Στο δρόμο των προετοιμασιών με στόχο να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, βαδίζει η Ουκρανία, παρά το πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού, που προκάλεσε αμφιβολίες για το αν τελικά η Ρωσία θα τηρήσει τη σχετική συμφωνία που στοχεύει στο να μετριάσει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος.
Πάντως, για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πόλη της Οδησσού το πρωί του Σαββάτου (23/7/2022), ένα 24ωρο μετά την υπογραφή από αξιωματούχους από το Κίεβο και τη Μόσχα συμφωνίας για να επιτραπεί η εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία, η Ρωσία διαβεβαίωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις αυτές.
Πάντως, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι επιθέσεις στόχευσαν υποδομές που σχετίζονται με την εξαγωγή σιτηρών και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
Για κραυγαλέα πράξη «βαρβαρότητας» που δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τη Μόσχα ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Παρασκευής 22/7 για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποκτήσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα μπορούν να καταρρίπτουν πυραύλους, όπως αυτοί που έπληξαν την Οδησσό.
Σημειώνεται ότι την επίθεση καταδίκασαν σε μηνύματά τους τόσο η ΕΕ μέσω του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο ΟΗΕ διά του γ.γ. Anthonio Gutterres, ενώ η Τουρκία δήλωσε ανήσυχη για την επίθεση μέσω του ΥΠΑΜ Hulusi Akar μεταφέροντας δε, την διαβεβαίωση της Ρωσίας πως δεν βρίσκεται εκείνη πίσω από την επίθεση.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε από τη Μόσχα και το Κίεβο χαιρετίστηκε ως μια σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στο να μετριαστούν οι εκτινασσόμενες στα ύψη παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, αν και με τον πόλεμο να διανύει τον έκτο μήνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια χαλάρωση στις μάχες.
Ωστόσο, τα πλήγματα φαίνεται να παραβιάζουν τη συμφωνία της Παρασκευής 22/7, που θα επιτρέψει την ασφαλή διέλευση προς και από τα ουκρανικά λιμάνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εγκλώβισε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών και πολλά πλοία, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Μαζί με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, έχει προκαλέσει πληθωρισμό τιμών τροφίμων και ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού, ενώ μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση έχει ωθήσει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση «οξείας πείνας», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Πάντως, η Μόσχα αρνείται ότι ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, αλλά και την Ουκρανία για τη ναρκοθέτηση της προσέγγισης στα λιμάνια της.
Ουκρανία: Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εξαγωγή σιτηρών
Οι προετοιμασίες για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών συνεχίζονται, όπως ανέφερε υπουργός της Ουκρανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τον οποίο επικαλείται το δημόσιο δίκτυο Suspline, οι πύραυλοι δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο λιμάνι.
Τραυματίες από τις επιθέσεις
Οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν το Σάββατο (23/7/2022) το λιμάνι της πόλης της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, προκάλεσαν τραυματισμούς ανθρώπων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι τραυματίες.
«Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι υποδομές του λιμανιού υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Maxim Marchenko σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βίντεο που δημοσιοποίησε ο ουκρανικός στρατός δείχνει πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν φωτιά σε σκάφος που έχει προσδεθεί σε ένα ρυμουλκό.
Σημειώνεται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι Kalibr έπληξαν την περιοχή ενός αντλιοστασίου στο λιμάνι, άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Yuriy Ignat δήλωσε πως οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία.
Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε, σύμφωνα με το Suspline, πως δεν χτυπήθηκε το τμήμα αποθήκευσης σιτηρών του λιμανιού.
«Δυστυχώς υπάρχουν τραυματίες. Οι υποδομές του λιμανιού υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο περιφερειάρχης της Οδησσού, Maksym Marchenko.
Ωστόσο ο υπουργός Υποδομών, Oleksandr Kubrakov, ανέφερε στο Facebook πως «συνεχίζουμε τις τεχνικές προετοιμασίες για την έναρξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια μας».
Η συμφωνία θα αποκαταστήσει τη μεταφορά σιτηρών από τα τρία λιμάνια που ξανάνοιξαν στα προ του πολέμου επίπεδα των 5 εκατομμυρίων τόνων τον μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
Οι αντιδράσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η επίθεση στην Οδησσό «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της δέσμευσης της Ρωσίας στη χθεσινή συμφωνία».
«Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για το βάθεμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres ,«καταδίκασε απερίφραστα» τα πλήγματα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος, και πρόσθεσε πως η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας είναι επιτακτική ανάγκη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusai Akar ανέφερε σε δήλωση ότι «οι Ρώσοι μάς είπαν ότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την επίθεση αυτή… Το γεγονός ότι ένα τέτοιο συμβάν έλαβε χώρα ακριβώς μετά τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε χθες μας ανησυχεί πραγματικά».
Οι εκρήξεις
Εκρήξεις συγκλόνισαν το λιμάνι της Οδησσού μόλις ένα 24ωρο αφότου το Κίεβο και η Μόσχα κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για να επιτρέψουν την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών.
Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη της Οδησσού νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23/7/2022) με τη Μόσχα να διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις αυτές.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι επιθέσεις στόχευσαν υποδομές που σχετίζονται με την εξαγωγή σιτηρών και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Ρωσία συμφώνησε να μην στοχεύσει λιμάνια ενώ οι αποστολές σιτηρών βρίσκονται σε διαδικασία μεταφοράς
Ο ΟΗΕ είχε περιγράψει τη συμφωνία ως «φάρο ελπίδας» μετά από μήνες σύγκρουσης.
Ο Oleksiy Honcharenko, τοπικός βουλευτής, έγραψε στο Telegram ότι υπήρξαν έξι εκρήξεις στην πόλη και ότι το λιμάνι της είχε πάρει φωτιά μετά την επίθεση.
Ο Honcharenko πρόσθεσε ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε πολλούς πυραύλους και ότι μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε αερομαχίες πάνω από την πόλη.
«Αυτοί οι άθλιοι υπογράφουν συμβόλαια με το ένα χέρι και κατευθύνουν πυραύλους με το άλλο», σημείωσε.
«Χρειαζόμαστε αεροπλάνα και πρέπει να βυθίσουμε ολόκληρο τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτή θα είναι η καλύτερη ρύθμιση για την εξαγωγή σιτηρών», ανέφερε.
Την επίθεση καταδίκασαν σε μηνύματά τους τόσο η ΕΕ μέσω του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο ΟΗΕ διά του γ.γ. Anthonio Gutterres, ενώ η Τουρκία δήλωσε ανήσυχη για την επίθεση μέσω του ΥΠΑΜ Hulusi Akar μεταφέροντας δε, την διαβεβαίωση της Ρωσίας πως δεν βρίσκεται εκείνη πίσω από την επίθεση.
Σε κίνδυνο η συμφωνία;
Την Παρασκευή (22/7), αξιωματούχοι από το Κίεβο και τη Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για να επιτραπεί η εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μεταξύ των συμφωνιών που συνήφθησαν, η Ρωσία συμφώνησε να μην στοχεύει λιμάνια ενώ οι αποστολές είναι υπό μεταφορά και η Ουκρανία υποσχέθηκε να καθοδηγήσει τα φορτηγά πλοία σε ναρκοθετημένα ύδατα.
Η συμφωνία - η οποία χρειάστηκε δύο μήνες για να επιτευχθεί - πρόκειται να διαρκέσει 120 ημέρες, με ένα κέντρο συντονισμού και παρακολούθησης που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στελεχωμένο από αξιωματούχους του ΟΗΕ, Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς.
Μπορεί να ανανεωθεί εάν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη.
Zelensky: Η Ρωσία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία
.Η ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού έδειξε ότι η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών, που επιτεύχθηκε με τον ΟΗΕ, την Τουρκία και την Ουκρανία, όπως σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτό δεν αποδεικνύει παρά ένα πράγμα: ό,τι και να λέει και να υπόσχεται η Ρωσία, θα βρει τρόπους για να μην το εφαρμόσει», δήλωσε ο Zelensky σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.
ΗΠΑ- Ουκρανία: Αποτρόπαιη επίθεση, η Μόσχα να λογοδοτήσει
Αποτρόπαιη χαρακτήρισε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, προσθέτοντας πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει.
«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τροφή ως όπλο. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε η Αμερικανίδα πρέσβης Βridget A. Brink στο Twitter.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Putin ότι με την επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον ΟΗΕ και την Τουρκία. Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Akar: «Μας ανησυχεί πραγματικά» η επίθεση στην Οδησσό - Τι διαβεβαίωση έδωσε η Ρωσία στην Τουρκία
Η Τουρκία δηλώνει «ανήσυχη» για την ρωσική επίθεση κατά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη από το Κίεβο και την Μόσχα της συμφωνίας για την επανάληψη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.
«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την συμφωνία που υπογράψαμε χθες (...) μας ανησυχεί πραγματικά», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Hulusi Akar.
Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν την συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών.
Ο Hulusi Akar πρόσθεσε ότι η Μόσχα τού δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση στην Οδησσό.
«Στην επαφή μας με την Ρωσία, οι Ρώσοι μάς είπαν ότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την επίθεση αυτή και ότι εξετάζουν το θέμα από πολύ κοντά και λεπτομερώς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο τούρκος υπουργός Αμυνας.
Borrell: Ένδειξη πόσο περιφρονεί η Ρωσία το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell κατηγόρησε την Ρωσία για την πραγματοποίηση της «καταδικαστέα» πυραυλικής επίθεσης κατά του λιμανιού της Οδησσού, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
«Η επίθεση κατά κρίσιμου στόχου για την εξαγωγή των σιτηρών μία ημέρα μετά την υπογραφή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαιτέρως καταδικαστέα και δείχνει για μία ακόμη φορά την απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δεσμεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας», έγραψε ο Josep Borrell στο Twitter.
ΟΗΕ: Ο γγ Α.Guterres «καταδικάζει απερίφραστα» την «αποτρόπαιη» η επίθεση στην Οδησσό
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Anthonio Gutterres «καταδικάζει απερίφραστα» την ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές του πολέμου έχουν διατυπώσει την δέσμευσή τους ως προς την συμφωνία η οποία υπογράφηκε χθες 22/7 για την εξαγωγή των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από την Ρωσική ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία αποτελεί επιταγή.
Τα προϊόντα αυτά χρειάζονται απεγνωσμένα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και για την άμβλυνση των δεινών εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη σε ολόκληρο τον πλανήτη», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Farhan Hack.
Απάντηση Zakharova σε Guterres
H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova απάντησε στην καταδίκη από τον ΟΗΕ της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης το Σάββατο (23/7/2022) στο λιμάνι της Οδησσού δηλώνοντας:
«Είναι τρομερό που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres δεν καταδικάζει απερίφραστα επίσης τη δολοφονία των παιδιών στο Donbass από το καθεστώς του Κιέβου».
Πλήγματα στο Donbass, 60 Ουκρανοί νεκροί
Το επίκεντροτων μαχών είναι η ανατολική περιφέρεια Donbass, όπως τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky σε βίντεο που ανήρτησε αργά το Σάββατο 23/7, σημειώνοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν «βήμα βήμα» στην κατεχόμενη ανατολική περιοχή της Χερσώνας.
Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε τις θέσεις μάχης των Ουκρανών στο Donbass κοντά στο Verkhnekamenskoye, σκοτώνοντας πάνω από 60 μαχητές, ανέφερε το Σάββατο (23/7/2022) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Ως αποτέλεσμα της ζημιάς από τη δύναμη πυρός που προκλήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό στις θέσεις μάχης του νεοναζιστικού σχηματισμού Donbass κοντά στον οικισμό Verkhnekamenskoye, πάνω από 60 μαχητές σκοτώθηκαν», είπε ο εκπρόσωπος.
Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εξάλειψαν περισσότερο από το μισό του 2ου τάγματος της 14ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ο Konashenkov, σύμφωνα με το Tass.
«Τα πλήγματα από αεροσκάφη των ρωσικών δυνάμεων εξάλειψαν περισσότερο από το μισό προσωπικό του 2ου τάγματος της 14ης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού κοντά στην κοινότητα Belogorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Βομβαρδισμοί στο Kirovohrad
Εξάλλου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, καθώς 13 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικό αεροδρόμιο και σιδηροδρομική υποδομή στην κεντρική περιοχή Kirovohrad της Ουκρανίας το Σάββατο (23/7/2022), δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.Μιλώντας στην τηλεόραση, ο κυβερνήτης Andriy Raikovych είπε ότι δύο φρουροί ασφαλείας σε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος σκοτώθηκαν.
Είπε επίσης ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν.
Ο Raikovych ανέφερε πως τα πλήγματα διέκοψαν το ηλεκτρικό δίκτυο και ότι μια περιοχή της περιφερειακής πρωτεύουσας Kropyvnytskyi έχει μείνει χωρίς ρεύμα ως αποτέλεσμα.
Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), και κάνουν προκαταρκτική εργασία για το αν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, καθώς οι μάχες μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πέντε μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαιρέτισε τη συμφωνία που αποδεσμεύει εξαγωγές σιτηρών αξίας περίπου 10 δισεκ. δολαρίων που είναι απαραίτητες προκειμένου να μετριαστεί μια επισιτιστική κρίση.
Όμως, σχετικά με τον πόλεμο, είπε πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εκτός αν ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.
«Πάγωμα της σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία σημαίνει μια προσωρινή διακοπή που δίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», δήλωσε στην Wall Street Journal.
«Η κοινωνία πιστεύει πως όλα τα εδάφη πρέπει να απελευθερωθούν πρώτα, και τότε μπορούμε να διαπραγματευθούμε για το τι θα κάνουμε και πώς μπορούμε να ζήσουμε τους επόμενους αιώνες», σημείωσε.
Δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις γραμμές του μετώπου αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο πόλεις που τελούσαν υπό ουκρανικό έλεγχο στην ανατολική περιφέρεια Luhansk στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου ουκρανικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Βουλεχίσρσκα, βορειοανατολικά του Donetsk και τα στρατεύματα προσπάθησαν να προωθηθούν δυτικά από την πόλη Λισιτσάνσκ αλλά απωθήθηκαν, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού.
Στη νότια πόλη Νικόπολη πάνω στον ποταμό Δνείπερο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που συνεχίζονται είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.
Η ρωσική επίθεση στη Νικόπολη στον νότο, στόχος τουλάχιστον 250 ρουκετών την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε ζημιές σε 11 σπίτια και κτήρια σε αγροκτήματα, απέκοψε τους αγωγούς αερίου και νερού και κατέστρεψε μια σιδηροδρομική γραμμή, πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια εκτός κανονικών ωρών.
Το Κίεβο ελπίζει πως η σταδιακή αύξηση του εφοδιασμού του με δυτικά όπλα, όπως το σύστημα εκτοξευτών ρουκετών HIMARS, θα του επιτρέψει να ανακτήσει έδαφος.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν τέσσερα HIMARS στο διάστημα 5-20 Ιουλίου, κάτι που διέψευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία.
Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τα πεδία των μαχών.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα υποστήριξη για το Κίεβο 270 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας πως κάνει προκαταρκτική εργασία για το αν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη, αν και μια τέτοια κίνηση δεν θα γίνει στο κοντινό μέλλον.
Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο
Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε το Σάββατο 23/7 με τον Ουκρανό πρόεδρο, V. Zelensky, , διαβεβαιώνοντάς τον πως θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τη διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Μεταξύ των αμερικανών αξιωματούχων που βρέθηκαν στο Κίεβο ήταν ο Adam Smith, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο, στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας παρέχοντας οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει η δήλωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας. «Θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο Zelensky, και τον ουκρανικό λαό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά καθώς συνεχίζουν τη γενναία αντίστασή τους», προστίθεται.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά το Σάββατο σε μεταφορές οπλικών συστημάτων. Ο Adam Smith, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε, σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty, πως η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της σκοπεύουν να παράσχουν περισσότερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών.
«Περικυκλωμένοι» 1.000 Ρώσοι στρατιώτες
Περίπου 1.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν περικυκλωθεί από ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.
Δήλωσε ότι ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθεια των ρώσων στρατιωτών να σπάσουν την Πέμπτη τον ουκρανικό κλοιό, οι εισβολείς βρέθηκαν περικυκλωμένοι κοντά στην κοινότητα Βισοκοπίλια.
Το τελευταίο διάστημα, ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει αντεπίθεση στην περιοχή της Χερσώνας, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στη Χερσώνα έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένως αντιρωσικές διαδηλώσεις τους προηγούμενους μήνες, ακόμη και επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων της διοίκησης που διόρισε η Μόσχα.
Σχόλια αναγνωστών