Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος λόγω covid στην Ινδία – Κατά της AstraZeneca η ΕΕ – Σπάνιο να κολλήσει ο πλήρως εμβολιασμένος

Χάος λόγω covid στην Ινδία – Κατά της AstraZeneca η ΕΕ – Σπάνιο να κολλήσει ο πλήρως εμβολιασμένος
Πάνω από 200 εκατ. εμβολιασμοί στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Χαώδης παραμένει η κατάσταση στην Ινδία όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς καθημερινά καταγράφονται ασύλληπτα ημερήσια παγκόσμια ρεκόρ νέων κρουσμάτων τη στιγμή που τα νοσοκομεία τελούν υπό πλήρη κατάρρευση, αδυνατώντας να διαχειριστούν τον όγκο των ασθενών με covid.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να τους παράσχει οξυγόνο προκειμένου να καταφέρουν να διατηρήσουν στη ζωή τους διασωληνωμένους ασθενείς, αν και πλέον ολοένα και περισσότεροι γιατροί και κλινικές συστήσουν σε όσους νοσούν, να παραμένουν σπίτι τους.
Και ενώ η Ινδία αδυνατεί να ελέγξει τον ιό, κάτι που ήδη παρατηρείται και στη Βραζιλία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξεπέρασαν τους 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς, προσβλέποντας ότι έως τις 4 Ιουλίου η χώρα θα έχει επιστρέψει σε μια μερική κανονικότητα, τη στιγμή που η Ευρώπη ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων.
Αισιόδοξα πάντως είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολιασθέντων, καθώς μελέτη δείχνει πως είναι εξαιρετικά σπάνιο να κολλήσει κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 144.222.274 και οι νεκροί 3.064.487
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.906.202 κρούσματα και 570.006 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 15.930.774
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 381.475 και τρίτη σε κρούσματα με 14.122.795
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 213.597 και τέταρτη η Ινδία με 184.657
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.469.629
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.682.573 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.413.832
• Έβδομη η Τουρκία με 4.501.382 και όγδοη η Ιταλία με 3.920.945
• Ένατη η Ισπανία με 3.456.886 και δέκατη η Γερμανία με 3.238.127
gfsdgdfgsf.JPG
Σπάνιες οι επαναμολύνσεις σε όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίων

Εξαιρετικά σπάνιες είναι οι επαναμολύνσεις σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι περιπτώσεις λοίμωξης Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους - και με τις δύο δόσεις - είναι σπανιότατες και σχεδόν πάντα ήπιες ή ασυμπτωματικές.
Σε σχεδόν 15.000 φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε 75 δομές φροντίδας και περίθαλψης ηλικιωμένων και αναπήρων στις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioBNTech ή της Moderna, βρέθηκαν 22 περιστατικά λοίμωξης από κορωνοϊό, αφότου είχαν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Υπήρξαν επίσης άλλα 13 μεταξύ όσων είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, αλλά δεν είχαν ακόμη περάσει οι 14 μέρες.
Μεταξύ όσων είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση, καταγράφηκαν 145 περιστατικά λοίμωξης από κορωνοϊό.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των 22 περιπτώσεων λοίμωξης μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου ήσαν ασυμπτωματικές ή ήπιες χωρίς εμφανή συμπτώματα.
Μόνο δύο ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία και ένας πέθανε.
«Οι περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μολύνθηκαν, δεν είχαν συμπτώματα Covid-19 και δεν νόσησαν σοβαρά», τόνισαν οι Αμερικανοί ερευνητές του CDC, διευκρινίζοντας ότι «μπορούν να συμβούν λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό, επειδή τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν παρέχουν 100% προστασία».
Μέχρι σήμερα, μεταξύ των σχεδόν 85 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ που έχουν πλήρως εμβολιασθεί, έχουν αναφερθεί λιγότερες από 6.000 περιπτώσεις λοίμωξης Covid-19.
Όπως είπε η επικεφαλής του CDC Rochelle Walensky, το ποσοστό λοίμωξης μεταξύ όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, είναι μόλις 0,007%.

Χάος λόγω covid στην Ινδία – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ με πάνω από 300.000 κρούσματα

Χαώδης είναι η κατάσταση στην Ινδία όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 300.000 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.
Παράλληλα η Ινδία ανακοίνωσε και νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 314.835 κρούσματα και 2.104 νεκρούς.
Συνολικά η Ινδία μετρά 184.657 νεκρούς και σχεδόν 16 εκατομμύρια κρούσματα.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων, το είχαν οι ΗΠΑ, όταν και τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν αναφέρει 297.430 μολύνσεις.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το σύστημα υγείας τελεί υπό την απόλυτη κατάρρευση καθώς τα νοσοκομεία πλέον δεν διαθέτουν ούτε οξυγόνο για τους ασθενείς.
Παράλληλα καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες και φάρμακα με τους συγγενείς των ασθενών να αναζητούν φάρμακα, οξυγόνο, κλίνες και γενικότερα βοήθεια μέσω των social media.
Πολλά νοσοκομεία και κλινικές της πρωτεύουσας απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις στην κυβέρνηση για οξυγόνο, ώστε να μείνουν στη ζωή οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι ασθενείς.
Σε δεκάδες, οι ελλείψεις είναι οξύτατες, τα αποθέματα που διαθέτουν δεν διαρκούν παρά για μερικές ώρες.
Σε πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων της ινδικής πρωτεύουσας δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη διαθέσιμη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο Δελχί.
Οι γιατροί έχουν φθάσει στο σημείο να συστήνουν στους ασθενείς να μείνουν στο σπίτι.

Περιορισμοί

Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η τεράστια διασπορά του ιού, οι αρχές του Νέου Δελχί, πόλης που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της επιδημίας, έλαβαν την απόφαση να επιβληθεί 6ημερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου ενώ προς αυστηρό lockdown οδεύει και το κρατίδιο της Μαχαράστρα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ χθες Τρίτη ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Naredra Modi απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα.
Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, o Modi αναγνώρισε πως η Ινδία των 1,3 δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη».
«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες» προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε ο Modi.
Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μαζικές συγκεντρώσεις κόσμου καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γάμους, σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί

Έως σήμερα εκτιμάται ότι στην Ινδία έχουν χορηγηθεί πάνω από 124 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω μετά την 1η Μαΐου.
Όμως ειδικοί υπογραμμίζουν πως η Ινδία είναι αδύνατο να διαθέτει επαρκείς ποσότητες δόσεων για τους 600 εκατομμύρια ανθρώπους που τυπικά θα δικαιούνται να εμβολιαστούν.
75676766754754754734646436346.JPG
Προσφεύγει κατά της AstraZeneca η ΕΕ

Να προσφύγει νομικά κατά της AstraZeneca για την μη έγκαιρη παράδοση των εμβολίων της ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Politico επικαλούμενο πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική συνεδρίαση χθες Τετάρτη 21/4.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή αναφέρθηκε ότι η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ θα στήριζε μια προσφυγή κατά της φαρμακοβιομηχανίας για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19 στην ΕΕ.
Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με την ΕΕ.

ΕCDC: Χωρίς μάσκες οι πλήρως εμβολιασμένοι – Οι εξαιρέσεις

Τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις, μπορούν να χαλαρώσουν για όσους πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Η έκθεση του ECDC παρέχει οδηγίες σχετικά με την προσαρμογή των «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων» (μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις κ.λπ.) βάσει του κινδύνου για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να κολλήσουν κορωνοϊό ή να νοσήσουν βαριά.
«Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση.
Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή» δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.
Προς το παρόν, συνιστάται η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιος από αυτούς είναι ηλικιωμένος, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ή υπάρχει υψηλή κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών.
Τα προστατευτικά μέτρα πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Το ECDC τονίζει ότι η ταχεία ανάπτυξη του εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, των θανάτων και της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
342424321342424242342423.JPG
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 200 εκατ. εμβολιασμούς – Fauci: Ψηλά ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων

Τους 200 εκατομμύρια ξεπέρασαν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Joe Biden να υποστηρίζει πως όχι μόνο επιτεύχθηκε ο στόχος των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρικής του θητείας για τον οποίο είχε δεσμευθεί, αλλά έγινε ένα ασύλληπτο ρεκόρ.
«Σήμερα ξεπεράσαμε τους 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για το έθνος» είπε ο Biden, ο οποίος κάλεσε όλους τους Αμερικάνους άνω των 16 ετών να μην χάσουν την ευκαιρία και να σπεύσουν να εμβολιαστούν, υποστηρίζοντας πως επόμενος στόχος είναι την 4η Ιουλίου η χώρα να έχει επιστρέψει σε μια μερική κανονικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε οι πολίτες να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκες και να εμβολιάζονται τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου.
«Οι πρώτοι τρεις μήνες του προγράμματος εμβολιασμού μας επικεντρώθηκαν στον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων υψηλού κινδύνου.
Τώρα, στόχος μας είναι να φτάσουμε σε όλους, άνω των 16 ετών στην Αμερική, όπου κι αν ζείτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο Biden, ο οποίος προέτρεψε τους εργοδότες μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων σε κάθε Πολιτεία να δώσουν στους εργαζόμενους το χρόνο που απαιτείται, επί πληρωμή, για να εμβολιαστούν.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περίπου 216 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Το 41% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ το 26% έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί περίπου 32 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 569.000 θανάτους.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστήριξε ότι οι μολύνσεις στις ΗΠΑ παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εκτιμώντας πως τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν πρόκειται να κάνουν συστάσεις για χαλάρωση των μέτρων.

Στο μικροσκόπιο ΠΟΥ, ΕΜΑ το εμβόλιο Sputnik – Έτοιμη να αγοράσει 30 εκατ. δόσεις η Γερμανία

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπαίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Όπως έγινε γνωστό, η εξέταση του ρωσικού εμβολίου αναμένεται να αρχίσει την 1η Μαΐου.
«Οι επιθεωρήσεις των σωστών πρακτικών παρασκευής θα πραγματοποιηθούν από τις 10 Μαΐου ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου» ανέφερε ο ΠΟΥ, ο οποίος επεσήμανε πως κοινή ομάδα του ΠΟΥ και του ΕΜΑ διεξάγει αυτήν την περίοδο ελέγχους για τις σωστές κλινικές πρακτικές του εμβολίου που ανέπτυξε το ινστιτούτο Γκαμαλέγια.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, το οποίο σημειωτέον δεν έχει ακόμα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Σε δηλώσεις του από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Υγείας, ο Michael Kretschmer, πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας, είπε πως «τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
«Η Γερμανία θα ήθελε να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, 10 εκατομμύρια κάθε μήνα, μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου» ανέφερε ο Kretschmer, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία.
Στις αρχές Απριλίου το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου, είχε ανακοινώσει ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο «για ένα συμβόλαιο αγοράς εκ των προτέρων».

Ασφαλής και αποτελεσματική η ρεμδεσιβίρη για τα παιδιά

Ασφαλές και αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το αντι-ιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη στα παιδιά με βαριά Covid-19 όσο είναι και στους ενήλικες.
Αυτό αναφέρει αμερικανική μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως τώρα σε παιδιά με σοβαρή λοίμωξη.
Το remdesivir, που παράγεται από την εταιρεία Gilead Sciences και πωλείται με την εμπορική ονομασία Veklury, μειώνει τον χρόνο νοσηλείας των ενηλίκων ασθενών με Covid-19 και ακόμη δεν είναι εγκεκριμένο για παιδιά κάτω των 12 ετών.
Πέρυσι το Μάρτιο η φαρμακευτική εταιρεία άρχισε να δέχεται αιτήματα γιατρών από όλον τον κόσμο για κατ' εξαίρεση χρήση του φαρμάκου σε παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω Covid-19.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής έγινε σε 77 τέτοια παιδιά, με μέση ηλικία 14 ετών, τα οποία νοσηλεύονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία.
Η μελέτη έδειξε ότι η ρεμδεσιβίρη έγινε καλά ανεκτή από τα παιδιά, με σχετικά λίγες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (στο 16% των ασθενών), οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονταν όχι με το φάρμακο αλλά με την ίδια την Covid-19 και με τα υποκείμενα νοσήματα των παιδιών.
Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη της δεκαήμερης θεραπείας, το 88% των παιδιών είχε μειωμένη – πλέον - ανάγκη για οξυγόνο, το 83% είχε ανακάμψει και το 73% τελικά είχε πάρει εξιτήριο.
Μεταξύ όσων είχαν χρειαστεί διασωλήνωση, το 90% είχε αποσωληνωθεί, το 80% είχε ανακάμψει και το 67% είχε βγει από το νοσοκομείο μέσα στο διάστημα των 28 ημερών από την αρχή της θεραπείας.
Μία δεύτερη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε παιδιά βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιώσει τα οφέλη του φαρμάκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης