Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας

Ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας

Και θα γράψουν ζημιές αν επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Σχετικά Άρθρα

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ιταλική τράπεζα UniCredit ματαίωσε τα σχέδιά της για μια εξαγορά στη Ρωσία και η αυστριακή Raiffeisen Bank International πήρε προβλέψεις, εν όψει του κινδύνου επιβολής κυρώσεων.
Αυτό που φοβούνται κυρίως όμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες και προπαντός εκείνες που έχουν υψηλή έκθεση στη Ρωσία, δήλωσαν τραπεζικές πηγές στο Reuters, είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα πληρωμών Swift, κίνηση που αποτελεί «ατομική βόμβα» για τον κλάδο επειδή θα εμποδίζει την αποπληρωμή των χρεών.

Οι τράπεζες ποιων χωρών είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία

Είναι οι τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Οι ιταλικές και γαλλικές τράπεζες έχουν εκκρεμείς απαιτήσεις περίπου 25 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, με στοιχεία τρίτου τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Οι αυστριακές τράπεζες έχουν απαιτήσεις ύψους 17,5 δισ. ευρώ.

Ποιες τράπεζες είναι πιο εκτεθειμένες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με θυγατρικές στη Ρωσία κινδυνεύουν περισσότερο από κυρώσεις, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan. Μελέτη της JP Morgan δείχνει ότι οι περισσότερο εκτεθειμένες τράπεζες στη Ρωσία είναι η ιταλική UniCredit, η αυστριακή RBI, η γαλλική Societe Generale και η ολλανδική ING.
Σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου Reuters, η RBI δήλωσε είπε ότι η έκθεσή της είναι διαχειρίσιμη, ενώ η ING ότι είναι καλά προετοιμασμένη.
Η Societe Generale δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι είναι σίγουρη για τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
Η UniCredit δεν απάντησε.

Ποιες οικονομικές κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν στη Ρωσία;

Όταν η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλει κυρώσεις που περιλάμβαναν την καταγραφή συγκεκριμένων ατόμων σε μαύρη λίστα, τον περιορισμό της πρόσβαση των κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ρωσίας στις δυτικές κεφαλαιαγορές, απαγορεύσεις στο εμπόριο όπλων και άλλα είδη τεχνολογίας, ειδικά για τον κλάδο πετρελαίου.
Όσο κράτησαν οι κυρώσεις η έκθεση των ξένων τραπεζών στη Ρωσία μειώθηκε περισσότερο από 50% σύμφωνα με στοιχεία της BIS.

Για τι νέες κυρώσεις μιλάμε

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρακολουθούν στενά τη νομοθεσία των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία καθώς η Γερουσία ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα βάλει στο στόχαστρο τις πιο σημαντικές ρωσικές τράπεζες και τα ρωσικά ομόλογα.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη μπορεί οι ηγέτες να λένε ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν μεγάλες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά η υλοποίηση της απειλής τους εξαρτάται από το αν και πώς θα καταλήξουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν 27 κράτη μέλη.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μπορεί να πλήξουν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή να στοχεύσουν στην αποτροπή της επέκτασης του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, ή στην τοποθέτηση σε μαύρη λίστα ατόμων και εταιρειών που είναι σύμμαχοι του προέδρου Vladimir Putin.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους Ευρωπαίους ηγέτες

Το ενδεχόμενο αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, το οποίο διαχειρίζεται διεθνείς χρηματοοικονομικές μεταφορές και χρησιμοποιείται από περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.
Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο και ήταν ο αποκλεισμός του Ιράν πριν από μια δεκαετία.
Ο Jan Pieter Krahnen, οικονομικός εμπειρογνώμονας στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες μιας παρόμοιας κίνησης δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν και μπορεί να πλήξουν και την Ευρώπη, επιστρέφοντας σε βάρος της σαν μπούμερανγκ. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος που θα ήταν «απώλεια για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα».
Ο Heinrich Steinhauer, ο οποίος εκπροσωπεί το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Helaba στη Μόσχα, είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με ένα γιγάντιο πρόγραμμα διαγραφής χρεών που θα απαγόρευε τις πληρωμές και το περιέγραψε ως ένα «είδος ατομικής βόμβας». "Για πολλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, αυτό θα ήταν καθαρή καταστροφή", είπε.

Τι άλλος κίνδυνος υπάρχει

Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, προθεσμιακά συμβόλαια και άλλα παράγωγα με Ρώσους αντισυμβαλλομένους θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με το κόστος της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Jonathan Moss, συνεργάτη στη δικηγορική εταιρεία DWF.
Αν απαγορευτεί η διαπραγμάτευση των ρωσικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά οι κάτοχοί τους θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν, πρόσθεσε.
Για το λόγο αυτό οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θέλουν την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά ομόλογα, δήλωσαν τραπεζικές πηγές.

Τι ενέργειες έχουν κάνει μέχρι τώρα οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Την περασμένη εβδομάδα, η αυστριακή RBI δήλωσε ότι πήρε προβλέψεις 115 εκατ. ευρώ απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.
Στα τέλη Ιανουαρίου, η UniCredit αποφάσισε να υπαναχωρήσει από την εξαγορά της ρωσικής κρατικής Otkritie Bank λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Η ING της Ολλανδίας αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει έκθεση 4,7 δισ. ευρώ στη Ρωσία, αλλά μόνο το 25% είναι εντός της χώρας.
Ο διευθύνων σύμβουλός της είπε ότι η τράπεζα σχεδιάζει να παραμείνει στη Ρωσία και θα ενεργήσει ανάλογα εάν προκύψουν νέες κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης