Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η γαλλική Δεξιά επέλεξε την Valerie Pecresse να «ξιφουλκίσει» με τον Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές

Γιατί η γαλλική Δεξιά επέλεξε την Valerie Pecresse να «ξιφουλκίσει» με τον Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές
Εντυπωσιακή η επιλογή της Pecresse για τους Κεντροδεξιούς και σοβαρή απειλή για τον Macron

Η γαλλική δεξιά επέλεξε την Valerie Pecresse που διοικεί την περιοχή του Παρισιού για να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Emmanuel Macron στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και για τους Ρεπουμπλικάνους η πρόταση και επιλογή γυναίκας ως υποψήφιας προέδρου είναι μία σημαντική πρωτιά ακόμη και στο επίπεδο των προκριματικών εκλογών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η Valerie ψκέρδισε τον τελευταίο γύρο του ψηφοδελτίου των συντηρητικών το Σάββατο αφότου έλαβε την υποστήριξη του 61% των μελών.
Ο Eric Ciotti, βουλευτής από τη νότια Γαλλία που συχνά συγκρίνεται με τον ακροδεξιό αντίπαλο Eric Zemmour, πήρε το 39%.

Εντυπωσιακή η επιλογή Pecresse

Με την επιλογή της Pecresse, ηγέτιδα της περιοχής του Παρισιού, έναντι του Ciotti, το κόμμα του στρατηγού Charle De Gaulle, του Jacques Chirac και του Nicolas Sarkozy επιλέγει να μην διεκδικήσει την ψήφο των εξτρεμιστών (σ.σ. με αντιπάλους τη Lepen και τον Zemour) και αντί αυτού επέλεξε έναν υποψήφιο που μπορεί να ανταγωνιστεί τον Macron από την ''δεξαμενή'' των μετριοπαθών ψηφοφόρων.
Η Pecresse, 54 ετών, στοιχηματίζει ότι μπορεί να αναζωογονήσει το κόμμα που επρόκειτο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία το 2017 έως ότου ο προκάτοχός της, Francois Fillion, υπονομεύτηκε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που άνοιξε την πόρτα στον Macron.
"Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η φαινομενικά παλιομοδίτικη δεξιά διάλεξε μια γυναίκα", είπε ο Bruno Jeanbart από το Opinionway.
"Αυτό θα αντιπροσωπεύει μια ισχυρή αλλαγή".

Σοβαρή απειλή για τον Macron


Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης του Macron είπε πρόσφατα ότι η Pecresse θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την επανεκλογή του.
Ο πρόεδρος αρνήθηκε να σχολιάσει κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία.
Η Pecresse είπε το Σάββατο ότι θα σώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των σχολείων και του νομικού συστήματος, θα υπερασπιστεί την κοινωνική δικαιοσύνη, θα επαναβεβαιώσει την αξία της εργασίας, θα ανυψώσει την παγκόσμια θέση της Γαλλίας και θα μεταρρυθμίσει την Ευρώπη.
"Αγαπητοί φίλοι, η δεξιά των Ρεπουμπλικανών επέστρεψε", είπε.

Οι δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου έδειξε ότι η Pecresse με 10% των ψήφων βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από τον Macron με 25%.
Η επί χρόνια αντίπαλός του και εθνικίστρια ηγέτης Marine Lepen συγκέντρωσε 19,5% στη δημοσκόπηση και ο Zemour 15%.
H Pecresse έχει τη μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των ατόμων 65 ετών και άνω, που τείνουν να είναι οι πιο συχνοί ψηφοφόροι, καθώς και των δεξιών ψηφοφόρων.
Αναλυτής του Opinionway είπε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός γι 'αυτήν είναι να φλερτάρει όσους πιστεύουν ότι ο Macron δεν έχει κάνει αρκετά για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη χαλάρωση των δημόσιων οικονομικών, πείθοντας επίσης τους υποστηρικτές της Lepen ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει.
Αυτό έκανε ο Sarkozy, ο πρώην μέντορας της Pecresse, το 2007.
Εκείνη τη χρονιά, οι Σοσιαλιστές επέλεξαν τη Segolen Royalle ως την πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του προεδρικού τους εισιτηρίου.
Υποψήφιά τους για το 2022 είναι η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo.
Το κόμμα κυριάρχησε στη γαλλική πολιτική μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους μέχρι την κεντρώα θητεία του Macron.

Απόφοιτη της ΕΝΑ

Απόφοιτη της περίφημης γαλλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίηκησης (ΕΝΑ-Ecole Nationale d'Administration), στην οποία παρακολούθησαν επίσης ο Macron και αρκετοί από τους προκατόχους του, η Pecresse ζει στην εύπορη πόλη των Βερσαλλιών.
Κατείχε δύο υπουργικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού, επί Sarkozy.
Ενώ η Γαλλία έφτασε στο ρεκόρ του δημόσιου χρέους και ένα τεράστιο έλλειμμα κατά τη διάρκεια της θητείας της, οι δεσμοί της Pecresse με τον τελευταίο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο τη βοήθησαν να οικοδομήσει ένα εθνικό brand.
Τον Ιούνιο, οι ψηφοφόροι την επανεξέλεξαν για να διευθύνει το Ile-de-France, την πιο πλούσια και πολυπληθέστερη περιοχή της Γαλλίας, με μεγάλη διαφορά.
Στην ομιλία της, επιτέθηκε στην Lepen και στον Zemour, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να είσαι εξτρεμιστής για να είσαι στην επίθεση και δεν χρειάζεται να προσβάλλεις για να πείσεις τους ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης