Στην αγορά του πυραυλικού συστήματος SAMP-T από την Άγκυρα, τα ουκρανικά σιτηρά, τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, επικεντρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τον Γάλλο πρόεδρο, Em. Macron.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αγοράς του πυραυλικού συστήματος SAMP-T από την Τουρκία, ο Erdogan ζήτησε από τον Macron τη μέγιστη συνεργασία και να έχει και την τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει η ιταλογαλλική κοινοπραξία. Τόνισε ότι η προσδοκία της χώρας του είναι να διασφαλίσει την έναρξη του έργου της προμήθειας και να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που να περιλαμβάνει τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της «πλήρους διαφάνειας».
Τα ουκρανικά σιτηρά
Ο Erdogan ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο ότι σε σχέση με το επισιτιστικό πρόβλημα, συμφωνήθηκε η διαχείριση της διαδικασίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω ενός συντονιστικού κέντρου που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα διευθύνεται από αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη.
Με την γρήγηρη εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, σύμφωνα με τον Erdogan, θα υπάρξει τεράστια ανακούφιση όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε τεθεί η πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία επισιτιστικού διαδρόμου μέσω τω Στενών, όμως ήταν αντίθετος ο Γάλλος πρόεδρος στη μεταφορά δια θαλάσσης και είχε αντιπροτείνει να γίνεται από την Ουκρανία μέσω ξηράς.
Συμφωνία για μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών
Υπενθυμίζεται ότι στις 13/7 ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης που στόχο είχε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκάρει η Ρωσία, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για επισιτιστική κρίση.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν καθηλωθεί σε σιλό στο λιμάνι της Οδησσού, όπου δεκάδες πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα, λόγω του ρωσικού αποκλεισμού.
Τη συμφωνία επί της αρχής για το ζήτημα ανακοίνωσε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akkar, ο οποίος ανέφερε πως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα υπογραφεί το τελικό κείμενο.
Η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών