Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για ποιον λόγο ήταν τόσο καταστροφικοί οι τελευταίοι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία (16/12) – Τι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι Ρώσοι

Για ποιον λόγο ήταν τόσο καταστροφικοί οι τελευταίοι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία (16/12) – Τι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι Ρώσοι
Οι επιθέσεις της 16ης Δεκεμβρίου σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου σταδίου της σύγκρουσης - Ο καθοριστικός ρόλος του θηριώδους ρωσικού αεροσκάφους
Σχετικά Άρθρα
(upd) Οι τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας προκάλεσαν μαζικές καταστροφές σε υποδομές ζωτικής σημασίας.
Οι επιθέσεις σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου σταδίου της σύγκρουσης, εκτιμά σε ανάλυσή της η Lyuba Lulko, γεωπολιτική αναλύτρια και καθηγήτρια Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Πρόκειται, επισημαίνει, για τεράστια καταστροφή υποδομών ζωτικής σημασίας.
Ο δήμαρχος του Kharkiv χαρακτήρισε την καταστροφή κολοσσιαία.
«Υπάρχει κολοσσιαία καταστροφή των υποδομών, είναι κυρίως το ενεργειακό σύστημα που έχει καταστραφεί», είπε ο δήμαρχος.
Έως και 12 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην περιοχή Zaporizhzhia, δέκα στην περιοχή Kharkiv, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης Oleg Sinegubov.
Στόχοι χτυπήθηκαν επίσης στις περιοχές Οδησσού, Kirovograd, Lvov, Ternopil, Khmelnytsky, Nikolaev, Zhytomyr. Συνολικά, σημειώθηκαν πάνω από 80 χτυπήματα, αναφέρουν ουκρανικές πηγές.
Δεν υπάρχει ρεύμα στο Kharkiv, σποραδικές διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην περιοχή.
Επίσης το μετρό του Kharkiv έκλεισε.
Τα συστήματα του μετρό σταμάτησαν στο Κίεβο και στο Dnepropetrovsk.

Πραγματική καταστροφή

Διακοπές στην παροχή νερού αναφέρθηκαν παντού στην Ουκρανία.
Οι αρχές προέτρεψαν όλους να εφοδιαστούν με πόσιμο νερό.
Εκτός λειτουργίας τέθηκε σιδηροδρομική συγκοινωνία στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Στην περιοχή του Dnipropetrovsk χτυπήθηκε ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Krivorozhskaya, ο ισχυρότερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στερεών καυσίμων στην Ευρώπη.
Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν το μηχανοστάσιο του υδροηλεκτρικού σταθμού του Δνείπερου που παράγει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Yuriy Ignat, εκπρόσωπο της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις χρησιμοποίησαν «ό,τι είχαν», εκτός από «ιρανικά drones»: «Χρησιμοποίησαν Tu-95, Su-35, MIG-31».

Το Α- 50U, το θηριώδες ρωσικό AWAC

Το αεροσκάφος εντοπισμού ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50U Sergey Atayants που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λευκορωσίας Machulishchi μπορεί να κατευθύνει τα ρωσικά μαχητικά μακριά από πυραύλους αναχαίτισης και να τα καθοδηγήσει πιο εύκολα στον στόχο, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων.
Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η αεράμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τρία καίρια πλήγματα στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Δνείπερου.
awac_1.JPG

Ψεύτικες ειδήσεις για ρωσικούς πυραύλους που χτυπούν κτίρια κατοικιών εμφανίζονται επίσης στο Διαδίκτυο, σημειώνει η Lulko
Ο κόσμος μπορεί να μην ξέρει καν ότι ένας πύραυλος αεράμυνας (S-300 και άλλοι), ακόμα κι αν δεν χτυπήσει τον στόχο, εκρήγνυται στον αέρα. Αυτό είναι μέρος των χαρακτηριστικών και του τρόπου χρήσης του.

Ένα νέο στάδιο στον ενεργειακό πόλεμο

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Yuriy Podolyaka, ένα νέο στάδιο έχει ξεκινήσει στον ενεργειακό πόλεμο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χτυπήσει εγκαταστάσεις παραγωγής.
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και κακό νέο τόσο για το καθεστώς Zelensky όσο και για τον πληθυσμό της Ουκρανίας.
Είναι εύκολο να χτυπηθούν οι υποσταθμοί, αλλά είναι επίσης σχετικά εύκολο να αποκατασταθούν. Ωστόσο, η καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει τουλάχιστον μήνες εργασίες αποκατάστασης, αν είναι δυνατόν να γίνουν σε αυτή την κατάσταση», έγραψε ο Podolyaka στο κανάλι του στο Telegram.


Ο Dmitry Medvedev σκιαγραφεί τους στόχους

Το χτύπημα πυραύλων της 16ης Δεκεμβρίου δίνει αφορμή να σκεφτούμε ότι η Ρωσία έχει συγκεκριμένο στόχο σε αυτό το συγκεκριμένο στάδιο της ειδικής επιχείρησης.
Η συστηματική καταστροφή ενεργειακών εγκαταστάσεων με την επακόλουθη μετάβαση σε υποδομές μεταφορών, σύστημα ύδρευσης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, επιχειρήσεις στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα είναι ένα μέτρο στο οποίο καταφεύγει η Ρωσία για τη νίκη.
Ο Dmitry Medvedev αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έκανε λόγο για «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους» της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «νόμιμοι στόχοι» περιλαμβάνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές: τυχόν ενεργά εχθρικά στρατεύματα, οποιοδήποτε στρατιωτικό και βοηθητικό εξοπλισμό, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και μη στρατιωτικές υποδομές που «συμβάλλουν στην επίτευξη στρατιωτικών στόχων», ιδίως γέφυρες, σταθμοί, δρόμοι, ενεργειακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια και εργαστήρια, «τουλάχιστον εν μέρει εκπληρώνοντας στρατιωτικές παραγγελίες»,  η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της εχθρικής χώρας,  οι ένοπλες δυνάμεις των συμμάχων του εχθρού που εισήλθαν στον πόλεμο και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο έδαφός τους.
Ο Medvedev διερωτήθηκε επίσης εάν ο «υβριδικός πόλεμος που κήρυξε de facto το ΝΑΤΟ στη Ρωσία» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση της συμμαχίας να εισέλθει σε πόλεμο με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Δύση συνεχίζει τις μαζικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
«Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ λένε όλοι ότι οι χώρες τους και ολόκληρο το μπλοκ δεν είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Αλλά όλοι γνωρίζουν καλά ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης