Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο: Διπλασιασμός των παραδόσεων - Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας ως προμηθευτής

Η ΕΕ στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο: Διπλασιασμός των παραδόσεων - Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας ως προμηθευτής
Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στο Αζερμπαϊτζάν στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά φυσικού αερίου, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η Ρωσία θα κλείσει τη στρόφιγγα.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, και η επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson, επισκέπτονται σήμερα (18/7/2022) το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Μάλιστα, η von der Leyn και ο πρόεδρος της χώρας, Ilham Aliyev, θα παραθέσουν και συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα.
«Η Ε.Ε. στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας. Με τη σημερινή συμφωνία δεσμευόμαστε... να διπλασιάσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ» αναφέρει η von der Leyen σε σχόλιο της στο Twitter.
Σημειώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν, που συνορεύει με τη Γεωργία, την Τουρκία, την Αρμενία και το Ιράν, άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) στα τέλη του 2020. Τότε, το Αζερμπαϊτζάν είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να στέλνει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε ετήσια βάση, κυρίως προς την Ιταλία, αλλά και προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επεσήμανε τον Μάρτιο ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία του Αζερμπαϊτζάν

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν την αξιοπιστία του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή.
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διαδρομή του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη περνά μέσα από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας» δήλωσε ο Gubad Ibadoghlu από το LSE university.
Ωστόσο, η Ευρώπη δίνει μάχη με τον χρόνο για να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Συνολικά, 12 χώρες της ΕΕ έχουν επηρεαστεί άμεσα από τις μειωμένες εξαγωγές ρωσικού αερίου, ενώ κάποιες άλλες δεν λαμβάνουν καθόλου ρωσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης