Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμός για το αέριο, η «μπάλα» στους ΥΠΕΝ - Απόφαση για νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμός για το αέριο, η «μπάλα» στους ΥΠΕΝ - Απόφαση για νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν να αποφασίσουν για μια σειρά από διχαστικά ζητήματα...
Πάνω στον καμβά της ενεργειακής κρίσης, του σκανδάλου διαφθοράς στις Βρυξέλλες, του πολέμου στην Ουκρανία, του μείζονος ζητήματος της μετανάστευης και της επέκτασης της ζώνης ελεύθερων ταξιδιών στην Ευρώπη  καλούνται να αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 15 - 16 Δεκεμβρίου 2022.

Φυσικό αέριο

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για την οριστικοποίηση των εργασιών πάνω στις προτάσεις για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς τιμών, καθώς και τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από υπερβολικά υψηλές τιμές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού.
Ειδικότερα, οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν στα ακόλουθα σκέλη:
α) ταχεία λειτουργία του μηχανισμού κοινής αγοράς μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, καθώς και την επιτάχυνση της συζήτησης με αξιόπιστους εταίρους για την εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα 2023/2024 με σκοπό τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων
β) αποτελεσματική πλήρωση της αποθήκευσης αερίου
γ) στενή παρακολούθηση των στόχων μείωσης της ζήτησης αερίου.
δ) έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα 2023/2024.

Παράλληλα, στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην υποβολή στην Επιτροπή στις αρχές του 2023 την πρόταση και την εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της διαφύλαξης της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης και τη διατήρηση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμφωνία για την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη (15/12/2022) να επιταχυνθεί η κοινή προμήθεια όπλων προκειμένου να αναπληρωθούν τα στρατιωτικά αποθέματα μετά την παροχή εξοπλιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, εμβαθύνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπλοκή της Ευρώπης στο πολεμικό μέτωπο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να εντείνουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό των αναγκών και για τη διευκόλυνση και τον συντονισμό των κοινών προμηθειών, ιδίως για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, ιδίως υπό το φως της υποστήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία», αναφέρει η κοινή δήλωση, που εγκρίθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής.
Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ταχέως πρόταση για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού αμυντικού και βιομηχανικού τομέα.
Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν επίσης τη σημασία του «διατλαντικού δεσμού», όπως αντικατοπτρίζεται στη «Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ και στη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ».
Προηγουμένως, οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, ότι τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παρείχαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, η οποία είναι συγκρίσιμη με τον ετήσιο προϋπολογισμό της Γαλλίας.

Εγκρίθηκε το 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στην έγκριση του 9ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το πακέτο θα οριστικοποιηθεί και τυπικά μέσω της λεγόμενης "γραπτής διαδικασίας" μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.
"Συμφωνήσαμε για τις κυρώσεις. Γραπτή διαδικασία έως αύριο το μεσημέρι", είπε ένας εκ των διπλωματών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Ουγγαρία μπλόκαρε την πρόταση της Λιθουανίας για 12μηνη διάρκεια του συνόλου των κυρώσεων, μολονότι η Κομισιόν στήριζε μια τέτοια προοπτική ως "ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία".
Η Ιταλία, χωρίς να έχει απαιραιτήτως αντίρρηση με το 12μηνο, εξέφρασε την άποψη ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε την αίσθηση ότι σίγουρα ο πόλεμος θα διαρκέσει ακόμη έναν χρόνο.

Εμπορικός πόλεμος

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τα εσωτερικά ζητήματα, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν να εξετάσουν τα προβλήματα που φέρνει η αμερικανική κούρσα επιδοτήσεων.
Ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας έφερε το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας απαντήσεις, την ώρα που και άλλοι ηγέτες όπως και η Κομισιόν κινούνται στην ίδια τροχιά, αν και απέχουμε από συγκεκριμένες λύσεις, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.
Την Πέμπτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Macron απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ για «ταχύτερη και ισχυρότερη» απάντηση στο κολοσσιαίο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, το Inflation Reduction Act (IRA).
«Οφείλουμε να έχουμε μία απάντηση για την διατήρηση του ισότιμου ανταγωνισμού και την υπεράσπιση των μεγάλων σχεδίων, ειδικότερα των πράσινων τεχνολογιών και των τεχνολογιών του μέλλοντος για την Ευρώπη», δήλωσε ο Macron κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης