Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ την Παρασκευή 1 Απριλίου, με τους επενδυτές να συνυπολογίζουν στις κινήσεις τους η πτώση που σημειώνουν οι τιμές στα ομόλογα, αλλά και η αντιστροφή της καμπύλης στους τίτλους χρέους του αμερικανικού Δημοσίου, που αποτελούν σαφή δείκτη ύφεσης.
Το βλέμμα στραμμένο είναι στις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, καθώς δεν διαφαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται σήμερα 1/4 με τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα να εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές, αν κρίνει κανείς από τις έως σήμερα αντιδράσεις των δύο πλευρών, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Αρνητικά επιδρά επίσης η πανδημία που επανέρχεται εξαιτίας των lockdowns στη Σαγκάη.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Ρωσίας - Ευρώπης για την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να μην υποχωρεί από τις απαιτήσεις της για την πληρωμή των συμβολαίων σε ρούβλια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,40%, στις 34.818 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε +0,34%, στις 4.545 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύθηκε στο +0,29%, στις 14.261 μονάδες
Στα μάκρο, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού που άγγιξε ήδη το 7.9% και ανησυχιών για μια επικείμενη ύφεση, η αύξηση των θέσεων εργασίας στην οικονομία των ΗΠΑ το Μάρτιο ήταν κατά τι χαμηλότερη του αναμενόμενου, καθώς η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή.
Οι αυξήσεις θέσεων εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων το Μάρτιο ήταν 431.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε σε 3,6%, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.
Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές
Στάση αναμονής τηρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και την Ευρώπη να είναι αντιμέτωπη με προθεσμία για να αρχίσει τις πληρωμές ρωσικού αερίου με ρούβλια.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,22%, στις 14.446 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3%, στις 7.537 μονάδες.
Στις 6.684 μονάδες και το +0,37% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύθηκε με κέρδη 0,57%, στις 25.163 μονάδες.
Στα μάκρο, επιβράδυνση σημείωσε η μεταποιητική ανάπτυξη της ευρωζώνης τον Μάρτιο του 2022, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπληξε την εφοδιαστική αλυσίδα, μείωσε τη ζήτηση και υποβάθμισε την εμπιστοσύνη, σύμφωνα με έρευνα, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας οδήγησε σε ευρύτερη άνοδο των τιμών.
Η αβεβαιότητα που προκαλείται από την εισβολή σε συνδυασμό με την εντεινόμενη κρίση κόστους ζωής, υποδηλώνει ότι η μεταποιητική βιομηχανία του μπλοκ θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλό 14 μηνών στο 56,5 τον Μάρτιο από 58,2 του Φεβρουαρίου.
Η τελική μέτρηση διαμορφώνεται χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση "flash" των 57 μονάδων, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερα από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης μέτρησης της παραγωγής, ο σύνθετος PMI, υποχώρησε στο 53,1 από 55,5, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020, όταν το μπλοκ της Ευρωζώνης έδειξε ανθεκτικότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
www.bankingnews.gr
Θετικά πρόσημα στη Wall Street, με το βλέμμα στην Ουκρανία - O S&P 500 στο +0,34%, ο Dow +0,40%
Το βλέμμα στραμμένο είναι στις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί
Σχόλια αναγνωστών