Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επέκταση των BRICS θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία – Πλέον δεν αποτελούν εναλλακτική, αλλά προπύργιο

Η επέκταση των BRICS θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία – Πλέον δεν αποτελούν εναλλακτική, αλλά προπύργιο
Η αποδολαριοποίηση είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα…
Η επέκταση των BRICS αναμένεται να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το δολάριο. 
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί η 16η σύνοδος κορυφής του μπλοκ στην περιοχή Καζάν της Ρωσίας, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέλη, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Αιθιοπία.
Επίσης, θα συζητηθούν ιδέες για να δοθεί προτεραιότητα στα τοπικά νομίσματα σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές, αντί του δολαρίου.
Όπως λοιπόν γίνεται ευκόλως αντιληπτό, κύριο θέμα στην ατζέντα είναι η αποδολαριοποίηση.
Περισσότερες από 40 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στη συμμαχία.
Ως εκ τούτου, το 10μελές μπλοκ θα αποφασίσει για εκ νέου επέκταση των BRICS στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου στη Ρωσία.
Η επέκταση βασίζεται στη συναίνεση και όλα τα μέλη θα αποφασίσουν από κοινού για το ποιος επιτρέπεται να μπει και ποια χώρα πρέπει να απορριφθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση των BRICS θα είναι προβληματική για το δολάριο.

Τι αναφέρει εμπειρογνώμονας

Μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο πολιτικός επιστήμονας της Ταϊλάνδης Jiraporn Ruampongpattana εξήγησε ότι η επέκταση του 2024 θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ, τη Δύση και το δολάριο.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η επέκταση των BRICS θα φέρει αρκετές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διακανονισμού των εμπορικών πληρωμών.
Το δολάριο θα είναι το πρώτο θύμα σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές πληρωμές, με τις περισσότερες χώρες να τερματίζουν την εξάρτησή τους από το νόμισμα.
«Η επέκταση των BRICS θα οδηγήσει σε αλλαγές στη γεωπολιτική και την οικονομία, καθώς συνεχίζεται περαιτέρω ο διχασμός του κόσμου σε δύο πόλους» δήλωσε ο Jiraporn προσθέτοντας: «Η επιρροή αυτής της ομάδας θα μπορούσε να καταστήσει προβληματική για ορισμένες χώρες, στενά ευθυγραμμισμένες με τη Δύση, να οικοδομήσουν περαιτέρω σχέσεις μαζί της».
Ως εκ τούτου, η μάχη για την οικονομική υπεροχή θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά τη σύνοδο κορυφής BRICS 2024 τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες παραμένουν στη μία πλευρά του γεωπολιτικού φάσματος, οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι θα βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά.

Δεν είναι πλέον εναλλακτική

Η ομάδα κρατών BRICS δεν είναι πλέον εναλλακτική σε άλλες διεθνείς ενώσεις, αλλά το προπύργιο της παγκόσμιας πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar.
«Οι BRICS δεν είναι πλέον μια "εναλλακτική", είναι ένα εδραιωμένο χαρακτηριστικό του νέου παγκόσμιου τοπίου.
Το μήνυμα της μεταρρύθμισης που ενσωματώνουν οι BRICS πρέπει να διαποτίσει τον κόσμο της πολυμέρειας», έγραψε ο κορυφαίος διπλωμάτης στη σελίδα του στο Twitter.
«Οι φίλοι των BRICS υποστηρίζουν σθεναρά τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», συνέχισε ο Subrahmanyam Jaishankar.
Σύμφωνα με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, «οι BRICS δεν είναι μόνο έκφραση της πολυπολικότητας αλλά των πολλών και διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης των διεθνών προκλήσεων».
Οι BRICS επιδιώκουν να οικοδομήσουν «μια δικαιότερη - χωρίς αποκλεισμούς- ανοιχτή διεθνή αρχιτεκτονική με πυρήνα τη βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.
«Η δημιουργία ανθεκτικών και αξιόπιστων αλυσίδων εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης