Όλα ξεκίνησαν όταν την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του στρατού, και τους διέταξε να "μεταφέρουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδικό τρόπος μάχης. Η αναφορά σε δυνάμεις αποτροπής, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, είναι αναφορά στα πυρηνικά όπλα.
Ποιο είναι το νόημα των όσων είπε ο Putin;
Αν και η απειλή ήταν αρκετά σαφής, η ακριβής φράση μπέρδεψε τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες και τα υπουργεία Άμυνας, που δεν αναγνώρισαν τι μπορεί να σημαίνει αυτό το "ειδικός τρόπος μάχης" που είπε ο Πούτιν.
Ο Pavel Podvig, που θεωρείται κορυφαίος ειδικός στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, έγραψε στο Twitte,r ότι η εντολή του Πούτιν πιθανότατα σήμαινε ότι "το πυρηνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου έλαβε αυτό που είναι γνωστό ως προκαταρκτική εντολή". Δηλαδή εντολή για ενεργοποίηση του συστήματος που θα επέτρεπε να εκτελεστεί η εντολή εκτόξευσης των πυρηνικών πυραύλων, αν δινόταν η σχετική εντολή.
Ο Ντέιβιντ Κάλεν, της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών- γράφει ο Guardian- είπε ότι αυτή η εντολή ήταν παρόμοια με τις εντολές που δίνονται στους κυβερνήτες των πυρηνικών υποβρυχίων της Μεγάλης Βρετανίας Trident και που ονομάζονται επιστολές έσχατης ανάγκης. Επιστολές δηλαδή υπογεγραμμένες από τον πρωθυπουργό, με οδηγίες για το πώς θα ενεργήσουν αν πιστεύουν ότι το ΗΒ έχει καταστραφεί από μια ολοκληρωτική πυρηνική επίθεση.
Χρειάζονται προσεκτικά βήματα
Τόσο ο Podvig όσο και άλλοι εμπειρογνώμονες, σχολίασαν ότι η εντολή του Putin θα μπορούσε να σημαίνει και ειχειρησιακές αλλαγές. Δηλαδή την αποστολή περισσότερων πυρηνικών υποβρυχίων ή τη διασπορά πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς γύρω από το ρωσικό έδαφος. Από σημεία απ΄ όπου θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν.
Αλλά δεν είναι απολύτως σίγουρο, γιατί ακριβώς η φράση του Putin ήταν εσκεμμένα διφορούμενη.
Ποια είναι η ερμηνεία των δυτικών κυβερνήσεων
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει τους όρους που χρησιμοποίησε ο Πούτιν, γιατί είναι ρώσικη ορολογία. Πάντως είναι προφανώς ότι η κίνηση σχεδιάστηκε για να τρομάξει τη Δύση και να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα. Ηταν επίσης μια απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης, που μέχρι τότε μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ρωσία στην προέλασή της στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε, θεωρητικά, να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα στον αγώνα κατά της Ουκρανίας, αλλά αυτό θα ήταν μια τεράστια και ακόμα απίθανη κλιμάκωση.
Τι λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι
Την Δευτέρα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη δήλωση μια "μια μορφή διπλωματίας υψηλού διακυβεύματος" . Ο εκπρόσωπος του Putin, είπε ότι η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε διάφορες προειδοποιήσεις της Δύσης, ότι μπορεί να υπάρξουν "συγκρούσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας".
Ενας ειδικός στα πυρηνικά στο thinktank Rusi, είπε ότι οι δηλώσεις ήταν μια προειδοποίηση για το πόσο μπορεί να βλάψει τη Δύση η Ρωσία, γράφει ο Guardian, αλλά και μια προειδοποίηση στους δυτικούς- που εξοπλίζουν την Ουκρανία- να μην τραβήξουν το σκοινί.
Μπορεί η Ρωσία να σχεδιάζει μια βίαιη κλιμάκωση στην Ουκρανία και αυτή είναι μια προειδοποίηση προς τη Δύση να "μείνετε έξω" προς τη Δύση", πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών