσωση του προγράμματος μετά και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Joe Biden, ο οποίος δεν αναμένεται να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του.
Τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) και η Τεχεράνη προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015 και προσέφερε στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Η Ευρώπη παραμένει άπραξη

Η συμφωνία ωστόσο κινδυνεύει να διαλυθεί μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 υπό τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος επανέφερε κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
"Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, είναι οι διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και αποφεύγοντας κάθε απειλή ή πίεση", εκτίμησε ο Rouhani στη συνάντηση με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ.
Ο Rouhani επανέλαβε τις επικρίσεις για την "απραξία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις" της συμφωνίας και πρόσθεσε πως το Ιράν δεσμεύθηκε να τη "διατηρήσει" ως "το μοναδικό μέρος που πλήρωσε το τίμημα".
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές ημέρες αφότου η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία εγκατέλειψαν ένα σχέδιο ψηφίσματος που επέκρινε την Τεχεράνη στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών.

Ανοικτός ο δρόμος για τη συμφωνία του 2015

Η Τεχεράνη χαιρέτισε την Πέμπτη (4/3) την απόφαση αυτή που επιτρέπει να μείνει "ανοικτός ο δρόμος της διπλωματίας" για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Στις 23 Φεβρουαρίου, το Ιράν άρχισε να περιορίζει ορισμένες επιθεωρήσεις της IAEA, μετά τη λήξη μιας προθεσμίας που είχε θέσει το Κοινοβούλιό του για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.
Ωστόσο το Ιράν και η IAEA κατέληξαν σε μια προσωρινή τεχνική συμφωνία δύο ημέρες νωρίτερα ώστε να περιορίσουν το εύρος της αναστολής ορισμένων επιθεωρήσεων για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει τους τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης